Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Advertisements

A gyermek, mint közjószág? Szeged, október 15. Gál Róbert Iván Múltunk van. Jövőnk lesz? dr. Kováts Zoltán emlékkonferencia.
A magán nyugdíjpénztári tv. várható változásainak hatása. Igazgatótanács ülése Budapest, október 21.
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Adósságcsapda felé tart az ország Minden közoktatásban lévő gyerek 53 évig kaphatna ingyen tankönyvet! Egy év alatt 1200 milliárd forint államadósság-növekedés.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Privát banki szolgáltatások és befektetések a Citibanktól.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Foglalkoztatói nyugdíj
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
2 Az oktatás továbbgyűrűző hasznossága „Education is expected to enhance knowledge and skills, which in turn affects productivity and income, which is.
Vállalatfinanszírozás
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A gondoskodás területei Mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló?
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Egy biztosító több pénztár modell az üzleti oldal szemében
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
>Cseres-Gergely Zsombor (MTA KTI, CEU)‏
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Demográfia és nyugdíjrendszer hozzászólás Holtzer Péter TÁRKI-Unicredit Társadalmi Jelentés Demográfia vita szeptember 19.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
Nyugdíjreform folyt. köv.? Pension Reform To Be Continued? Bodor András Pénzügyi Csúcstalálkozó II. / Financial Summit II. - Budapest, szeptember.
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítási piac szereplői, konkurensei és nemzetgazdasági jelentősége.
Három dologról kell beszélni: Kormány anyag „a nyugdíjrendszer átalakításának lehetséges irányairól” (NGM és nem NEFMI anyag) A bírák,
Válság és jövőkép A nyugdíjpénztárak helyzete Kisbenedek Péter Budapest, június 4.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
„Hazai és Európai Uniós pályázatok ” Szakmai Fórum A hazai textilipari vállalkozások részvétele és részvételi lehetősége a Saving Energy in the.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
A Balti államok demográfiai problémáinak hatása a gazdaságra Készítette: Rigó Áron.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Márkakereskedői helyzetkép
Dolgozói mobilitás.
Dolgozói mobilitás.
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Dolgozói mobilitás.
Előadás másolata:

Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest, szeptember 19. Gál Róbert

Négy szempont a magyarországi NDC-vitához: Szélsőséges politikai kitettség Alultőkésítettség Demográfiai / emberi tőke beruházás deficit Széles körben elterjedt járulékelkerülés

Abban egyetértés mutatkozik, hogy a politikai kitettséget csökkenteni kéne. Csökkentheti-e a rendszeres politikai intervenciókat egy NDC-reform? A Weaver-érv alkalmazása: rövid időn belül olyan helyzet áll elő Magyarországon, amikor egy olyan automatizmust, ami közvetlen politikai beavatkozás nélkül rontja számos érintett helyzetét könnyen el lehet adni a döntéshozóknak. A szavazatvásárlás mozgástere a Ratkó-nemzedék nyugdíjba vonulásával és a nyugdíjpénztárak felszámolásából adódó megnövekvő járadékteher miatt radikálisan be fog szűkülni. Egy jól kialakított automatikus kiegyenlítő mechanizmus elejét veheti a szavazatvásárlási kísérleteknek, mert rögtön megmutatja, hogy ki fogja állni a költségeket. Politikai kitettség

Alultőkésítettség Eddigi termékenységük alapján ítélve a Ratkó-unokák nemzedéke várhatóan alacsony befejezett termékenységet fog produkálni. Megtakarításokra van szükségük, hogy nyugdíjba vonulásuk ne hozza nehéz helyzetbe őket vagy a náluk fiatalabbakat, és ne fagyassza be a gazdasági növekedést. A magánpénztárak beolvasztása során használt nyelv jelentősen megnehezíti bármilyen kötelező megtakarítási program indítását. A munkaerőpiac közeljövőben már mutatkozó demográfiai deficitje miatt a tőkepiaci hozamok várhatóan felül fogják múlni a felosztó-kirovó pillér várható becsült keresztmetszeti hozamait. Egy jól kialakított NDC design összehasonlíthatóvá tudja tenni a keresztmetszeti hozamokat, ami ösztönzést jelenthet az önkéntes megtakarításokra vagy akár egy újraindított kötelező felhalmozási programra is.

Demográfiai / emberi tőke beruházási deficit Az NDC szoros kapcsolatot teremt járulékfizetés és nyugdíjak között. Ez, hacsak a gyermeknevelési erőfeszítéseket nem honorálja valamiképp a rendszer, negatív termékenységi ösztönzést jelent. A gyermekbeszámítás esetén fontos kérdés, hogy még a felhalmozási (járulékfizetési) vagy a megtérülési (nyugdíjas) szakaszban történjen. Az első esetben azonos jóváíráshoz gyermeknevelés szerint eltérő járulékot kell fizettetni. A második esetben azonos nyugdíjhoz ugyanakkora nyugdíjat kisebb befizetésekkel lehet megalapozni gyermeknevelés esetén. Az utóbbi megoldás, korlátozott mértékben sok országban, például Svédországban is létezik.

Járulékelkerülés A lefedettség kérdése a magyar esetben nem annyira munkások, mint bérek lefedettsége. Viszonylag kevesen vannak azok, akik egyáltalán nem fizetnek járulékot, viszont tömeges a keresetek egy részének elrejtése. A nemzetközi NDC tapasztalat e kérdésben nem egyértelmű.