Görög filozófia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Idézetek Hamvas Bélától ( 1897 – 1968 )
Advertisements

„Ha még Athént nem láttad, tuskó vagy csupán; ha láttad és nem tetszett meg neked – szamár, s öszvér, ha tetszett és mégis tovább szaladsz.”
Feltehetek egy kérdést?
“Nincs semmi, ami oly mértékben pusztítaná a testet, mint az aggodalom, és ha valaki hisz Istenben, akkor szégyellheti magát, ha bármi miatt aggodalmaskodik.”
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
A központi igazság kiválasztása
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
A görög poliszok: Spárta és Athén.
és a legkevésbé teljes az
Kapcsolatok fontossága
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
(A tudomány szemszögéből)
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl.
Az Ókori Kelet világnézete
Epikurosz élete és tanításai
Bölcsességek Zene :VIVALDI Négy évszak..
PLATÓN Kakuk Ádám 12.D.
A test-lélek probléma a filozófiában
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
A szabadság kérdése a filozófiában
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A klasszikus athéni filozófia (Kr. e. V. sz. vége - Kr. e. 322)
PLATÓN (Kr. e ).
A középkori filozófia főbb kérdései
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
Középkori istenérvek.
Reneszánsz festészet RAFFAELLO.
Építészet.
Ókori Görögország A perzsa háborúktól a hellenizmus koráig
6. előadás A hellenizmus kora
Pedagógiai antropológia és etika
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
A boldogság is kegyelemből fakad
(A tudomány szemszögéből)‏
Bevezetésafilozófiába. φιλοσοφία filosz = valamit kedvelni szophia = szakértelem, bölcsesség Filozófia = a bölcsesség szeretete.
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
SZÍVEKET GYÜJTÖK !! Mácz István:.
AZ ATEISTA FILOZÓFUS.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
Bölcsességek Cherrytől. Zene :VIVALDI Négy évszak.
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
A BOLDOGSÁG TITKA.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Az ókori Görögország Hellas
Készítette :Varga Sára
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Mi a fizika?. Fizikai ismeretek a görögség előtt 1 1/2 millió évtűz1 1/2 millió évtűz i.e íj (lant)i.e íj (lant) i.e. 7000tűzgyújtási.e. 7000tűzgyújtás.
A „barbárság” fogalma Móricznál és általában
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
1 Továbblépés - Az üzenet.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Filozófiatörténet előadások 4.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
A görög mitológia Az istenek születése.
Filozófiatörténet előadások 1I.
Jézus és a tízparancsolat
Egy nap három férfi kirándulni indult. Egyszercsak egy erős sodrású folyóhoz értek. Mindenképpen át kellett jutniuk a folyó másik partjára, ám semmi ötletük.
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Szókratész Pörczi Zsuzsa
Jegyezd meg jól, nem te döntöttél, hogy megszüless vagy sem
Előadás másolata:

Görög filozófia

A szofisták - szophisztai = a bölcsesség tanítói - Kezdetben vándortanítók voltak - a sok filozófiai irányzat miatt arra a következtetésre jutottak, hogy nincs objektív megismerés - szkepszisük, borúlátásuk kiterjedt az élet minden területére - ezért az egyetlen fontos dolognak az egyén érvényesülését tartották - innen a negatív értelmezés: szofista = okoskodó, szószátyár Gorgiász (Kr.e.485-380)

Prótagorász, a szofista - Abdrérából származott, beutazta Görögországot, híres tanító és ügyvéd volt. „Minden dolognak a mértéke az ember, a létezőknek, amint vannak,a nem létezőknek is, amint nincsenek.” - mivel az istenek létét is ennek rendelte alá, száműzték Athénból Prótagorász (Kr.e. 480-410)

A sztoicizmus - a kitioni Zénón alapította Kr. e. 310 k. - Arisztotelész tanítására alapul - a sztoikusok: – empiristák: mindent tapasztalatból ismerünk meg – materialisták: minden anyagból van – panteisták: az isteni azonos a világ- egésszel Az athéni sztoa = oszlopok A sztoikusok számára a legfontosabb a természetnek megfelelő élet, vagyis az ésszerűség, az érzelmektől mentes egyszerű élet. „ki csak él a világon, / sok nyomorult, ki a jók kincsét áhítja örökké, isten szent törvényét meg sem látva, se hallva, / mely, ha betartja s eszével él, jóvá teszi őt is.” Kleanthész

Szókratész (Kr.e. 470 – 399) - Athénban született és élt, eredetileg kőfaragó volt, később tanító lett - nem volt rendszerezett tanítása, hanem az utcát járva beszélgetve tanított - módszere a dialektika, dialógus, párbeszéd volt - egyszerű életet élt és az emberi értékekre hívta fel a figyelmet, ezért a humanizmus előfutára - leghíresebb tanítványa, Plátón jegyezte le tanítását - az arisztokratákat támogatta, ezért az isten-tagadás vádjával halálra ítélték

Szókratész tanítása - „tudom, hogy nem tudok semmit”: ezzel az állításával ismereteink hiányaira hívta fel a figyelmet, arra buzdítva, hogy keressük az igazságot - „ismerd meg önmagad”: ezzel a jelszavával az emberre irányította a figyelmet: az ember alapvetően jó, mégha követ is el hibákat - törvénytisztelet: a rossz törvényt is be kell tartani, amíg érvényes - cél: a világon az emberi élettől a csillagok járásáig mindennek van célja, nincs véletlen