Betegség kockázatát csökkentő állítások alkalmazásának lehetőségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
üzleti ajándék, támogatás áfa-ja,
(Kérvény, kérelem, fellebbezés, panasz, javaslat)
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Egészséges táplálkozás
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Az iskolai könyvtár állománya
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Flavon max termékcsalád
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az MNB tőkepiaci engedélyezési eljárásai
Tájékoztató a második mennyiségi hatástanulmány (QIS2) előkészületeiről Gaálné Kodila Diána
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos Albizottsága.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A megerősített kérelmekre adott tanácsi választervezetek hazai véleményezésének rendje és gyakorlata november 17. dr. Sós Gabriella.
Az állításokkal kapcsolatos EU szabályozásból adódó feladatok, az EU Élelmiszerbiztonsági Hatóság tevékenysége az egészségre vonatkozó állítások értékelésével.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
1 / 14 MAVESZ, június 7. Intermedier – nem izolált, izolált, szállított definíciója; Az intermedierekre vonatkozó speciális követelmények Sógor András.
Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
ÚJ EU NÖVÉNYVÉDŐ SZER SZABÁLYOZÁS József CsillaAgrár Európa Klub, január 28.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
1169/2011/EU jelölési rendelet
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
MAGYAR KERESKEDELMI ENGEDÉLYEZÉSI HIVATAL HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG A KATONAI LISTA VÁLTOZÁSAI ZAKARIÁS GYŐZŐ HEH HADIIPARI ÉS HADITECHNIKAI.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Veszprém Megyei Kormányhivatal
KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLETÉNEK BEMUTATÁSA
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
Változás-bejelentési adatszolgáltatások
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Betegség kockázatát csökkentő állítások alkalmazásának lehetőségei Dr. Horacsek Márta Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet

Korrigendum 2007. január 18. www.oeti.hu Életbe lépés 2007. január 19. Élelmiszerek jelölésének téma-specifikus szabálya 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról Korrigendum 2007. január 18. www.oeti.hu Életbe lépés 2007. január 19. Alkalmazás 2007. július 1.

Egészségre vonatkozó állítások info Guidance on the implementation of Regulation (EC) N° 1924/2006 http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/ claims/index_en.htm 1924/2006/EC rendelet módosításai: 107/2008/EK rendelet - végrehajtási hatáskörök 109/2008/EK rendelet - gyerekre vonatkozó állítások 353/2008/EK rendelet – 15. cikk végrehajtásáról

A rendelkezés vonatkozik Minden kereskedelmi kommunikációban szereplő tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításra, vagyis mindazon információra, amit a végső fogyasztó felé a címkén, a megjelenítés, a reklámozás során szolgáltatnak, beleértve az állításként értelmezhető védjegyet, kereskedelmi, vagy márkanevet, fantázianevet is.

szív és érrendszer egészsége 1. cikk (3) energiamentes szív és érrendszer egészsége izületek mozgat- hatósága, működése 12. cikk (súlycsökkenés üteme) Kivéve ha 2005. jan. 1. előtt létezett, akkor 2022. jan. 19-ig forgalomban lehet ® zero kalorie CARDIO Porcerő ® SLIM FAST

1. cikk (4) Általános megjelölések (megnevezések) (generic descriptors, denominations) Hagyományosan élelmiszer, vagy italfajták olyan sajátosságainak jelzésére használnak, amely hatással lehet az egészségre. Pl. „Husten Bonbons” „Cough drops” (köhögés elleni cukorka) „Digestive drops” (emésztést segítő cukorka) NEM TARTOZNAK A RENDELET HATÁLYA ALÁ ! de az átláthatóság és a következetes ügymenet érdekében a Tagállam kompetens hatóságán keresztül jelenteni kell a Bizottságnak. Legalább 15 év előtörténet

Állítások alkalmazásának korlátai Tápanyag profil :az élelmiszerben lévő tápanyagok mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya Meghatározásánál: az élelmiszer táplálkozás-élettanilag nem kedvező tápanyagainak, elsősorban a zsírok, telített zsírsavak, transz-zsírsavak cukrok só/nátrium mennyiségét kell figyelembe venni, de értékelni kell Az élelmiszer, vagy élelmiszer csoport lakosság étrendjében játszott szerepét (figyelemmel a kockázati csoportokra, pl. gyerek) Az élelmiszer tápanyag összetételét, különös tekintettel az élettanilag előnyös tápanyagok jelenlétére

Állítások alkalmazásának korlátai Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítás nem tehető, amennyiben a termék tápanyagprofilja nem felel meg a követelményeknek. Kivételek: Zsír, telített zsírsavak, transz zsírsavak, cukrok só/nátrium csökkenésére utaló állítások (4. cikk (2) a) Ha csak egy paraméter nem felel meg, akkor ennek közlése mellett (azonos látómező, az állítással azonos kiemeltség) (4. cikk (2) b) Külön javasolt értelmezni (ez volt a rendelet alkotás célja!)

