MFFLT Kongresszus, június 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A koordinációfejlesztés lehetősége
Advertisements

MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
Matematika kompetencia
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Csoport munka.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A tér képi megjelenítése 1. rész Geometriai alapok
Képességszintek.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
érzékelés-észlelés, figyelem, emlékezet, képzelet, gondolkodás.
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
EMLÉKEZÉS.
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
TUDÁS és TANULÁS a szervezetben
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Módszertani megújulás a nevelő munkában
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
Change blindness Változás -vakság.
Rendészeti vezető-kiválasztás
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Emlékezeti tárak, feldolgozási szintek, munkamemória
"Legyen az esély egyenlő ..."
Intelligencia és képességrendszerek elmélete és vizsgálata
Az intelligencia körülhatárolása és mérése
Fejlesztő munka I. félév. Fejlesztést végző pedagógusok: 4 fő ( 2 fő logopédus, 1 fő tanító / nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus, 1 fő tanító/
Vizuális kommunikáció kiskamaszkorban
Személyiségelméletek
A differenciált fejlesztés pszichológiája
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Tervezett szenzomotoros tréning TSMT
Alapkompetenciák a munkadarabok tükrében
Pszichológiai Ismeretek
Szeretettel köszöntjük Kedves Vendégeinket!. Matematikai-logikai kompetenciaterület 1. osztály.
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
FD - FEJLŐDÉSI DISZKALKULIA vizsgálata és terápiája DL lapokkal
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Tudatosság, kogníció, érzelmek
Harmadik matematikakönyvem
Az elvárások szerepe a közlekedési környezet észlelésében. Siska Tamás szakpszichológus Együtt Bt. „Erős pillérek-javuló közlekedésbiztonság” Közlekedésbiztonsági.
A figyelem pedagógiai szempontból legfontosabb aspektusai (Eisert 1991
Matematika Kompetenciaterület
DISZKALKULIA, VAGY MÉGSEM?
Chapter 2 Human Information Processing
A latencia kori személyiségalakulás. A fejlődés mintázatainak ismétlődése  Josselson(1980) a latenciában és a serdülő korban megismétlődnek a szeparációs-individualizációs.
Készítette: Borsiné Csontos Ilona óvodavezető h.
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Lucy G. Cheke, Jon S. Simons & Nicola S. Clayton
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
Kognitív Profil Teszt.
Tudásmenedzsment. Mi a tudás valójában?
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
KÖZÉPISKOLAI TANULÓK TÉRSZEMLÉLETÉNEK FEJLETTSÉGE Tóth Péter Óbudai Egyetem TMPK.
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Tudásmenedzsment. A „tudás” definiálása.
Előadás másolata:

MFFLT Kongresszus, 2013. június 28. Számolási  kognitív deficit, a diszkalkulia, és képi problémareprezentációs terápiája MFFLT Kongresszus, 2013. június 28.

Fejlődési diszkalkulia (FD) Neurológiai, neuropszichológiai képe Agyi plaszticitáshiány, a struktúra és/vagy funkció sérülése, neurodinamikai deficit a szám agyi feldolgozásában Pszichológiai aspektusból Pedagógiai aspektusból Kognitív deficit, diszfunkció Tipikus hibák a számlálás, számolás, szám-és mennyiségfogalom, matematikai fogalmak értésében. Matematikai, számolási teljesítményzavar tünetegyüttese A neurológiai sérülés vagy diszfunkció eltérést eredményez a pszichés folyamatokban, melynek következménye megjelenik a matematikai teljesítmény során. Például:Prefrontális agyi terület elülső cinguláris kéreg sérülése Munkamemória megtartó képességének zavara Számsorozatok, elméleti műveletvégzés zavara Egyes pszichés zavarok visszahathatnak a neurológiai és annak hatására a matematikai teljesítményekre. Ebben az esetben a pszichés zavar módosítja a neurológiai diszfunkció által kiváltott , a matematikai teljesítményben megjelenő zavar mértékét, esetlegesen formáját. Például: Pszichés zavar: Stressz Gátlás a neurológiai struktúrákban: Problémamegoldó képesség csökken Matematikai műveletvégzések zavara A második esetben a diszkalkulia jelenségét befolyásoló körülményről van szó, mely nem képez ok-okozati összefüggést. A körülmények módosító jelleggel bírnak. A diszkalkulia szempontjából fontos a valós okok és a befolyásoló körülmények meghatározása és elkülönítése. A okok által meghatározott jelenség a szűk értelemben vett diszkalkulia, míg a körülményeket is számba vevő jelenségek a tágabb értelmezéshez kapcsolódnak. De ez nem diszkalkulia. Észlelés, figyelem, memória, gondolkodás módosulásai, és személyiségváltozások Tartósan alacsony szintű teljesítmény - terápiás beavatkozás Az intellektus és matematikai teljesítmény közötti szignifikáns eltérés, diszkrepancia.

