Az Onkológia Osztály TEAM munkájának bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

A homeopátia alkalmazása a rákos betegségek kiegészítő kezelésében
Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Pest megyei Tüdőgyógyintézet
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A szakemberek számára szervezett modell szemináriumok tapasztalatai I.
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Első az egyenlők között – Key Account Management Összeállította: Kelemen György MAN Roland Magyarország Kft.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Szociális munka az onkológiában
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Szeress úgy, mintha Téged még soha senki sem bántott volna meg!!!
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Obsitos Lászlóné – Dr. Beregvári Zoltán Jósa András Oktatókórház
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Kérdőív a fizika érettségiről Horányi Gábor Kép helye.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
A haldokló beteg ápolása
Mosolyod nem kerül pénzbe, mégis sokat ér testvéred szemében.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Országos Onkológiai Intézet nyarán uniós beruházás keretében az OOI belgyógyászati tömbje elkészült, az új helyre költöző intézeti gyógyszertár.
„Minden gondotokat Ő Reá vessétek, mert néki gondja van reátok. ” (I
Mosolyod nem kerül pénzbe, mégis sokat ér testvéred szemében.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
ADATVÉDELMI OKTATÁS
A nyár számomra tömény esszenciáját jelentette mindannak, amit a múltban szerettem, és ami hiányzott belőle.:)
A pszichoszociális onkológia helyzete és szerepe Magyarországon
Onkológiai szakdolgozók VIII. Tudományos kongresszusa
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
Mit tehet a beteg a jó orvos- beteg viszonyért?. A sikeres együttműködés alapköve a kölcsönös bizalom és tisztelet.
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
egyetemi tanár, főigazgató
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Kórházi szociális munkás együttműködése a szociális ellátó rendszerrel Készítette: Atkári Gizella szociális munkás 2014.
CÉL – ADAT - ELLÁTÁS Törvénynek hosszútávon megfelelő költség- hatékony rendszer működtetése Szakember szükséglet optimalizálása Szempont: 16 – 08 óra.
Egészségügyi szervezetek az egészségügyről
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az
Tapasztalatok egésztest polarizáltfény-terápiával gyermekkorban
Therápia segítő program
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

Az Onkológia Osztály TEAM munkájának bemutatása Kohl Józsefné diplomás ápoló Fejér Megyei Szent György Kórház Pécs 2006. Augusztus 24-26 .

A tények 4,5 évvel ezelőtt indult az osztály 24 ágy, 10 férőhelyes kúraszerű kezelő Áltagosan havi 240 eset látunk el, melyből 80 ambuláns kezelés Ápolási napok száma átlagosan 4 nap Naponta 40 üveg citosztatikus infúziót adunk be

Az osztály szakdolgozói Speciális szakképesítéssel rendelkeznek  onkológiai,  hospice,  diplomás ápoló 10-20 éves szakmai tapasztalat

Fontos a kölcsönös bizalom a beteg folyamatos tájékoztatása a  vizsgálatokról,  a kemoterápiás kezelésekről és mellékhatásaikról segítség a vizsgálatok zavartalan lebonyolításához folyamatos kapcsolattartás, kommunikáció

Holisztikus ápoláshoz segítséget jelent A citosztatikus infúziós oldatokat szakképzett személy készíti el az intézeti gyógyszertárban. Főorvosi megbízás a kemoterápiás kezelések elvégzésére illetve a beteg követésére ápolónők részére (kezelőnővérek)

Kezelést végző ápolónők feladatai Betegek felkészítése a kemoterápiás kezelésre Citosztatikus infúziók bekötése Betegobserváció Ápolási dokumentáció

Műszakban dolgozó ápolónők feladatai Betegek megfigyelése A beteg pszichés vezetése Megkezdett kemoterápiás kezelések folytatása

Kezelés körüli időszak alatt Félelem: - a rákbetegségtől - a gyógyító beavatkozástól, esetünkben a kemoterápiától - az első kezelésektől - a kezelés mellékhatásaitól

Fontos feladat A megváltozott élethelyzetben lévő emberek életminőségének javítása. A beteg méltóságának megtartása betegsége minden stádiumában.

A betegség lefolyásának állomásai Valamit észleltem magamon, valamit találtak nálam, onkológushoz irányítanak diagnosztikai vizsgálatok szövettani eredmény megbeszélése terápia megbeszélése műtét, illetve a kezelés rendszeres kontrollok, jövő, várható esély progresszió haldoklás

Lelki zavarokat okozó mellékhatások hajhullás testkép és testi funkciók megváltozásának nehézségei hányinger, hányás, hasmenés anorexia, pszichogén túlevés fokozott vegetatív tünetek gyengeség fáradékonyság szexuális zavarok

Betegfelvétel az onkológia osztályon Személyes ismerősként fogadjuk betegeinket Leküzdve félelmeiket, barátságos arccal találkoznak Legfontosabb cél a beteg pszichés vezetése, mely a személyes kapcsolaton alapul Cél: a holisztikus, teljeskörű ápolás

Évszaknak, alkalomnak megfelelően feldíszítjük osztályunkat, betegfelvételi szobánkat, családias légkört teremtünk betegeinknek Ezzel enyhítjük szorongásaikat, félelmeiket

Első felvétel: Megbeszéljük a beteggel, hogy mikor és mi fog vele történni Mire számíthat a kezelés alatt, után Mire kell felkészülnie Kihez fordulhat segítségért Érthető, világos magyarázatot adunk a kezelés mellékhatásairól, szövődményeiről Fontos az írásbeli tájékoztató is!

Értékelés 60 kérdőív került kiosztásra osztályunkon, s ebből 36 db kérdőívet lehetett értékelni. A kérdőív témája a betegelégedettséggel kapcsolatos.

Kommunikáció Osztályunkon a betegtájékoztatás megfelelő A betegek és a nővérek közötti kommunikáció, valamint a problémáik megbeszélése nagy arányban elégedettséget mutat. Osztályunkon a betegtájékoztatás megfelelő

Kapcsolattartás A kérdőívből kitűnik, hogy az osztályon folyó kapcsolattartás 5-ös skálán mérve 4-es eredményt mutat.

A mosoly „Semmibe sem kerül, de sokat ad. Gazdagabbá teszi azokat, akik kapják és nem juttatja koldusbotra azokat akik adják. Egy pillanatig él csak. De emléke örökké megmarad, ha hiteles és belülről jövő. Senki sem olyan gazdag, hogy meglehetne nélküle, és senki sem olyan szegény, hogy ne lenne gazdagabb tőle

A mosoly Boldogabbá teszi az otthont, táplálja a jó akaratot, a barátság biztos jele. Nyugalom a megfáradtnak, napfény a csüggedőnek, világosság a szomorkodónak. Nem lehet megvenni, de nem szabad megvonni, nem lehet elkérni, kölcsönadni vagy eldobni, nem áru, csak önként lehet adni!”

Köszönöm a figyelmet!