Mit tegyek? Érzem, látom, hogy gyermekem nincs jól a bőrében?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
Mitől gyakorlat a játék? Honnan gúny a humor?
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Kell a gyereknek a korlát!?
A stressz kezelés lehetőségei a pedagógus pályán
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
Peőcz Veronika Béki Andrea
Az ütközések fejlesztő ereje -
Pénzkérdés… A zsebpénztől a felelős gazdálkodásig.
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Iskolapszichológia a gyakorlatban, a pedagógus szemével
A válások – vagyis az életközép párkapcsolati szakítópróbái a férfi-nő, és a gyerekek szemszögéből. SzülőSuli 5. Pécel, Petőfi Sándor Ált. Iskola 2013.
Alkoholizmus.
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Egy non-profit egészségügyi alapítvány PR-tevékenysége Száraz Éjszakák – Derűs Nappalok Alapítvány Sarlós Gábor PeppeR 21 PR Ügynökség.
XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia április FOGYATÉKOSSÁG ÉS CSALÁDI SZEREPEK Készítette: VÁGÁSI JÚLIA.
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
A pedagógus.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
SzülőSuli 5. Hogyan határozza meg gyermekünk jövőjét párkapcsolatunk és jelenlegi családmodellünk? Tölgyesi Klára Pécel, Egylépcső.
V ESZÉLYES - E EZ A VILÁG ? A CSALÁD LEHETŐSÉGEI A GYEREKEK BIZTONSÁGOS FEJLŐDÉSÉBEN. Tölgyesi Klára Pécel, PIOK Petőfi Sándor Általános Iskola
Az ütközések fejlesztő ereje -
Mit tartunk ma normális családnak?
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Integráció és inklúzió
Speciális gyermekvédelem
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Az inkluzív nevelés programjának kidolgozása
„Ami a lelket megbetegíti, és ami meggyógyítja”. Miért? Bert Hellinger több évtizedes megfigyelései alapján azt vallja, nemcsak saját lelkünk rezdülései.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
A képzések helyszínei, időpontjai: a képzés előtt egy héttel
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A diszfunkcionálisan működő család
Jelen lenni nem elég, szakértelem kell
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Mit tegyek? Érzem, látom, hogy gyermekem nincs jól a bőrében? SzülőSuli 8. Mit tegyek? Érzem, látom, hogy gyermekem nincs jól a bőrében? Problématípusok gyerekeknél… Mi történik a rendszerszemléletű terápiákon? Pécel, 2012. február 28. Tölgyesi Klára Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

Hogyan ismerem fel, hogy segítségre lenne szükségünk? A GYEREK… viselkedése megváltozott és tartósnak bizonyul a változás betegséget vagy betegségeket produkál sorozatosan, s nincs rá orvosi magyarázat teljesítménye rohamosan romlik passzívvá válik rosszulléteket produkál bizonyos események előtt nem akar az iskolájában, családjában maradni öngyilkossággal fenyegetőzik (visszatérően) Hogyan ismerem fel, hogy segítségre lenne szükségünk? Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

Viselkedése megváltozott és tartósnak bizonyul a változás Erőszakosabb, hangosabb vagy csendesebb, visszahúzódóbb Ijesztő agresszív vagy autoagresszív megnyilvánulásai vannak, esetleg a felnőttel szemben is támadó Megjelenése: ruházatában sok a sötét szín, gyakran takargatja magát pl.kapucnival, hajviselete rejti az arcát, sminkje sötét és sok Rajzai, zenéi, játékai, könyvei ezeket visszaigazoló jeleket mutatnak A gyerek „elbújik” könyvekbe, játékokba, zenékbe és nem látható a családi kapcsolatokban Sokat sír, nagyon fáradt, kedvetlen, nem nevet, lelkesedést, örömöt nem mutat Viselkedése megváltozott és tartósnak bizonyul a változás Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

