Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló energiaforrások
Advertisements

A KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ Meretei Molli 10.c.
Megújuló energiaforrások a világon
Megújuló energia források
Alternatív energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Földgáz Mint energiahordozó.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Megújuló energiaforrások.
A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Megújuló energiák Belley Luca
Megújuló energiaforrás
A Föld megújuló energiaforrásai
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Megújuló és nem megújuló erőforrások
Az energia fogalma és jelentősége
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Megújuló energiaforrások
Készítette: Danyi Dániel
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrások
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló és nem megújuló erőforrások
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
S Z É L E N E R G I A.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Információhalászat Csibi Gabriella Deák Ferenc Középiskolai Kollégium - Egy poszterterv története -
Energiaforrások.
Megújuló Energiaforrások
A tűz.
Az alternatív energia felhasználása
Kőolaj és Földgáz Kazinczy Alexandra 10.a.
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
Szélenergia.
Szélerőmű Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Megújuló Energiaforrások
Aktív tanulók / passzív ház
Az energetika Ismétlés.
A geoszférák környezeti problémái
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné Megújuló energiák Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály AMI Miskolc, Gesztenyés u. 25. 2013

Dőlj hátra és nézd végig a bemutatót!

Tartalomjegyzék Nézzük,milyen megújuló energiák vannak? Mi a szén? Hogyan keletkezett a földgáz? Mit tudunk a kőolajról? Alternatív energia Alternatív energia fajtái Napenergia Mi a szélenergia? Mit tudunk a vízenergiáról? Geotermikus energia Tudjunk meg még többet a geotermikus energiáról Mit is neveznek biomasszának? A biodízel felhasználása Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú fajtái Kérdések

Nézzük, milyen megújuló energiák vannak? Szén Földgáz Kőolaj Alternatív energia

Mi a szén? A szén minden ismert élet alapja, nélküle az élet nem létezhetne. A gazdaság a szenet főleg mint ásványi szenet használja elsősorban elektromos energia elállítására a széntüzelésű erőművekben. De nagy mennyiségű szén kell a vasolvasztókban, ahol a szén égése a magas hőmérsékletet szolgáltatja.

Hogyan keletkezett a földgáz? A földgáz, amely tiszta formájában színtelen, szagtalan és átlátszó gáz, fosszilis tüzelőanyag. Évmilliók során a föld alatt és a tengerek mélyén keletkezett, a felszín alatt, a kőzetek repedésein keresztül fedőkőzetek által határolt mezőkbe vándorolt. Ezek a nagykiterjedésű porózus kőzetekből álló mezők a földfelszín alatt néhány métertől több mint 5.000 méteres mélységig találhatók.

Mit tudunk a kőolajról? A kőolaj a Föld szilárd kérgében található természetes eredetű. Fő összetevői folyékony halmazállapotú szénhidrogének. Lelőhelyén, helyzetétől függően, nyomás alatt gáznemű, valamint szilárd halmazállapotú szénhidrogéneket is tartalmazhat.

Alternatív energia Napjainkban egyre inkább elterjedőben van építkezések során az alternatív energia felhasználása. Alternatív energiaforrás az az energiahordozó, amelyből a jelenleg használatos szénhidrogének alternatívájaként valamilyen energiát tudunk kinyerni. Az alternatív energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van.

Alternatív energia fajtái Napenergia Szélenergia Vízenergia Geotermikus energia Biomassza Biodízel Hőszivattyú

Napenergia A Nap a földi élet elsődleges energiaforrása, az emberek mindig törekedtek arra, hogy hasznosítsák ezt a hihetetlen „ingyenes” energiaforrást. Földünk másodpercenként 50 milliárd kWh energiát kap a Naptól. A Napban hidrogén alakul át héliummá, gravitációs nyomás mellett nagyon magas hőmérsékleten. A Nap hatalmas tömegében, amely a naprendszer több mint 99%-a az évmilliárdos működés ellenére még mindig több mint 70% hidrogén „üzemanyag” van.

Mi a szélenergia? A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban, főleg Európában. A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá.

Mit tudunk a vízenergiáról? A vízenergia hasznosításának számos ismert módszere is létezik: vízierőművek, folyami erőművek, duzzasztás. A világ villamos energia-termelésének kb. 20%-a vízenergiából származik.

Geotermikus energia A Föld belső hőjéből származó energia. Ez a legújabban felfedezett energiaforrás, amely az így megépített lakásokban télen nyáron állandó, egyenletes hőmérsékletet biztosít. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30°C-kal emelkedik a hőmérséklet. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent. Termálvíz formájában viszont nem kiapadhatatlan forrás. Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi.

Tudjunk meg még többet a geotermikus energiáról A geotermikus energia a Föld kőzetlemezeinek természetes mozgásából származó energia. A geotermikus energia a napenergiához hasonlóan korlátlan, el nem fogyó, de azzal ellentétben nem szakaszosan érkező, hanem folytonos, viszonylag olcsón kitermelhető és a levegőt nem szennyezi. A legáltalánosabban alkalmazott rendszerekben a termálkútból feltörő vizet gáztalanítják, ülepítik és sótartalmát részben eltávolítják, majd a felhasználás helyére szivattyúzzák, a lehűlt vizet pedig valamilyen vízáramba, vízgyűjtőbe elvezetik.

Mit is neveznek biomasszának? A biomassza biológiai eredetű szerves anyagtömeg. A biomasszák a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrások, használatuk esetén bányászott energiahordozók takaríthatók meg. A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás.

A biodízel felhasználása A világ és az EU számos országában évtizedek óta alkalmazzák a biodízelt üzemanyagként, az előállítás és felhasználás gyakorlata kialakult. A biodízel gyártása azt a célt szolgálja, hogy a hagyományos diesel motorokhoz illeszkedő üzemanyag keletkezzen.

Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges fűteni, hűteni, meleg vizet előállítani.

A hőszivattyú fajtái CO2-szonda Levegő-vizes hőszivattyú A direktgázosító hőszivattyú CO2-szonda Levegő-vizes hőszivattyú Talajvizes hőszivattyú Mélyfúrásos hőszivattyú

Tudsz válaszolni a következő kérdésekre? 1. Milyen üzemanyag van a napenergiában? 2. Hol keletkezett a földgáz? 3. Mennyivel nő a Föld belsejében a hőmérséklet?

… és a következőkre? 4. Mi helyett használjuk a biomasszát? 5. Hűteni vagy fűteni lehet a hőszivattyúval? 6. Miből származik geotermikus energia?

Felhasznált irodalom Kémia tankönyv 7. osztály http://www.alternativenergia.net/ http://www.alternativenergia.hu/ http://images.search.conduit.com/ImagePreview/?q=alternat%C3%ADv+energia&ctid=CT3072253&SearchSource=15&PageSource=HomePage&SSPV=&CUI=UN53066236595623223&UP=&UM=UM_ID&start=0&pos=5

végignézted a bemutatót! Köszönöm, hogy végignézted a bemutatót!