A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Szervezetfejlesztési Program
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
FELNŐTTKÉPZÉS HELYZETE I.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése - 2. ütem A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A képesítési keretrendszer a szakképzés szempontjából Dr
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A nevelési-oktatási program előzményei
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a felsőoktatásban.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A QF Embodiment projekt
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
EUROPASS.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
2014. november Rendek Tímea
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
EKKR-OKKR: az európai folyamat és magyar állomásai
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Fényreklámgyártó szakma hivatalos szakképzési lehetőségei Csányi Róbert NSZFH
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A foglakoztathatóság és a felnőttképzés kapcsolata Dr. Czomba Sándor Budapest november 6.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna KPSZTI
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
A SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNYEK SZAKSZERŰ ÖSSZEÁLLÍTÁSA
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL KONFERENCIA A MAGYAR KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZERRŐL OKTATÁSI HIVATAL BUDAPEST, 2013. JÚNIUS 27. A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL Dr. Farkas Éva .

FENŐTTKORI TANULÁS FELNŐTTOKTATÁS FELNŐTTKÉPZÉS Iskolai rendszerű (köznevelési rendszer része) Iskolai rendszeren kívüli (általános, szakmai, nyelvi) Kiképző, átképző, továbbképző, kompetencia fejlesztő, állampolgárképző stb. funkciók Pótló funkció Formális Formális, nem formális, informális

A FELNŐTTKÉPZÉS MENNYISÉGI ÉS MINŐSÉGI JELLEMZŐI 9800 felnőttképzési intézmény 1571 akkreditált Képzésben résztvevők száma a képzés jellege szerint (fő) 2010. 2011. 2012. 2013 05. hóig állam által elismert OKJ szakképesítést adó 106553 113851 112919 48788 munkakörhöz, foglalkozáshoz szükséges nem OKJ szakképesítést adó 54904 51937 51602 17783 szakmai továbbképző 229629 246948 212694 47368 hatósági jellegű képesítésre felkészítő képzés 42855 48052 43550 9533 nyelvi képzés 96634 95673 68376 38946 általános felnőttképzés 76635 77469 61196 26284 informatikai képzések 31724 68548 26085 13868 egyéb képzések 13653 17983 11830 6322 Összesen 652587 720460 590249 208892

2013. ÉVI LXXVII. TÖRVÉNY A FELNŐTTKÉPZÉSRŐL Az MKKR megjelenik az új felnőttképzési törvényben A 2013. szeptember 1-től hatályba lépő új felnőttképzési törvény alapján a nem OKJ-s felnőttképzési programok szakmai programkövetelményének kötelező tartalmi eleme a felnőttképzésben megszerezhető nem OKJ-s szakmai végzettség MKKR szerinti szint meghatározása.

AZ MKKR ALAPKONCEPCIÓJA Középpontban a tanuló és a tanulási eredmény Tudás, készség és kompetencia viszonylatában meghatározott megállapítások arra vonatkozóan, hogy a tanuló egy tanulási folyamat befejezésekor mit tud, ért, illetve képes elvégezni.

MKKR ALAPJA: A TANULÁSI EREDMÉNY A tanulási eredmény alapvető eszköz a képesítési keretrendszer felépítéséhez és az elismerés / validáció működtetéséhez. A tanulási eredmények segítségével határozzuk meg a képesítési keretrendszerek szintleíró jellemzőit, a képesítések jellemzőt, a képesítésekhez vezető programok, tanulási folyamatok céljait és területeit, a tantárgyi tematikákat. A tanulási eredmények szolgálnak referenciaként az elismerési / validációs eljárás során a követelményeknek való megfelelés vizsgálata és értékelése során.

MKKR ALAPJA: A TANULÁSI EREDMÉNY A bemenetalapú vagy folyamatszabályozáson alapuló képzési gyakorlattal szemben a képzési programokat a kimenet, a tanulási eredmény oldaláról megfogalmazó szemlélet A tanulási eredményként megfogalmazott tudáshoz, annak működésére ható nézetrendszer, attitűd, önállóság és felelősségvállalás minősége is hozzátartozik.

MKKR SZINTJEI Tudás Képességek Attitűdök Mind a 8 szintet egy-egy jellemző-csoport határoz meg, amely az adott szintű képesítésekre vonatkozó tanulási eredményeket jelzi a magyar képesítési rendszerben. Tudás Képességek Attitűdök Autonómia és felelősség Az MKKR a tudást az információk tanulással történő feldolgozásá-nak eredmé-nyeként írja le Az MKKR a készségeket kognitív (logikai, intuitív és kreatív gondolkodás hasz- nálata) és gyakorlati (kézügyesség valamint módszerek, anyagok, esz-közök és műszerek használata) szempontból írja le Az MKKR az attitűdöket a tanulás, munka, a társak és a saját cselekvéshez való viszony szintjei alapján írja le Az MKKR a kompetenciát a felelősség és az autonómia szempontjából írja le 8. szint 8. szintre vonatkozó tanulási eredmények ... .... 3. 3. szintre vonatkozó tanulási eredmények 2. 2. szintre vonatkozó tanulási eredmények 1. 1. szintre vonatkozó tanulási eredmények

FELNŐTTKÉPZÉSBEN MEGSZEREZHETŐ KÉPESÍTÉSEK Szakmai képzések OKJ-s szakképesítés – „kompatibilis” az MKKR-rel nem OKJ-s, akkreditált szakmai képzések 2013. szeptember 1-től szakmai programkövetelmény szerinti nem OKJ-s szakmai végzettség – „kompatibilis” az MKKR-rel (tartalmilag heterogén, de rendezett, szabályozott követelményrendszer) hatósági képesítések jogszabály által előírt szakmai továbbképzések egyéb szakmai képzések

