3. tétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajánlások.
Advertisements

SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU CSÚCSMINŐSÉGŰ GARÁZSAJTÓK
Munkahelyi egészség és biztonság
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
18. tétel.
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Tűzvédelem a kereskedelemben
Akusztikai környezet Hang: Rugalmas közegben terjedő mechanikus rezgés, mely hallásérzetet kelt Terjedési sebesség levegőben: 340 m/s Másodpercenkénti.
Munkahelyi egészség és biztonság
Mini felderítő repülőgép készítése SolidWorks-szel
10. Tétel.
Energetika, áramlások, kontinuitási egyenletek.
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
1 Pepper Rendszerház Zrt. Kafetéria rendszer a VIP Humánpolitikai Rendszerben.
Munkahelyi egészség és biztonság
2007 december Szuhay Péter SPECTRIS Components Kft
Színes világban élünk.
1.4. Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételei A munkahelyekre vonatkozó munkavédelmi követelmények jól meghatározottak, azokat.
A munkahelyek szociális létesítményei
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
2. tétel.
Munkavédelem 1. tétel.
6. tétel.
17. tétel.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Zajmérés, zajcsökkentés
Hegesztés Bevezetés.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Gyakorlati alkalmazás Kockázatcsökkentési technológiák.
Villamos Baleset és Mentés!!!
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
MUNKA- ÉS TŰZVÉDELEMI JELEK ÉS JELZÉSEK
Magas zenei teljesítményszint visszaszorítása zártkörű előadó helyiségekben Arató Éva MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága ülése Szeptember.
Wagner Károly tű. alezredes
HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK TAPASZTALATAI
(FA)IPARI ZAJMÉRÉS: NÉMETH GÁBOR • Nyugat-Magyarországi Egyetem • Erdészeti és Faipari Vizsgálólaboratórium • NAT /2007 (FA)IPARI ZAJMÉRÉS:
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
közlekedési zaj csökkentése
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
I MMISSZIÓ T ÉRKÉPEZÉS - Z AJ 1. ELŐADÁS 1. RÉSZ Á LTALÁNOS FOGALMAK Készítette: Győrfi András.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Első tanfolyam -Élelmiszeripari, konyhai és éttermi alapismeretek diákok számára ÉLELMISZEREK BIZTONSÁGA.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
1 TŰZVÉDELMI ISMERETEK. Tűzvédelem: Tűzesetek megelőzése, tűzoltási feladatok ellátása, tűzvizsgálat, valamint ezek feltételeinek biztosítása. 2.
1 A zaj és vibráció elleni védelem, valamint a megvilágítás aktuális kérdései a foglalkozás-egészségügyben Dr. Solt János Munkavédelmi Kutatási Közalapítvány.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Tűzvédelmi Szabályzat
Munkahelyi biztonság és egészség
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Munkahelyi egészség és biztonság
Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

3. tétel

A biztonsági szín és alakjelek alkalmazásának céljai az üzemekben Önnek nyomdászként munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi előírásokat. Hogyan kell figyelembe vennie a biztonsági szín- és alakjeleket? Hogyan csökkenthetők a zaj káros hatásai? A biztonsági szín és alakjelek alkalmazásának céljai az üzemekben Az alkalmazott színek (sárga, vörös, zöld) jelentése Veszélyre figyelmeztető táblák Tiltó táblák Biztonsági felvilágosító táblák Rendelkezést jelentő táblák Zaj, zajártalom fogalma Műszaki zajelhárítás Hangterjedést gátló eszközök

A munkahelyeken alkalmazott biztonsági jelzések A munkahelyeken alkalmazott biztonsági és egészségvédelmi jelzés, (biztonsági jelzés) meghatározott mértani forma, szín, hang, fény, képjel (piktogramm) és emberi testmozgás útján adott olyan információ, amely lehetővé teszi a munkavégzők számára a veszélyforrások felismerését.

A munkáltatónak gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállalók a biztonsági jelzések jelentését és a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségeket elsajátítsák és a munkavégzés alatt használják.

