Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetésafilozófiába. φιλοσοφία filosz = valamit kedvelni szophia = szakértelem, bölcsesség Filozófia = a bölcsesség szeretete.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetésafilozófiába. φιλοσοφία filosz = valamit kedvelni szophia = szakértelem, bölcsesség Filozófia = a bölcsesség szeretete."— Előadás másolata:

1 Bevezetésafilozófiába

2 φιλοσοφία filosz = valamit kedvelni szophia = szakértelem, bölcsesség Filozófia = a bölcsesség szeretete

3 A kérdezés művészete Szókratész (Kr.e.470-399) A kérdezés tartalmazza az érdeklődés tartalmát és a kérdező lényegét. Pl.: Miért halandó az ember?

4 Életbölcselet Látszólag nincs gyakorlati haszna, de műveletei (reflexió, meditáció, elmélkedés) által elvezet a valóság megismeréséhez. Platón: Barlanghasonlat „…a vélemény a keletkezésre, a megismerés pedig a létezésre vonatkozik.” Platón

5 A halhatatlanság útja Baruch Spinoza (1632-1677) Isten megismerése a szükségszerűség elfogadása,ami a filozófia által lehetséges, ez pedig szabadságot ad számunkra. Seneca (Kr.e.4 - Kr.u.65) „A filozófia az egyetlen eszköz halandó mivoltunk meghaladására, mi több, halhatatlanságra váltására.”

6 Feladat Hasonlítsuk össze Spinoza, Seneca és a katolikus tanítás állítását a halhatatlanságról!


Letölteni ppt "Bevezetésafilozófiába. φιλοσοφία filosz = valamit kedvelni szophia = szakértelem, bölcsesség Filozófia = a bölcsesség szeretete."

Hasonló előadás


Google Hirdetések