Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A Tej útja – a székelyföldi gazdatársadalom, vállalkozói szféra, intézmények, civil szervezetek közötti összefogás mintapéldája 1. A Nagyküküllő Mezőgazdasági.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Tanyapedagógia Gazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Filep Éva, a "Kárpátalja Völgyeiben és Hegyein" 
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Közösségi vállalkozások szerepe a gazdaságfejlesztésben
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
„A vidékfejlesztés a hátrányos helyzetű és az ígéretesen fejlődő kistérségekben is fontos közösségszervező program.” Vidékfejlesztés 2007.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Az Európai Területi Társulások jóváhagyó hatóságainak 3. találkozója
Regionális gazdaságtan 4.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
„A vidékfejlesztés a hátrányos helyzetű és az ígéretesen fejlődő kistérségekben is fontos közösségszervező program.”
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
Endogén vidékfejlesztés lehetőségei és kihívásai Kultúra-gazdaság a Gyimesi-szorosban Nagy Kalamász Ildikó MTA PTI 2007.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
A vidéki tér sikertényezői
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer AlkotmányAlkotmány – Rövid szövegRövid szöveg.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Civil Európa – civilek Európában
„Helyi márka kialakítása a Bakonyban” című projekt bemutatása
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A TEJ ÚTJA A KERESZTÚRI MODELL SZÖVETKEZETI ALAPON Szávuly Attila.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
A határtérség.
Hiteles Élet – Élménydús Élet
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Gazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam
Előadás másolata:

Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban „Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében” Budapest, 2014. március 20-21. Kolumbán Gábor Székelyudvarhely Civitas Alapítvány, Élő Szövet Alapítvány, MÜTF www.civitas.ro, www.szekelygyumolcs.ro kolumban.gabor@yahoo.co.uk 0040-755157790

Munkatársaim a projektben

Hazatérés

Énlaka, ahol mi is lakunk

A kézműves sajtműhely

Termékeink

A turizmus 4A modellje Attraction – Vonzóerő Access – Hozzáférés, elérhetőség Accommodation – Hely, szállás, ellátás Attitude

Mi a vidék és mi nem vidék? Természetközeli életforma Szabadság Önfenntartásra törekvés Saját élet teljessége Szomszédság Hagyomány A város A természettől elválasztó infrastruktúra A virtuális világ A függőség A mások életének élése (média)

„ A mindenségi élet törvényei a falu mellett döntenek „ A mindenségi élet törvényei a falu mellett döntenek. ... A hegy oldalában, a folyó partján, a völgy szájában meghúzódó falu a helyes arányú élet. Hegyek, erdők, rétek, szántóföldek, levegő, levegő és házak, emberek. Együtt van mind, aki ismerheti egymást és együtt élnek mind a föld hátán, Isten tenyerén. Művészet, tudomány fejlődhetik köztük. De a föld emlőjéről soha le nem szakítják magukat. Túrják a földet és vetik a magot. Érzik a növekedést. Élik a mindenség életét.” Balázs Ferenc, A rög alatt, 12. o.

NEM CSAK MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELEM TERMELÉS A VIDÉK A KÉSEI MODERN KORBAN FELÉRTÉKELŐDIK: „Az élhető vidék” (Corki Nyilatkozat) NEM CSAK MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELEM TERMELÉS SZÉP TÁJ A TÚLÉLÉS SZÁMÁRA FONTOS TUDÁST ÉS ÉRTÉKEKET ŐRIZ, MINŐSÉGI, FENNTARTHATÓ KÖRNYEZET ALTERNATÍV FOGLALKOZÁSI LEHETŐSÉG POSZTMODERN ÉLVEZETI CIKK TÁRSADALMI MENEDÉKHELY TÁRSADALMI TŐKE LELŐHELYE KULTÚRA VESZÉLYBEN VAN !!!

VIDÉKFEJLESZTÉSI PARADIGMAVÁLTÁS MODERNIZÁCIÓ Elhatárolódás a természettől, zárt infrastruktúra Gazdasági növekedés Hatékonyság maximalizálása Az ember és más élőlények alárendelése verseny ÖKOLOGIAI FENNTARTHATÓSÁG Természetes integráció Ökológiai egyensúly Életminőség növelése Más élő fajok tisztelete Együttműködés Biódiverzitás

A hitelesség és az élő örökség A gondolat – szándék, tett- cselekedet, és beszéd egysége Az örökséget az élet (mód) tartja fenn.

Az Élhető világ idő fölötti, értékek mentén megélt világ. Az alábbi értékek vezérelnek tevékenységünkben: szeretet, elfogadás, hűség, bizalom, áldozatkészség, hálózati kölcsönösség, erkölcsös magatartás, együttműködés, szelídség, Isten-hit, alázat, tudatosság, felelősség, jóakarat, személyes példa, adakozás, mértékletesség, tisztaság. Élő szövet alapítvány

„Visszatérni az élethez, ez a feladat „Visszatérni az élethez, ez a feladat! Ezzel ismét egészséges lesz a világunk, mert visszatértünk a természethez, a jó emberi kapcsolatokhoz, az élhető struktúrákhoz és ez nem más, mint visszatérés a Teremtőhöz.” (Steinbach - i dokumentum)

A Góbé Világ kihívói! A fogyasztói társadalmi modell (szükségletek helyett vágyak) Az igénytelenség (az ember méltóságának feladása) A kishitűség (a teremtés és a szellemi fejlődés elutasítása)

A Góbé Világ megoldási javaslata a székely társadalom rendtartó hagyományai alapján! A szükségletekre és erőforrásokra alapozott lokális, ökológiai gazdaság. A fogyasztás csökkentése, morális korlátozása. Tudatosság a megnövekedett szabadsággal együtt. Takarékosság, kölcsönösségen alapuló együttműködés. Szakosodás, együtt az egymást kiegészítő kölcsönösséggel. Szellemi fejlődés, szövetség a Teremt(ővel)(ésben).

Az Élő Szövet Alapítvány programjai – a szövés - Élő góbé program (Tej útja, szövetkezetek megerősítése) Okos góbé program (Tangazdaság hálózat) Teremtő góbé program (góbé iskola, teremtett világ-nap, a „ a társadalom élő szövetének szövése”, új góbék toborzása)

A vidéki vendéglátás is legyen „KÖZÖSSÉGI TERMÉK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS GYÜMÖLCSE” Kukkantsanak be mihozzánk: www.eloszovet.ro Kolumbán Gábor Székelyudvarhely Civitas Alapítvány, Élő Szövet Alapítvány, MÜTF, www.civitas.ro, www.szekelygyumolcs.ro kolumban.gabor@yahoo.co.uk 0040-755157790