Ha külön értelmezzük a és b pontot Ca+↓ só magas só tart. állítás kell ↓ só, ↓ SFA de Ca nem ↓ só, ↓ SFA, de Ca nem + Ca + Ca + Ca SFA cukor só SFA cukor só só SFA cukor Ha külön értelmezzük a és b pontot

Ha együtt értelmezzük a és b pontot Ca +↓ só de nem kell magas só tart. állítás Ca+ ↓ só, ↓ SFA de nem kell magas só tart., SFA állítás Ca+↓ só, ↓ SFA, magas cukor, de nem kell magas só tart., SFA állítás, csak magas cukortartalom + Ca + Ca + Ca SFA cukor só SFA cukor só só SFA cukor Ha együtt értelmezzük a és b pontot

Állítások alkalmazásának korlátai A tápanyagprofil kialakítása folyamatban van bizonyos termékcsoportok külön kiemelésével, Olajok, zsírok bizonyos csoportjai Tej, tejtermékek (ezen belül a sajt külön) Cereáliák, cereália alapú termékek (ezen belül a reggeli cereáliák külön) Gyümölcsök, zöldségek és a belőlük készült termékek Hús és húskészítmények Hal és halkészítmények Nem alkoholos italok illetve egyes termékcsoportok (pl. nyers zöldség, gyümölcs, étrend-kiegészítő, fix tápanyag összetételi előírásokkal szabályozott különleges élelmiszerek) mentesítésével

Állítások típusai Állítás Sok esetben elválaszthatatlan elemek Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás Mit tartalmaz a termék? (szegény, mentes, dúsított, gazdag, forrás) Egészségre vonatkozó állítás Mit tud a termék/összetevő? XY részt vesz az immunrendszer.. ZY fontos szerepet játszik… Jóváhagyás/engedélyezés regiszter melléklet EFSA/tagállami döntéshozatal EFSA/tagállami döntéshozatal Sok esetben elválaszthatatlan elemek

Állítások típusai Határesetek Tápanyagot, vagy egyéb anyagot tartalmaz Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás Likopint/luteint tartalmaz L. acidophilussal Inulint tartalmaz Egészségre vonatkozó állítás antioxidánsokat tartalmaz probiotikumokkal prebiotikumokkal Megoldás lehet: a konkrét kémiai anyagok, baktérium törzsek dekla-rálása és a kapcsolódó egészségre vonatkozó állítás feltűntetése.

Egészségre vonatkozó állítás (adott élelmiszer, élelmiszer csoport, vagy élelmiszer alkotó - és az egészség közötti összefüggést írja le

Egészségre vonatkozó állítás (adott élelmiszer, élelmiszer csoport, vagy élelmiszer alkotó - és az egészség közötti összefüggést írja le + jelölés: a vonatkozó betegségnek több kockázati tényezője is van és ezek egyikének megváltoztatása kedvező hatást eredményezhet, vagy nem eredményezhet.

Egészségre vonatkozó állítás (adott élelmiszer, élelmiszer csoport, vagy élelmiszer alkotó - és az egészség közötti összefüggést írja le Lista Beadás 2008. jan. 31

Általános tudományos elveken alapuló egészségre vonatkozó állítások listájának szerkezete Élelmiszer kategória Élelmiszer/ élelmiszer összetevő Kapcsolat az egészséggel Állítás alkalmazá-sának feltételei A bizonyosság forrása és természete Referenciák Minta az állítás megfogalma-zására Megjegyzés Vitaminok A-vitamin hámszövet, bőr és nyálkahártya A 90/496/EEC irányelv szerinti jelentős mennyiség (RDA 15 %). Étrend kiegészítő esetén jelentős mennyiség (RDA 15 %) a termék napi ajánlott adagjában. hivatalos szakértői testület meggyőző -SCF/CS/NUT/UPPLEV/24 Final 7 October 2002 Opinion of the Scientific Committee on Food on the Tolerable Upper Intake Level of Preformed Vitamin A - Safe Upper Levels for Vitamins and Minerals, May 2003, Expert Group on Vitamins and Minerals p 110-126 Az A-vitamin rész vesz a bőr és nyálkahártya egészségének megőrzésében A túlzott bevitel súlyos mellékhatásokat (magzatkároító hatás, csontosodási zavarok, májtoxikus hatás) erdményezhet

