A Székesfehérvári Református Egyházközség diakóniája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Íme, az én anyám és az én testvéreim
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A szeretet tulajdonságai Páli Szent Vince életében
A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
A szeretet himnusz értelmezése
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
LámpásLámpás Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Sámuel királlyá keni Sault
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
A keresztség A befogadás szentsége.
Szüntelen imádkozzatok. 1.Thessalonika 5: 17
Jézus enyém, s én az Övé, mert Jézus a szeretet… Alleluja, Krisztus Jézus, amen! Elvezet a friss vizekre, mert Jézus a szeretet… Alleluja, Krisztus Jézus,
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Diapositive de résumé Heti elmélkedések Uram, segíts nekünk megbocsátani és szeretetünkbe fogadni szeretetünkbe fogadni embertársainkat, embertársainkat,
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Boldog 2014-et !.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Koinónia a gyakorlatban
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
EGYHÁZI IMATALÁLKOZÓ AZ EURÓPAI ROMÁKÉRT április 12. csütörtök KDOBVI baracskai objektum.
A boldogság is kegyelemből fakad
Ő az Úr, Ő az Úr! Meghalt értem a kereszten, Ő az Úr!
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Jézus követése Ifjúsági óra.
Isten mondta.
Mindig kapcsolatban Vele
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Találkozni jöttem Veled, Istenem Te jól ismersz engem, s én kitárom a szívem Itt vagyok Istenem,
Mt 19,16-30.
Adósság a b ű n miatt Pecznyík Pál verse. Urunk Te jól tudod, ki alkottál minket, Súlyos b ű n-adósság terheli lelkünket.
Református istentisztelet 2015 január 11 vasárnap.
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Ó jöjjetek hívek ma lelki nagy örömmel, A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszületett az angyalok Királya: Ó jöjjetek, imádjuk, Ó jöjjetek,
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Imádság Keveset lenni Istennel annyi, mint kevésnek lenni Istenért (E.M.Bounds)
SZERETETSZOLGÁLAT Készítette: Fügei Szabolcs.
Református istentisztelet
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Igeolvasás.
Református istentisztelet
Igeolvasás „1Dicsekednem kell, habár nem használ; rátérek azért az Úr megjelenéseire és kinyilatkoztatásaira. 2Ismerek egy embert a Krisztusban: tizennégy.
Igeolvasás „14Most azért az URat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. Távolítsátok el azokat az isteneket, amelyeket atyáitok szolgáltak.
Kérdések az alkalomhoz:
Benned szabad vagyok Téged hívlak Istenem,
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

A Székesfehérvári Református Egyházközség diakóniája 1886-2012 „…ti Krisztusnak… szerelmes levele vagytok… az élő Istennek Lelkével írva.” II Kor. 3, 3.

Szeretetszolgálat Miért? - Hogyan? 1886-1910. Gyülekezeti diakóniánk első lépései 1956-1995. Megerősödés, aktív szolgálat 2004-2012. Napjaink sokféle kihívása között

1886-1910. A kezdetek…

1956-1995. Miért? Erről az időszakról így vall Bányai László református lelkipásztor: Időszakunk diakóniai munkájára nézve vezérigénk: „Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen énbennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.” I. Kor. 13,1. Hogyan? „…porig lehajló szeretet.” Bányai László

2004-2012. „…ti Krisztusnak…szerelmes levele vagytok…az élö Istennek Lelkével írva.” II. 3,3. Miért? (Mi a motiváció?) Isten megkeresett, megszólított, gondoskodik: „Mert így szól az Úr Isten: Ímé, én magam keresem meg nyájamat, és magam tudakozódom utána.” Ez. 34,11. Elhiszem, amit mond, Szentlelke bevilágít a szívembe, leleplez: „…mert tudom, kinek hittem, és bizonyos vagyok benne, hogy Ő az én Nála letett kincsemet meg tudja őrizni ama napra.” II. Tim. 1, 12. „Eltörölte a követelésével minket terhelő adóslevelet, amely minket vádolt, eltávolította azt az útból, odaszegezve a keresztfára.” Kol. 2, 14.

A megértett Ige által, elköteleztem magam Istennek A megértett Ige által, elköteleztem magam Istennek. Már nem tudok tétlen maradni. Hálából Érte élek, Neki szolgálok botlásokkal (magasságban, mélységben): „Szólj Uram, mert hallja a te szolgád.” I. Sám. 3, 9b „Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fényljék mindazoknak, akik a házban vannak.” Mt. Ev. 5, 15. „Hogy dicsőíttessék meg a mi Urunk Jézus Krisztusnak neve ti bennetek, és ti is Őbenne, a mi Istenünknek és az Úr Jézus Krisztusnak kegyelméből.” II. Thessz. 1, 12.

Hogyan? – Istenben bízva igyekszünk végezni a szolgálatokat, az alábbiakban felsorolt szempontok alapján. Tudva, hogy Ő folyamatosan formálja a mi engedetlen és gonosz szívünket. Formálja személyiségünket is, hogy alkalmassá tegyen bennünket a ránk bízott szolgálat elvégzéséhez. az Úrtól való elhívással Isten Szentlelkének erejével Igével (Jézus Krisztus, Szentírás) kegyelemből alázattal Krisztus értelmével imádsággal Uram segíts, mert nem tudok szeretni! Uram, nem tudom mire van szüksége a felebarátomnak, de Te tudod! Mi van a szívemben (mi a szívem tartalma, milyen a viszonyulása)? Irgalmas szívvel odafordulni, közeledni. A viszonzást nem váró lelkület (altruista). Együtt egymást kiegészítve. Célja van az életünknek, ami életformává válik. Értéket képviselve Isten iránti bizalommal Hálaadásból Isten dicsőségére

A diakóniai szolgálat megszervezése megbeszélés, egyeztetés negyedévente, ill. szükség szerint munkaközösségünk tagjainak száma szinte állandó (28 fő), de személyét tekintve változó a munkaterületeknek felelősük van a gyülekezeti tagok tájékoztatása a szeretetszolgálati lehetőségekről, szükségekről (életbevágó kér(d)ések)

Szeretetszolgálati tevékenységünk területi megoszlása Gyülekezeti diakónia Az egyházközség intézményi diakóniája MRE Szeretetszolgálati intézményeivel kapcsolat Külső intézményi kapcsolatok

Szeretetszolgálati munkaterületek (pl.) családlátogatás-családtámogatás a gyülekezetben és intézményeiben, pótnagymama szolgálat állami gondozott gyermekek támogatása idősotthonok látogatása, idősek szállítása Istentiszteletre Dunaalmási Református Szeretetház Fogyatékosokat Ápoló Gondozó Otthona hajléktalangondozás kórházi szolgálat gyermek- és ifjúságvédelmi szolgálat segítése közegyházi diakóniai alkalmak gyülekezeten belüli élet pénzbeli adományok rászorulóknak ima szerviz szeretetvendégség (agapé)

„Ne féljetek azért, ti sok verebecskénél drágábbak vagytok.” Mt. Ev. 10, 31. Összeállította: Somogyiné Gyüre Mária református diakónus