Kognitív és tanulás terápiák Pszichés modell Modalitás-specifikus sérülések Genetikailag előhuzalozott számosságdetektor Informális, formális tanulás Matematikai, gondolkodás specifikus modalitások –intermodális kapcsolatok Mentális reprezentáció Vizuális-, auditív-, vesztibuláris- proprioceptív-, taktilis észlelés – szakaszos fejlődése A kognitív pszichológia szempontjából a mentális reprezentáció felépülése, struktúrákká szerveződése jelenti a kulcsot az eltérő folyamatok, köztük a diszkalkulia jelenségének feltárásához. (Eysenck-Keane, 2003). A gyermeknek magának kell felépítenie rendszerét, melynek elemi építőköveinek ismerete elengedhetetlen a diszkalkulia diagnosztika és -terápia területén. A rendszer elemeit a modalitások alkotják: auditív-, látási-, vesztibuláris- proprioceptív-, taktilis észlelés Az alapvető modalitásokra épülő magasabb pszichés jelenségekre több modell készült. A legújabb pszichológiai irányzat a kognitív pszichológia, mely elvezet a matematika jelenlegi pszichés modelljéhez. A kognitív pszichológia az információfeldolgozási elméleti keretre épülő irányzat, mely különböző modelleket és módszereket alkalmazva vizsgálja az ember pszichés felépítését és funkcióját. A kognitív pszichológia képviselői folytatják a laboratóriumi vizsgálatokat. A számfogalmak különböző modalitás-specifikus kódban tárolódnak, majd egy összefüggő hálózatba kerülnek egymással. A megfelelő specifikus kód aktiválásához aktivációs gátlási asszociatív mechanizmusok járulnak hozzá. A matematikai gondolkodás kialakulásának alapját képezi a specifikus modalitások kifogástalan működése. A különböző modalitások intermodális kapcsolatok révén összegződnek és egységes képet alkotnak a tapasztalt világról. Nélkülözhetetlen a tér-és időismeret, mivel a számok, mennyiségek, halmazok a térben helyezkednek el. A mennyiségek esetében a gyermekek öntevékenyen fejlesztik számtani képességeiket. Pakolnak, számolnak. Mindezt a háromdimenziós térben teszik. A későbbiekben a halmazok alkotása is pakolással, csoportosítással történik a térben. Amennyiben egy gyermeknek nem alakul ki az adekvát térismerete, úgy nem képes a megfelelő csoportosításra és számtani műveletek elvégzésére sem. Számtani ismeretek nyelvi kódokban is tárolódnak. A feladattól függ, hogy az adott ismeret elsajátításban van-e szerepe a nyelvnek. Pl. a közelítő számításnál nincs jelentősége a nyelvi kódnak, míg nagy számokkal történő pontos számolásnál igen. A téri ismeretekhez is nélkülözhetetlen a nyelv ismerete.(Milz,1994) Spontán és tervezetten, a háromdimenziós térben szerzett tapasztalatok, időészlelés szabályszerűségek keresése (csoportosítás, szortírozás, halmazalkotás, osztályozás)

DYSCaLCULINe PRoGRAM Fejlődésorientált szemléletű kognitív-, és számolásterápia. Kétdimenziós eszköztárat használ. Vizuálisan reprezentált mennyiségek. Képi problémareprezentáció, mint vizuális támogatás alkalmazása óvodás és iskolás korúaknál. A matematikai viszonyok térbeni elhelyezése. Kódváltások A lényeges és közös jegyek megtalálása. A kép eltér óvodás és iskolás korúaknál. Iskolásoknál a kép már leginkább piktoriális, sematikus, amelynek elemezhető, lemásolható, összehasonlító tulajdonságai segítik a feldolgozási folyamatot. A kép által és rajta szemléltetett információ, a képzetkialakítást segíti. A kép tárolható, racionalizálható. A matematikai nyelvezet képi reprezentációja: lecsupaszított matematikai fogalmak képszerű megjelenítése, és rögzítése. Az induló szinteken a kontextus ismerős és elképzelhető. A gyermek tevékeny a dolgok alakításában, átéli az önhatékonyságot. A lényeges jegyek megragadását elősegítő fotószerű és élethű képek, grafikák, és a matematikai szituáció is eltér az óvodás és iskolás korúétól, mert alapja a játék. A gyermek meglévőképességéből indul ki. Ha nem alakíthatja, akkor rezignáltan veszik tudomásul, hogy nem szólhatnak bele tevékenyen a dolgok alakításába és feladják, azaz: megkérdőjelezik az önhatékonyságuk egy részét. Aritmetika alapja a halmazképzés, csoportosítás, mely kognitív technika. Ha a gyermek képes közös jegyeket találni, akkor képes lesz a mennyiségi invariancia megértésére, amelyből eljuthat a mennyiségi varianciákig, a növekedés és csökkenés szabályszerűségeiig (az összeadás, kivonás, szorzás, osztás, hatványozás, gyökvonás műveletekig).

A DL terápia a folyamat oda-visszafordíthatóságára épít A program a matematikai viszonyokat térbe helyezi. Képi problémareprezentáció – információfeldolgozás - kódolás, szimbolikus jelekké válás – visszakódolás. 4000 oldalnyi számolólap és kivágható képanyag

www,dyscalculine.com info@dyscalculine.com Köszönöm szépen! „ Az egész különbözik részeinek összegétől, az egész egymással viszonyban álló részekből áll.” (Atkinson)