Kognitiv pszichoterapia Bipolaris betegseg eseten

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Euromenedzser 1 2 „Hidak és járható utak a tudomány és a gyakorlat között” a Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottság Tudásmenedzsment.
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Szigetszentmiklós, 2013.március 23.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Kognitív megközelítések
Alfred Adler individuálpszichológiája
Gyermekkori depresszió
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Védőangyal!.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A stressz szeminárium céljai:
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Olvasd lassan és csendben!.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Skizofrénia.
A pszichológia mint tudomány
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Quality Human Management
Mindennapi veszteségeink
A hatékony stresszkezelés titkai
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
A pontos idő: 18:58.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
AZ PÉNZÜGYI SZABADSÁG MEGTEREMTÉSÉNEK ÚTJA
Olvasd lassan és csendben!
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Az OGYEI kiemelt programjai
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
A borderline személyiségzavar
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
A vezető személyisége – a ma követelményei és a holnap kihívásai.
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
Maximális teljesítmény
Testi - lelki egyensúly
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Személyiségfejlődési zavarok
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
Személyközpontú gondozás
Kimagasló teljesítményt nyújtani…. Az összetettség és az alkotás művészete……………és a megvalósulás…..
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Pszichoszociális terhelés és intervenció krónikus vesebetegekben
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
A krónikus beteg hányattatásai
Szkizofréniák A lakosság kb 1 %-át érinti világszerte
Előadás másolata:

Kognitiv pszichoterapia Bipolaris betegseg eseten

Stressz- es erzekenysegi modell Okozat Kezeles Eletesemenyek Biologiai faktorok Psychologiai Socialis Gyogyszer, ECT Psychoterapia Kogn.vis.ter Gyogyito beav. K U L T R K U L T RA Egyeni serulekenyseg PSYCHOPATOLOGIA Perris

Környezeti Vedöfaktorok Egyeni vedöfaktorok Pl:alacsony socialis stressnivo, pl:Megfelelö ismeretanyag a betegsegröl a szemelyre szabott követelmenyek, sajat stressztolerancianivo ismerete Kepzett hozzatartozok (kepesek megerteni az egyen stresszkezeles, alvashigiene,mozgas szituaciojat, es konstruktiv segitseget tud nyujtani) EGYEN Egyeni erzekenysegi faktorok Környezeti erzekenysegi faktorok megterhelö munka,problemas emberi kapcs., valas,munkanelkuliseg, tulaktiv b csalad (magas EE)

Erzesek Fiziologiai valtozasok Viselkedes Gondolatok Belsö vilag Kognitiv beavatkozasok Viselkedesterapias beavatkozasok Kulsö vilag

Celteruletek a KVT szamara Bipolaris I betegseg eseten Depresszio/mania. Valtozasok a gondolkodasban Növelni a compliencet ,ami a gyogyszerbevetelt illeti Kontrollalni a korai egyedi tuneteket Kognitiv intervenciok F C Erzelmi kiurules, alvaszavarok, stb. Viselkedesbeli valtozasok Vislekedesbeli beavatkozasok Tanacs az alvasrol stb. E D Pszichosocialis problemak Megromlott pszichoszocialis muködes = gyogyszeres kezeles Strategiak a pszichosoc. Problemak megoldasara

Negativ Alapfeltelezesekböl A kognitiv triasz Sajat magara Önmagunk leertekelese Skuldkänslor och självförebråelser. Fokozott droghasznalat. Akaratbenulas – apatia Öngyilkossagra valo kesztetes Negativ önkep a Negativ Alapfeltelezesekböl adodik A környezetre A jövöre Remenytelenseg erzese Teljesithetetlen követelmenyek erzese Remenyvesztettseg erzese Elkerulni a követelmenyeket, a ”kelleket”

