Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Készítette: Dr. Olajos István egyetemi adjunktus
Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatala Székesfehérvár
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
Kárpótlás Készítette: Dr. Csák Csilla Dr. Csák Csilla egyetemi docens.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A vízjog időszerű kérdései
általános főig. helyettes
A környezetvédelem intézményrendszere
Közigazgatási alapismeretek
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Az SPS-re való átállás jogi szempontjai Dr. Mikó Zoltán
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A települések fejlődéséért Az önkormányzatok évi új céltámogatása.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Bg.5 téma A biztosítási piac.
Önkormányzati vagyongazdálkodás Kundi Viktória PhD hallgató november 19.
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
A szőlő és borgazdálkodás területi és használati szabályai
Budavári Palota funkciójának, struktúrájának fejlesztése
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Takács Zsófia október 17.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Kormányszóvivői tájékoztató A vasút reformja. Kormányszóvivői tájékoztató 1.VASÚTI TÖRVÉNY –A Kormány augusztusban elfogadta a vasúti stratégiát (Baross-program).
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
Szakmai gyakorlatom bemutatása
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A termőföld mint erőforrás
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
A szaktanácsadás támogatása között
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Földhasználati nyilvántartás
Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatala.  évi CXXII. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról (Földforgalmi törvény);  évi CCXII.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Földügyi aktualitások Gósz Zoltán földügyi referens
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
1 A földszerzés elmélete és gyakorlata Dr. Varga Márk Földügyi Főosztály Földvédelmi és Földhasználati Osztály Osztályvezető NKE ÁKK Polgári Jogi TDK Budapest,
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A járási rendszer megújítása
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
A közigazgatás alapelvei
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
Előadás másolata:

Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében

A Nemzeti Földalap kezelésében jelenleg hektár termőföld van. Ebből mintegy: hektár szántó, rét, legelő hektár szőlő, kert, gyümölcsös hektár nádas, erdő, halastó Természetvédelmi terület: hektár Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A Nemzeti Földalap jelenlegi vagyona

az állami földvagyon átlátható kezelése és védelme, a versenyképes birtokszerkezet kialakulásának támogatása, a mezőgazdaság modernizációjának elősegítése, ellenőrizhető, nyilvános, az érintettekkel együttműködő gazdálkodás a köz vagyonával. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A módosítás céljai:

A Nemzeti Földalap vagyonkezelését és hasznosítását meghatározó Földbirtokpolitikai Irányelveket kormányhatározat helyett Országgyűlési határozat rögzíti. Az új földbirtokpolitika céljai többek között: –családi gazdaságok kialakítása,erősítése –racionális tulajdonosi és bérleti rendszer elősegítése –földpiac élénkítése és szabályozása –versenyképes birtokméret elősegítése –termelési struktúra átalakításának ösztönzése –környezetbarát hasznosítás –szociális földprogram támogatása Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Konszenzus keresés a termőföld hasznosításában

Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Parlamenti ellenőrzés Nemzeti Földalap Ellenőrző Bizottság létrehozása, melynek tagjait az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága választja meg. Az öt tagú bizottság egy-egy tagjára az egyéni, a társas, az erdőgazdasági termelők érdekképviseletei illetve az országos önkormányzati szövetségek és a Magyar Agrárkamara tesz javaslatot. A miniszter évente beszámol az Országgyűlésnek a földbirtokpolitikai irányelvek érvényesüléséről és a Földalap helyzetéről. A beszámolóhoz csatolni kell az ellenőrző testület észrevételeit.

Cselekedni most és mindenkiért Együttműködés a gazdálkodókkal Helyi birtokhasznosítási tanácsok megalakítása. Tagjai a földtulajdonosok és gazdálkodók köréből kerülnek ki, a helyi érdekképviseletek és önkormányzatok jelölése alapján. A termőföld értékesítésekor, illetve haszonbérbe adásakor kötelezően ki kell kéri a helyi birtokhasznosítási tanácsok véleményét.

A Nemzeti Földalap tulajdonosi jogait a jövőben átlátható, ellenőrizhető központi költségvetési szerv, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet gyakorolja. (A jelenlegi közhasznú társaság helyett) A védett természeti területek kivételével a teljes állami termőföld és erdőterület a Nemzeti Földalap részét képezi. Cselekedni most és mindenkiért Átlátható gazdálkodás az állami földtulajdonnal

Cselekedni most és mindenkiért Nyilvánosság biztosítása A föld értékesítésére és hasznosítására versenytárgyalás helyett a jövőben nyilvános pályázat útján kerülhet sor. A pályázati feltételeket az ellenőrző bizottság véleményének figyelembevételével kell meghatározni. A megkötött szerződések legfontosabb adatai közérdekűnek minősülnek és így nyilvánosságra hozható a vevő, haszonbérlő neve, székhelye, termőföld helyrajzi száma, a vételár vagy bérleti díj.

Cselekedni most és mindenkiért Az idős emberek érdekében A törvény lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok termőföldjüket a Nemzeti Földalapnak életjáradékért adhassák el. A törvényi felhatalmazás alapján ennek részletes szabályait kormányrendelet határozza meg.

a földet ténylegesen használók tulajdonszerzésének elősegítése, a termőföld magyar tulajdonának biztosítása, a külföldiek közvetlen és közvetett tulajdonszerzésének megakadályozása, a tartós földbérlet ösztönzése, a leghosszabb haszonbérleti idő 20 évre történő kiterjesztésével Cselekedni most és mindenkiért A Földtörvény módosítás céljai:

A tulajdonnal való rendelkezés alkotmányellenes korlátainak megszüntetése és a földet ténylegesen használók érdekében az elővásárlási sorrend megváltoztatása: 1. Közvetlen hozzátartozó elsőbbsége 2. Tulajdonostárs 3. Földet használó bérlő, részművelő,. Amennyiben a használó gazdasági szervezet, úgy kizárólag annak magyar állampolgárságú tagja vásárolhat földet. 4. Helyben lakó szomszéd, illetve helyben lakó. Közülük elsőbbsége a családi gazdálkodónak van. 5. A magyar állam, a Nemzeti Földalap útján. Cselekedni most és mindenkiért A tulajdonszerzés lehetőségének módosítása

Külföldi állampolgár sem közvetlenül, sem gazdasági társaságon keresztül nem vásárolhat földet. A túlzott birtokkoncentráció megakadályozására magánszemély és közeli hozzátartozói tulajdonában egy adott településen legfeljebb a termőföld egynegyede, maximum ezer hektár lehet. Cselekedni most és mindenkiért A tulajdonszerzés korlátai

Haszonbérleti idő kiterjesztése legfeljebb 20 évre a mai 10-ről. Az előhaszonbérleti sorrend megváltoztatása: 1. Közvetlen hozzátartozó elsőbbsége. 2. Földet használó bérlő, ültetvény, halastó esetén az általa megjelölt személy is. 3. Helyben lakó szomszéd, illetve helyben lakó. Közülük elsőbbsége a családi gazdálkodónak van. Cselekedni most és mindenkiért A haszonbérlet szabályainak módosítása

Cselekedni most és mindenkiért Első 100 nap - Változások a magyar gazdák érdekében A Földről szóló törvénynek a földhöz jutás és a földhasználat biztonságát szolgáló módosítása. A Nemzeti Földalap átlátható, nyilvános, ellenőrzött működésére vonatkozó szabályok megalkotása. Új földbirtokpolitikai irányelvek kidolgozása.