Gyártási folyamatok tervezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
3.tétel GDP,GNI.
A tevékenységhosszak és az erőforrás- mennyiségek kapcsolata Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
Versenyelemzés 8.fejezet.
1.1. A gépipari termékek hierarchikus struktúrája
Tantárgyi ismertető és Termékszerkezet elemzési példák
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A projektmenedzsment fogalma
Energiatermelés külső költségei
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
Vörösváczki Kitti szeptember
1. előadás.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje 3. előadás
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
A fordista termelési rendszer
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
E-beszerzés Bravo csoport.
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Kapacitás menedzsment
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Áramköri alaptörvények
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kalkuláció.
Statisztika.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Gyártási folyamatok tervezése
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Vállalati folyamatok és funkciók
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
CIM tevékenységmodellek CIM technikai és technológiai eszközrendszerének rendkívül gyors fejlődése és terjedésének növekvő üteme szükségessé teszi a gépgyártási.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Viszonyszámok A viszonyszám két egymással logikai kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa V= A/B V: a viszonyszám A:a viszonyítás alapját képező.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Vállalati Gazdaságtan
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Vállalkozásmenedzsment I.
Vállalati folyamatok és funkciók
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Energetikai gazdaságtan
Kérdések a második zh-hoz
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
1. Stratégiai tervezés és marketing
Tudásmenedzsment modellekről általánosan
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Gyártási folyamatok tervezése Bevezető előadás

A technológiai színvonal a legfontosabb a termelés gazdaságosságában. Vállalat Ország Eladási érték (millió $) Létszám Fajlagos érték ($/fő) Hányados SKF Svéd 1803 57209 31516 1,76 Timken USA 974 23089 42184 2,35 FAG NSZK 645 23867 27024 1,5 NSK Japán 562 8800 63863 3,56 RHP Anglia 172 9588 17939 1,0 Az öt legnagyobb kapitalista gördülő csapágygyár 1978 évi termelésére jellemző adatok.

A technológiát különösen fontossá tesz az is, hogy minden műszaki tudományos eredmény csak a technológián keresztül valósulhat meg és válhat gazdasági haszonná. Pl.: a Wanker motor sorsa

Az NDK-ban, ha a technológiai folyamat alakadó eljárásainak összességét 100%-nak vesszük, akkor a meglehetősen költséges forgácsolás ennek 27-30%-át teszi ki. Hasonlóan a szerelés is 30%-ot tesz ki. 1960-as évek adata alapján NSZK statisztika szerint egy tonnányi gépalkatrész átlagára számítva a gépalkatrész átlagára számítva a gépalkatrész technológiai kezdeti alakjának előállítási költsége: Hidegalakítással – 1000DM/tonna Melegalakítással – 1630 DM/tonna Tömör anyagból forgácsolva - 2920 DM/tonna

Az értékteremtő folyamatok vizsgálata Fő vezérlő elve az értéklánc koncepció, melynek kialakítása Michael E. Porter nevéhez fűződik.

Az értékteremtő folyamatok vizsgálata

A rendszer fogalma és jellemzése Rendszer alatt valamely közös ismérv alapján együvé tartozó, egymással meghatározott kapcsolatban levő elemek (objektumok) jól körülhatárolható csoportját értjük.

Az ipari termelés rendszerei és folyamatai Rendszerelméleti alapok Rendszer alatt valamely közös ismérv alapján együvé tartozó, egymással meghatározott kapcsolatban lévő elemek (objektumok) jól körülhatárolható csoportját értjük. A rendszer logikai modellje

Rendszerelméleti alapok Az egyes elemek valamilyen „cél” érdekében együttműködnek, egymással kapcsolatban vannak. Az elemek száma, funkciójuk és kapcsolatuk alkotja a rendszer struktúráját. A rendszerben lezajló folyamatok: A termelési rendszerekben azonban a transzformáció nem egyszeri aktus, hanem térben és időben állandóan ismétlődik, tehát állapotváltozások (transzformációk) sorozatából áll. A rendszerben végbemenő anyag- és energia átalakítást,azaz az anyagok, energiák és információk állapotváltozásainak sorozatát folyamatnak nevezzük.

A rendszer struktúrája Soros, vagy sorba kapcsolás (soros struktúra) Párhuzamos kapcsolás (párhuzamos struktúra) Alternatív kapcsolás Előrecsatolás Visszacsatolás

A rendszer struktúrája

A vállalat és környezete Az előbbiekben foglaltak szerint a vállalat rendeltetése általában áruk (használati értékek) termelése, célja nyereség-profit elérése az áruk realizálása által. A cél eléréséhez a rendszer erőforrásokat (anyag, energia, munkaerő, információ) vesz fel környezetéből, melyeket átalakítva új használati értéket ad át a környezetének, s egyben nyereséget (többletértéket) is realizál.

A vállalati működés egyszerű logikai modellje.

A gazdasági folyamatok három részre tagolódnak Munkafolyamatok Értékképző folyamatok hírfolyamatok