„Pszichoszomatikus tünetek” Kóros soványság, kövérség Szorongásos zavarok (hányás, szédülés, ájulás, szapora szívverés, légzéskorlátozottság) Vérnyomásproblémák Rendszeres fejfájás Gyógyíthatatlannak látszó betegségek (autoimmun, Chron-betegség, rákos elváltozások) Betegséget vagy betegségeket produkál sorozatosan, s nincs rá orvosi magyarázat Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

Teljesítménye rohamosan romlik Adottságaihoz és korábbi teljesítményéhez képest alul teljesít és a pedagógiai szakvélemény szerint nincsenek részképesség problémák (nem SNI-s) SNI-s: Sajátos Nevelési Igényű gyermek (testi vagy szervi elváltozással küzdő gyermek) a) testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, b) pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavar); A pedagógiai-pszichológiai szakvélemény szerint BTM-s. BTM-s: Beilleszkedési, tanulási, magatartás zavarral küzdő gyermek Teljesítménye rohamosan romlik Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

Passzívvá válik Nem játszik Nem tanul Nem kezdeményez Nem tud elmenni iskolába, edzésre, baráti összejövetelekre „Bekötődik” a számítógépéhez Passzívvá válik Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

Rosszulléteket produkál bizonyos események előtt Óvodába, iskolába indulás előtt ájulás, hasfájás, hasmenés, hányás, stb. Hírtelen kedvetlenség, sírás, elkeseredettség, kapaszkodás, bizonytalanság érzés A tünetek csak bizonyos eseményekhez köthetők Rosszulléteket produkál bizonyos események előtt Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

Nem akar az iskolájában, családjában maradni „Én inkább a nagyiékkal élek…” „Nem ilyen szülőket akartam..” „Én elmegyek világgá..” „Ha nem jövök egyszer haza, ne keressetek!” „Gyűlölöm ezt a sulit, az összes gyereket és tanárt is!” „Én nem megyek be többet ebbe az iskolába!” „Értsd meg nem bírok bemenni az egyetemre, holnaptól dolgozok inkább!” Nem akar az iskolájában, családjában maradni Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

Öngyilkossággal fenyegetőzik (visszatérően) „Én megölöm magam!” „Beveszem az összes gyógyszert, ami itthon van!” „Kiugrok a 10.-ről!” Meg-megvágja a csuklóját, de nem szól… Túl kevés aktív kapcsolata van a szülőkkel Esetleg drogfüggő Keresi a veszélyes helyzeteket Öngyilkossággal fenyegetőzik (visszatérően) Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

Rendszerszemléletű terápiák Családfelállítás Családterápia Rendszerszemléletű terápiák Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

A családfelállítás a családi lélekben uralkodó törvények felismerése és elismerése. A közös családi lélekben szeretet törvények uralkodnak: Az odatartozás rendje A hely rendje A kiegyenlítődés rendje Családfelállítás Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

A családban tudattalan csoport lelkiismeret működik „Kedves szülőm, nagyszülőm, rokonom, inkább én viszem helyetted a nehéz sorsot, mint Te.” · "Ha menned kellett, akkor követlek – a betegségbe, a rossz sorsba, a halálba.” · "Majd én átélem helyetted a nehéz érzelmeidet” · "Ha Te nem lehettél boldog, akkor én se leszek az.” · "Ha kitagadtak, majd én képvisellek.” · "Majd én vezekelek helyetted.” A halálos betegség beengedésével, mintha ezt mondaná valakinek: · "Te csak maradj, majd én megyek...” A családban tudattalan csoport lelkiismeret működik Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

Cél: egy OLYAN új egyensúly létrehozása a családban, amelyben a tünet feleslegessé válik! Jelen vannak: tünetpaciens, családtagok, esetenként családon kívüli fontos szereplők Sok irányzat, sok „iskola” A terapeuta az adott problémára sokszínűen képes reagálni A terapeuta aktivitása jellemző Sok kreatív feladat Házi feladatok Családterápia Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com

Köszönöm a figyelmet! Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, Tel: 06 30 975 56 83, E-mail: tolgyesiklara@gmail.com