Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az"— Előadás másolata:

1 A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az
anaemia kontrollban Nemes Eszter dializáló ápoló B. Braun Avitum 9. sz. Dialízisközpont, Székesfehérvár

2 A nefrológiai ápoló és az orvos együttműködése az anaemia kontrollban
Nemes Eszter, Glacz Dorina, Pekács Piroska, Zakar Gábor dr. B.Braun Avitum Hungary 9. sz. Dialízisközpont Székesfehérvár 2 2

3 Bevezető A krónikusan dializált betegek anaemiájának kontrollja a szív-érrendszeri szövődmények csökkentésének lehetséges eszköze. A vérképzést stimuláló szerek (röviden ESA) és kiegészítő gyógyszerek (vaskészítmények) hatásos alkalmazása mellett a krónikus vesebetegek anémiáját okozó-súlyosbító tényezők felderítése a nefrológiai ápolók egyik kiemelt szakmai kompetenciája. Az előadás erről a munkáról, az orvos-szakápoló együttműködésről szól.

4 Az anaemia felelős ápolók feladatai Központunkban
Minden hónapban részt vesznek az anémia kontroll megbeszélésen (nefrol. amb., PD., HD), az ESA dózis és vasterápia tervezésében Végzik az ESA készítmény házon belüli anyagkezelését (átvétel, raktározás) Felügyelik és fenntartják a szabályos tárolás-hűtés láncot A készítmények műszakonkénti és betegenkénti kiosztása Ellenőrzik a tényleges ESA beadást és dokumentálást Nyomon követik a soron kívüli vérkép- és anémia vizsgálatokat (széklet HHB, endoszkópia, CRP stb.) Számon tartják és jelzik (referálják) a rendkívüli eseményeket (interkurrens betegségek, vérvesztések, kórházi kezelések)

5 Hogyan működik ez a gyakorlatban
minden hónap első hetében megtörténik a „nagylabor” (vérkép, vasanyagcsere stb.) az elkészült eredményeket az anémia felelős nővér beírja az erre a Központunkban bevezetett Excel táblázatba ebben a se-hgb és ESA adag mellett a kiosztás (Aranesp ug/hó) és a megjegyzés, teendők is szerepelnek, egész évre visszakövethetően

6 Anémia kontrollunk gyakorlata
a nagyrutint követő hét első napján reggel az anémia team (orvos, nővérek együtt) összeül és egyesével minden beteg eredményeit átnézzük, meghatározzuk a szükséges teendőket (ESA módosítás, vasterápia, kivizsgálások stb.) ha bárkinél nagyobb eltérést tapasztalunk, megbeszéljük, hogy mi történhetett az adott beteggel, (mi az oka, miért emelkedett, vagy esett hirtelen a hemoglobin szintje, mi a teendő) a nővérek a döntési folyamatban a betegekről gyűjtött naprakész információkkal aktív szerepet játszanak, az orvosi döntésben részt vesznek

7 Excel munkatáblázatunk
ESA kiosztás tervezése Korábbi ESA adag A beadás kontrollja Aktuális teendők

8 Mit beszélünk meg… átnézzük az EPO adagját, a vasháztartást, (Ferrlecit adagját) volt e bármiféle műtét vagy beavatkozás, ami vérvesztést okozhat megbeszéljük a kezelések alatt esetleg felmerülő problémákat (alvadások, pumpa-stop-ok, kanülelégtelenségek, vérvesztések) ezek alapján az orvos módosítja ha kell az EPO adagját, Ferrlecit adagját, ha szükséges vizsgálatra küldi a beteget, vagy éppen itt döntünk a kanülcseréről, heparin adag módosításáról.

9 Esetismertetés I. B.Gy. 25 éves fiatal gondozás alatt lévő nőbeteg, három hónapon belül fokozatosan anemizálódott. Korábban is előforduló menstruációs zavaraira gyanakodtunk először, majd a beteget kikérdezve elmondása szerint nem volt ilyen problémája.Gastrointestinális vérzésre utaló jel nem volt.(Hhgb negativ) Kanülje megfelelő vérhozammal, pumpastopok nélkül működött, ekkor észleltük, hogy kapillárja és vénás csapdája több kezelés óta alvadékos. Heparinmódosítás történt, majd később vérképe rendeződött.

10 Esetismertetés II. R. Fné 79 éves PD-s nőbeteg, anemizálódása két hónap alatt lett olyan mértékű, hogy kivizsgálásra szorult. A beteg elmondása alapján étvágya jó, hányinger, hányás nem volt, testsúlya nem változott. Laboreredményeiben CRP-je normális, ellenben széklet Hhgb 3x pozitív. Ekkor kórházi felvételre került sor, Gastroenterológiai osztályon kivizsgálása megkezdődött. Kiderült, hogy gyomrában kisebb eróziók vannak, ami indokolhatta az ilyen mértékű anemizálódását. Megfelelő terápiában részesült, Hgb-je azóta rendben.

11 Végrehajtás, az információk megosztása
hogy a változtatások, intézkedések, utasítások mindenki számára a központban érthetők legyenek, a módosításokat az anémia felelős nővér a betegek dossziéjában átjavítja, és az adminisztrátorok (recepciósok) így rögzítik szükség szerint a dializáló nővér-munkatársakkal személyesen is megbeszéljük a változtatásokat s ez minden hónapban így történik nálunk

12 Összegzés Az orvos és az ápoló kapcsolata az anémia kontrollban, több okból is nagyon fontos - amit esetleg az orvos tud a betegről, azt a nővér nem biztos, hogy tudja, illetve ez fordítva is igaz! Személyes véleményem az viszont, hogy ez minden felelősi kompetenciára igaz! Az orvosok és a nővérek kiegészítik egymást, egymás munkáját segítik a betegek érdekében!

13 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az"

Hasonló előadás


Google Hirdetések