FELNŐTTKÉPZÉSBEN MEGSZERZEHETŐ KÉPESÍTÉSEK Képzési program alapján Nem szakmai képzések nyelvi képzés informatikai képzés általános képzés egyéb nem szakmai képzés Képzési program alapján

FELNŐTTKÉPZÉSBEN MEGSZERZEHETŐ KÉPESÍTÉSEK MKKR SZERINTI BESOROLÁSA optimális pillanat a képesítések tanulási eredményekben történő leírása (leíró elemek meghatározása !) tanulási eredmények validálása a tanulási eredmények összekapcsolása az értékeléssel validált mérőeszköz és vizsgafolyamat a képzési folyamat minőségbiztosítása a képzést lezáró vizsga minőségbiztosítása

AZ MKKR ELŐNYEI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN külföldön szerzett képesítések elismerése, tanulási és munkavállalási célú mobilitás elősegítése az egész életen át tartó tanulás koncepciójának támogatása átláthatóság, összehasonlíthatóság és kompatibilitás biztosítása interfész a felnőttképzési rendszer és a munkapiac között közös nyelv létrehozása, kommunikáció elősegítése eltérő tanulási környezetben szerzett, nem formális és informális tanulási eredmények elismerése, egyenértékű igazolása perspektíva az egyén számára a munkaadók számára európai kontextusban is értelmezhető rendszerszerű információk szolgáltatása egységes kompetencia értelmezés

Nemzeti Munkaügyi Hivatal HAZAI SZAKPOLITIKAI FEJLESZTÉS AZ MKKR BEVEZETÉSÉRE A SZAK- ÉS FELNŐTTKÉPZÉSBEN TÁMOP 2.2.1-12/1-2012-0001 „A szakképzés és a felnőttképzés minőségének és tartalmának fejlesztése” kiemelt projekt Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2012. 08. 01. – 2014. 07. 31. A szakképzési és felnőttképzési rendszer munkaerő-piaci alkalmazkodásának, a munkaerő-piaci igényekre való reagálóképességének erősödése. A foglalkoztathatósághoz szükséges kompetenciák kialakításával és fejlesztésével a gazdasági növekedéshez való hozzájárulás. A munkáltatók elégedettségének növelése a képzésből kilépők szakmai és személyes kompetenciáival.

TÁMOP 2.2.1. ALPROJEKTJEI Mérés- értékelés Feladatbank bővítése, mérési, értékelési, módszertani fejlesztése 2. OKJ összehangolása a hatósági képesítésekkel Hatósági képesítések OKJ-vel összehangolt dokumentumainak elkészítése, validálása 3. Kerettantervek kidolgozása Kerettantervek készítése a szakképesítésekhez 4. Szakmai folyamatellenőrzési rendszer kidolgozása Szakmai felügyeleti rendszer kidolgozása, a képzési folyamat ellenőrzése 5. Az MKKR kidolgozása Az európai képesítési keretrendszernek a hazai szak- és felnőttképzési környezetben történő alkalmazása

TÁMOP 2.2.1. 5. ALPROJEKT MKKR KIDOLGOZÁSA Az alprojekt feladata, hogy megtörténjen a különböző szak- és felnőttképzési képesítések – kormányhatározatban megjelent – Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR) nyolc szintjéhez történő illesztése. Kiemelt feladatok: Az államilag elismert képesítések tanulási eredményeken alapuló leírása Javaslattétel a magyar és az Európai Képesítési Keretrendszer összehangolására és az államilag elismert képesítések keretrendszer szerinti besorolására Felkészítés a rendszer alkalmazására - célindikátor: 100 fő felkészített alkalmazó

OKJ 2006/2010 – OKJ 2012

TÁMOP 2.2.1. 5. ALPROJEKT MKKR KIDOLGOZÁSÁNAK FOLYAMATA Szükségletelemezés, adatgyűjtések, tanulmányok Besorolási módszertan, útmutató Szakértők kiválasztása, felkészítése Javaslat a felnőttképzési képesítések MKKR szintbe történő besorolására MKKR szintjeinek az EKKR szintjeivel történő megfeleltetése EMMI + NGM jogszabály alkotási javaslat a Kormány részére Egyeztetés a társadalmi partnerekkel Jelentés készítése az EU felé

TOVÁBBI FEJLESZTÉSEK AZ MKKR BEVEZETÉSÉRE Beszámíthatósági tanulmány a nem formális és informális tanulás eredményei érvényesítésének, és ehhez kapcsolódóan a szakképzésben alkalmazható kreditgyűjtési és kreditátviteli rendszer bevezetésére Javaslat a magyar szakképzési rendszerben alkalmazható kredit fogalmára, megfelelve az Európai Tanács és Parlament az Európai szakoktatási és szakképzési kreditrendszer (ECVET) létrehozásáról, EKKR-ről és a nem formális és informális tanulás eredményeinek érvényesítéséről szóló EU Ajánlás tartalmának Módszertani segédanyag az OKJ 54-es és az 55-ös szintkódú szakképesítések beszámítására a felsőoktatási alapszakokon Javaslat az iskolai rendszerben megvalósuló, szakképzésben részt vevő tanuló külföldön szerzett szakmai gyakorlata („mobilitás”) elismertetésének támogatására a hazai intézményi és jogi rendszerben

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! Dr. Farkas Éva felnőttképzési szakértő, az MKKR 2.2.1. 5. alprojekt kulcsszakértője, farkaseva9@gmail.com .