Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Obsitos Lászlóné – Dr. Beregvári Zoltán Jósa András Oktatókórház

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Obsitos Lászlóné – Dr. Beregvári Zoltán Jósa András Oktatókórház"— Előadás másolata:

1 Tapasztalataink a központi decubitus-kezelő csoport tevékenységéről az elmúlt 2 évben
Obsitos Lászlóné – Dr. Beregvári Zoltán Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. Szeptikus Sebészeti Osztály Nyíregyháza

2 A munkacsoport megalakulása
Időpontja: szeptember 1.: a Szeptikus Sebészeti Osztályon (az ápolókat 80 órában képeztük ki, a decubitus megelőzésének és kezelésének elméleti és gyakorlati ismereteiből) Állománya: 8 ápoló, önkéntes jelentkezés alapján, teljes nappali műszakban 1 csoportvezető ápoló 1 sebész-traumatológus szakorvos 1 sebész-traumatológus-rehabilitációs szakorvos, osztályvezető főorvos

3 A decubitus-kezelő munkacsoport.

4 A munkacsoport működtetése
A csoport a Szeptikus Sebészeti Osztály mobil csoportjaként működik. Finanszírozása külön központi keretből, önálló vételezési kóddal történik (a jelenlegi keret , - Ft/hó). A Szeptikus Sebészeti, a Higiéniai és a Finanszírozási és Controlling Osztály folyamatos ellenőrzése alatt tevékenykedik.

5 A munkacsoport működtetésének tárgyi feltételei
az osztályokon megfelelően felszerelt kötözőkocsik, melyek feltöltése naponta történik az alacsony decubitus-beteg létszámú osztályokon kötöző egységcsomagok zárható raktárhelyiségek

6

7 A decubitus jelentősége
Az USA-ban, csak az aktív fekvőbetegek között 2,5 milliót kezelnek évente (2002). A civilizált államokban a várható élettartam növekedésével együtt, a decubitusos betegek száma is nő. A decubitus súlyos alapbetegségek, immobilizációval járó állapotok szövődménye. Primer és szekunder kockázati tényezőinek felmérése osztályainkon kötelező, a Norton- táblázat szerint, már a beteg felvételekor. A decubitus nagy szenvedés a beteg számára, kezelése komplex tevékenységet igényel, hosszú és költséges. Megelőzése, a kockázati tényezők csökkentésével, az ápolási protokollban leírtak alapján felvételkor elkezdődik.

8 Összehasonlító vizsgálat a decubitus gyakoriságában
(2005 – Sebinko) Hely Prevalencia Incidencia USA 4% - 69% 0,4% - 38% EU 8,3% - 22,9% 0% - 5,3% HUN 1,3% - 39% 0% - 4,6% kórházunk 2008 2,5% kórházunk 2009 2,15%

9 Decubitus-kezelésben részesült betegek
kórházunkban 2008/2009-ben Év Betegek száma (fő) Sebek száma (db) 2008. 1 729 38 965 ig 1 131 24 661 ig ≈ 1 500 mind a betegszám, mind a sebek száma csökkent hoz képest 2008-ban átlag napi 100, 2009-ben eddig átlag napi beteget kötöztünk

10 A decubitusos betegek megoszlása intézetünkben osztályonként

11 A decubitusos betegek életkor szerinti
megoszlása kórházunkban 2008-ban n=1653

12 A decubitusos betegek ellátásának jellemzői kórházunkban 2007-ig
Preventív szemlélet és kockázatfelmérés hiánya. Szakszerűtlen, ötletszerű sebkezelés az éppen szolgálatban lévő ápoló által. A betegtől való „szabadulás” szándéka ,a sebészeti vagy szeptikus sebészeti osztály irányában. Hosszú, gyakran sikertelen gyógykezelés, magas költséggel. Ellenőrizhetetlen anyagfelhasználás. Szakmai és gazdasági dokumentáció hiánya.

13 A központi decubitus-kezelő
team céljai A preventív szemlélet meghonosítása minden osztályon. Az osztályok valamennyi dolgozójának megnyerése ,a decubitusos beteg komplex kezeléséhez. Decubitus-kezelési protokoll beiktatása az ápolási protokollok közé. Egységes szemléletű és anyagfelhasználású kötözés. A sebek azonos személy általi követése. Pontos dokumentáció a seb állapotáról és az anyagfelhasználásról.

14 A decubitus-kezelő team
napi tevékenysége Az osztályokról reggel 8 óráig, online bejelentett betegek megkeresése és kötözése. Az osztályok dolgozóival a decubitus- megelőzés, illetve komplex ellátás folyamatos megbeszélése. A necrectomia szükségességének jelzése a kezelőorvosnak vagy a szeptikus sebészet orvosainak. A kötözőkocsi anyagainak feltöltése. Az elvégzett munka dokumentálása a Sebkezelési és észlelési lapon.

15 Sebkezelési és észlelési lap

16 A decubitus-kezelő csoport vezető ápolójának tevékenysége
A napi statisztika elkészítése (új betegek, távozó betegek, napi létszám, sebek száma). Kötszer és más szükséges anyag vételezése hetente. Anyagfelhasználás visszajelzése a központi gyógyszertárnak havonta, osztályos bontásban. Beteglétszám és sebszám lejelentése havonta a controlling osztálynak. Kapcsolattartás és konzultációk a higiénés osztály és a szeptikus sebészet vezetőjével.

17 Szakmai eredményeink Az osztályok vezetőivel és dolgozóival sikerült elfogadtatni a decubitus-megelőzés és komplex kezelés elméletét és gyakorlatát. A sebészeti konzíliumok száma jelentősen csökkent. Mind a decubitusos betegek, mind a sebek száma csökkenő tendenciát mutat. Betegeink teljes gyógyulását 2008-ban ,3%-ban, 2009-ben 15,5%-ban értük el. A sebek részleges gyógyulását 2008-ban ,7%-ban, 2009-ben 52%-ban észleltük.

18 Szakmai eredményeink

19

20

21

22

23

24 Gazdasági eredményeink
Az anyagfelhasználás szakszerűvé és ellenőrizhetővé vált. A központi anyagkeretet egyszer sem léptük túl. A modern, sebtípusnak megfelelő kötszerek alkalmazásával csökkent az ápolási napok száma (erről konkrét adataink még nincsenek). Összehasonlítva a – és a – közötti időszakokat, a fél év alatt felhasznált intelligens kötszerek költségmegtakarítása , - Ft volt.

25 Intelligens kötszerek anyagköltségei

26 Mindezek alapján reméljük, hogy a decubitus elleni küzdelem nem fog már hasonlítani Don Quijote szélmalomharcához.

27


Letölteni ppt "Obsitos Lászlóné – Dr. Beregvári Zoltán Jósa András Oktatókórház"

Hasonló előadás


Google Hirdetések