Általános tudományos elveken alapuló egészségre vonatkozó állítások listájának szerkezete tápanyag, vagy egyéb anyag, növekedésben, fejlődésben és a szervezet működésében játszott szerepére vonatkozó állítások Tápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír, élelmi rost, vitamin, ásványi anyag Antioxidáns hatású vegyületek Probiotikumok Egyéb élettani hatású vegyületek Növények, növényi kivonatok, gombák Élelmiszer csoportok Pszichés állapottal és magatartással kapcsolatos állítások Fogyással, testtömeg kontrollal, az éhségérzet csökkentésével, a jóllakottság érzésének növelésével, az étrendből hasznosítható energiamennyiség csökkentésével kapcsolatos állítások

OÉTI által koordinált csapatmunka

Általános tudományos elveken alapuló egészségre vonatkozó állítások magyar nemzeti listája Magyar nemzeti (magyar verzió) lista internetes bemutatása: 2007. dec. közepe. Hozzászólási, véleményezési, lehetőség: 2008. jan. 11. Végleges szerkesztés, fordítás, előkészítés küldésre Küldés a Bizottsághoz 2008. jan. 31 294 összefüggés 144 komponens 445 mondat 1-15

Állítás Alap lista Nemzeti lista

Mi történt ezt követően? A tagállami listákból a Bizottság megszerkesztette az európai listát, de ehhez kérte a tagállamokat, hogy: A listákat excel formátumba írják át, Kódolják be: Hatóanyag szerint (CG01-CG09) (vitamin, ásványi anyag, makrotápanyagok, rostok, probiotikumok, élelmiszerek, étrendek, növények, egyéb anyagok) Az állítás típusa szerint (CT01-CT09) (medicinális, tápanyag-összetétel, általános jó közérzet, betegség kockázat csökkentés, gyerekre vonatkozó állítás, 13. cikk szerinti állítások) Az egészséggel való kapcsolat szerint (CT10-CT24) (csontok, izületek….stb.) Az EU lista 43430 összefüggést tartalmazott (ismétlések) Minden egyes sor külön öt jegyű azonosító számot kapott (ID)

A tagállami konzultáció 2008 jún. közepe – júl. közepe

HU észrevételek az EU konzultációs listához, összesen 162 db

EU konszolidált/egyesített lista A tagállami konzultáció során mintegy 5000 összefüggés (egészség kapcsolat) vonatkozásában történt hozzáadás, kiegészítés, megjegyzés. Ezek és maga a konzultációs lista is újra értékelésre került és kizáródtak az alábbi elemek: Ismétlődések, hasonlóságok Az alkalmazás feltételei nem tisztázottak Probiotikumok esetén csak a törzzsel jelöltek kerültek megtartásra A tagállam által új élelmiszernek, vagy gyógyhatással jelzett növények minősített növények A nem a 13. cikk hatálya alá tartozó állítások A termék specifikus állítások Ennek eredményeként az EU konszolidált lista 2870 összefüggést tartalmaz 9 db Access adatbázisra lebontva.

EU konszolidált lista 2870 összefüggése 9 db Access adatbázisra lebontva

EU konszolidált/egyesített lista EU Bizottság  továbbítja az EFSA-hoz (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) tudományos értékelésre. Az EFSA publikálni fogja. Időpont ismeretlen. Kisebb hozzászólás, megjegyzés még lehetséges. Az EFSA 2008.szept.15-ig kérte a teljes szövegű szakirodalmi referenciákat. Az EFSA véleménye alapján, a tagállamok, az Európai Parlament és Tanács hozzájárulásával a Bizottság legkésőbb 2010. január 31-ig elfogadja az engedélyezett egészségre vonatkozó állítások közösségi listáját és az állítások alkalmazásának feltételeit.

A fentiekből adódóan Sem a nemzeti lista, sem az EU konszolidált lista nem tekinthető engedélyezett egészségre vonatkozó állítások listájának! A magyar nemzeti lista olyan állításokat/egészségre vonatkozó összefüggéseket tartalmaz, amelyet az OÉTI szakértői csoportja elfogadhatónak talált arra, hogy részt vegyenek az EFSA tudományos értékelésén. A nemzeti lista/az EU lista elemei a későbbiekben az EFSA tudományos értékelésének, a tagállamok, az Európai Parlament és Tanács és döntéshozatalának megfelelően még változhatnak, módosulhatnak és a törlések sem kizárhatók. A listában szereplő összefüggések/állítások használata nem mentesíti az élelmiszeripari vállalkozót az 1924/2006/EK rendeletben, különösen annak 6. cikk 2. bekezdésében előírt kötelezettség alól; „ A tápanyag –összetételre és egészségre vonatkozó állítást alkalmazó élelmiszeripari vállalkozónak az állítás alkalmazását igazolnia kell.” Az állítások alkalmazása önkéntes. Élelmiszerek esetén betegséget megelőző, vagy azt kezelő állítás továbbra sem tehető.