Kulönbözö aktivitasok közötti egyensuly ”A samli” Alvas Munka Szabadidö

Trigger Trigger Analyse Choose Response Response Try Avoidant Regi nemmuködö maladaptiv viselkedesi strategiak Uj adaptiv, celiranyos coping startegiak Feldolgozas Trigger Trigger Analyse Analizalni a problemeat. Choose Valassz 1t Kezelesi modszert. Response Response Try Gyakorold az uj viselk.formaban (Igen) Avoidant Alternative Integrate Vezesd be az aktivitaschemadba Pattern Coping (Nem) Observe Megkapod akivant hatast? Never Give Up! Egeszseges psziche Depresszio/szorongas

Kulönbözö tevekenysegek befolyasa a gondolatainkra es a hangulatunkra Gondolat Hangulat Tevekenyseg Elötte Közben Utana Elötte Közben Utana Keptelen vagyok ra! - 3 - 2 - 1 Mosogatas Megcsinaltam Megiscsak megy ez!

Tanacsok arra, hogyan tervezd meg a hetedet Terevezz 1 max 2 napot elöre inkabb mint egy egesz hetet. Trevezd meg anapot orarol orara Ha nem tudsz megcsinalni vmit a tervezettböl,nem baj,haladj a következö feladatra Ha elöbb be tudsz fejezni 1 feladatot, ne kezdd el akövetkezöt meg. Csinalj valami olyat,ami nem tul idöigenyes a ket idöpont közt Tervezz olyasmit is, ami egyebkent is benne van a napi rutinodban A nagyobb feladatokat oszd reszekre

Belsö reprezentacio Tenyleges körulmenyek ”Belsö valosag” ”Kulsö valosag”

A (Activating event);Helyzet, Mi törtent? Mikor törtent? Hol törtent? ABCD-metoden A (Activating event);Helyzet, Mi törtent? Mikor törtent? Hol törtent? B (Belief); Negativ Automatikus Gondolat - NAG, Gondolathullam. ”19 kulönbözö kategoria”. C (Consequence); Erzesek, Cselekedetek, Testi reakciok D (Dispute); Ertelmes valasz, Racionalis valasz, Gondolat,ami jobban megfelel a valosagnak ”10-kerdes”.

Depressziv kognitiv schema Ezek relative stabil belsö strukturak , ideak vagy tapasztalatok a memoriaban, melyek celja,hogy egy uj informacio hogyan tarolodik az agyban es ezaltal eldöntödik hogy a törtenesek a környezetben hogyan fogodnak fel es fogalmazodnak meg.

Megelözni a visszaesest A visszaeses nagyon gyakori Nem maga a visszaeses a problema, hanem , hogy a beteg hogyan kezeli ezt. Csinalj 1 listat a a rizikokrol. Leltarozd a depresszio elöidezö gondolatokat es erzeseket. Csinalj 1 terevet visszaeses esetere Mindfulness-alapu visszaeses prevencio.

Mindfulness – a tudatos jelenlet Amikor stresszhelyzetnek vagyunk kiteve menekulöreakcioval reagalunk, amire atuleles erdekeben van szukseg. Mikor a stresszfaktorok erösebbek (kronikus stress) mint a modszereink, a stersszkezelesre, egy spiralba kerulunk. Stress attol fugg, hogy tekintunk ra es hogy fogadjuk Mindfulness = Megtanulni a jelenben, a mostban lenni, itt es most Egy pillanatra sem stressz, sem gondolat nem letezik = nyugalom es tudatossag.

Tudatos jelenlet Felallni Megfigyelni Akceptalni Elengedni Gondolatok Gyakorolj 20 – 30 percet/nap 5 – 8 hetig Szunet = Felallni Megfigyelni Gondolatok Erzesek Fizikai reakciok Akceptalni Elengedni Egyenes vonal a a vall es a labak közt. Az allkapcsok lazak. Belegzes Utandning Szunet Kövesd a legzesed a hasad es az orrcimpaid közt. Mikor eszlelsz 1 gondolatot – udvözöld azt egy mosollyal Ereszd el a gondolatot. Kontrollald a benntartast. Terj vissza a legzes figyeleshez