A biztonsági jelzések fajtái: Állandó jelzések: tiltó, figyelmeztető, rendelkező, elsősegély vagy menekülési, tűzvédelmi tájékoztató jel. Időszakos jelzések: világító jel, hangjel, kézjel és szóbeli kommunikáció.

A biztonsági színek jelentése: Vörös (piros): Tiltás, veszély, Veszélyes magatartás, állj, vészkapcsoló… Sárga (borostyánsárga) : Figyelmeztetés Figyelemfelhívás, vigyázat… Kék:Rendelkezés Meghatározott magatartás vagy tevékenység, egyéni védőfelszerelés kötelező …

Zöld: információ, tájékoztatás: vészkijárat, menekülési útvonal ajtók, kijáratok, utak, elsősegély, eszközök, helyek, visszatérés veszélymentesség a normális állapothoz

Táblák, jelek: Tiltó jelek Figyelmeztető jelek Rendelkező jelek Tájékoztató jelek 

Tiltó jelek Alakja kör, fekete piktogram fehér alapon, szélén és a harántsávban (balról jobbra 45°os szögben a vízszinteshez) vörös. A vörös szín a jel felületének 35%-át teszi ki.

Figyelmeztető jelek Alakja háromszög, fekete piktogram sárga alapon, fekete szegéllyel. A sárga szín a jel felületének legalább 50%-át teszi ki.

Rendelkező jelek Alakja kör, fehér piktogram kék alapon Rendelkező jelek Alakja kör, fehér piktogram kék alapon. A kék szín a jel felületének- legalább 50%-át teszi ki.

Tájékoztató, elsősegély, vagy menekülési jelek Alakja téglalap vagy négyzet, fehér piktogram zöld alapon. A zöld szín a jel felületének legalább 50%-át teszi ki.

Tűzveszélyes helyek jelzése, jelzőtáblák A létesítményben, helyiségben csoportosan elhelyezett elektromos kapcsolók funkcióját és a feszültség értékét, valamint a ki- és bekapcsolás helyzetét eltávolíthatatlan felirattal kell jelölni.

Tűzveszélyes helyek jelzése, jelzőtáblák Az áramtalanító főkapcsolóra szintén ezek az előírások vonatkoznak.

Érintésvédelmi jelzések

Irodai feliratok

Vagyonvédelmi jelzések

Veszélyes anyagok jelzése

Zajvédelem A zaj nemkívánatos, információt nem hordozó hangjel. A zajvédelem célja: zaj szennyezett környezetben a hangérzet és az ebből eredő károsodások csökkentése. Tartós zajártalom esetén halláskárosodás léphet fel).

Zajártalom Tartós, erős zaj (85 decibel felett) okozta halláskárosodás vagy hallásveszteség (nagyothallás). A zajártalom az egyéni érzékenységen kívül a zaj intenzitásából (hangintenzitás, intenzitásszint), a hangmagasságtól és a zaj tartósságától függ.

A zajártalom megelőzése a zajforrás tompítására (zajcsökkentés), hangszigetelésre és egyéni védőeszközük (füldugó, Bilsom-vatta. fülvédő) használatára támaszkodik.

Egyéni védekezés (csak kiegészítő védelmet jelent!) - hallásvédő dugó és vatta - hallásvédő tok - hallásvédő sisak Fontos, hogy a hanggátlásuk különösen magas frekvenciákon legyen nagyfokú, viselésük legyen kényelmes, higiénikusak és olcsók legyenek.

Megelőző intézkedések (már a tervezésnél figyelni kell rá!) - forgó, mozgó alkatrészek kiegyensúlyozása, jó kenés, burkolófedelek rögzítése, csöveknél flexibilis kötések alkalmazása, amit lehet műanyagból kell készíteni - a nagy méretű gépeket rezgést szigetelő alátétekkel kell ellátni (gumi, parafa, acélrugó) vagy süllyesztve telepíteni - fülkéből irányítható gépeket kell tervezni

Utólagos zajcsökkentés (kényszermegoldások) - géptokozás, zajvédő fülkék (résmentes legyen!) - falak hangszigetelése (akár 5-20 szoros zajcsökkentés is elérhető) - zajárnyékoló falak (más módszerek hiányában alkalmazzák)