Egészségre vonatkozó állítás (adott élelmiszer, élelmiszer csoport, vagy élelmiszer alkotó - és az egészség közötti összefüggést írja le Engedélyezés „RÖVID” eljárás, 13/18. cikk Beadás 2008.jan-febr. „HOSSZÚ” eljárás, 14. cikk Beadás 2007.júl.1-től Lista Beadás 2008. jan. 31 regiszter

Egészségre vonatkozó állítások engedélyezésénél figyelembe veendő előírások 1924/2006/EK rendelet 13.cikk (5) és 14 -18 353/2008/EK Végrehajtási rendelet a kérelmek beadásával kapcsolatban Guidance on the implementation of 1924/2006/EK http://ec.europa.eu/food/labellingnutrition/claims/index en.htm Pre-submission guidance for applicants intending to submit applications for authorisation of health claims made on foods http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa locale- 1178620753812 1178620768319.htm Final scientific and technical guidance for applicants for preparation and presentation of the application for authorisation of a health claim” 1178620753812 11786235922448.htm Working format of the application ready-to-use by applicants 1178620753812 1178623592471.htm

Egészségre vonatkozó állítások engedélyezésénél figyelembe veendő technikai szempontok Minden egyes összefüggéshez külön kérelem Minden élelmiszerhez, élelmiszercsoporthoz, élelmiszer alkotóhoz, vagy ezek kombinációihoz külön kérelem A szabadalommal védett/bizalmas adatok csak egy részét képezhetik a beadványnak Angol nyelven Példányszám beadáskor: 1 elektronikus (CD-ROM) és írott az EFSA-nak + 1 garnitúra a HU kompetens hatóságnak a validálást követően +5 elektronikus és 3 papír Írásbeli válasz EFSA kérdésre: 5 elektronikus és 3 papír + 1-1 példány a HU kompetens hatóságnak Max. 15 kg-os csomag pontosan felcímkézve, hogy a kérelem mely részét tartalmazza

Egészségre vonatkozó állítások engedélyezésénél figyelembe veendő szakmai szempontok Kérelem felépítése Adminisztratív adatok Tartalomjegyzék Kérelmezési űrlap (A melléklet  kérelmező adatai, kérelem tárgya (állítás besorolása), nyilatkozat a jogvédelem alá eső és, vagy bizalmas adatokról, az állítás nemzeti/nemzetközi regulációs státusza, az állítás jellemzése) Általános információk (tartalmilag az előbbiek ismétlése) A kérelem összefoglalása (B melléklet  ez kerül publikálásra) Hivatkozások Az élelmiszerre/élelmiszer csoportra/élelmiszer komponensre vonatkozó adatok (név, előállítási eljárás/körülmények, stabilitás, hasznosulás)

Egészségre vonatkozó állítások engedélyezésénél figyelembe veendő szakmai szempontok A vonatkozó tudományos anyagok általános összefoglalása Valamennyi tud. tanulmány táblázatos összefoglalása (C melléklet) Humán/nem humán, publikált/nem publikált A vonatkozó humán tanulmányok adatainak táblázatos összefoglalása (D és E melléklet) A vonatkozó humán tanulmányok adatainak szöveges összefoglalása (F melléklet) A nem humán tanulmányok adatainak szöveges összefoglalása Összefoglaló következtetések A vonatkozó tudományos anyagok összessége (Humán/nem humán, publikált/nem publikált támogató anyagok azonosítása, összefoglaló áttekintés a humán adatokról) (G, H és I melléklet) A kérelem mellékletei (szakkifejezések, rövidítések, publikált és nem publikált szakirodalmak másolatai/különlenyomatai)

Egészségre vonatkozó állítások engedélyezésének menete Kérelmező/kérelem benyújtása 13.(5) Nemzeti kompetens hatóság Tagállamok, Bizottság 14. EFSA EFSA validálás, az összefoglaló publikálása a web oldalon Tudományos értékelés megkezdődik EFSA NDA panel által hozott állásfoglalás Az állásfoglalás publikálása a web oldalon Bizottság 13.5. és +EFSA vélemény Konzultáció a tagállamokkal, egyéb esetekben Tagállami döntéshozatali eljárás

Egészségre vonatkozó állítások engedélyezésénél figyelembe veendő egyéb tényezők Medicinális állítás kerülése (nincs pontos definíció) Egységesített tagállami eljárásrendre vonatkozó útmutató kidolgozás alatt Kiadott állásfoglalások tanulmányozása jelenleg 9 db publikált az EFSA honlapján http://www.efsa.europa.eu/EFSA/ScientificPanels/NDA/efsa_locale-1178620753812_Opinions465.htm

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!