5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Intelligens fényvédelem
6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?
A SZIVÁRVÁNY.
7. Milyen szabályok betartásával érezhetitek magatokat nagyon jól a napon?! Kedves gyerekek! A rengeteg mesélnivalóm után most még egy rendkívül fontos.
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum
4. Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat ezektől a titokzatos veszélyektől? Az élővilág tagjai számára teljesen természetes az, hogy.
A napsugárzás jótékony hatásai:
Ismerje meg bőrtípusát!
AZ ÉVSZAKOK KOZMETIKAI PROBLÉMÁI
3. Mikor, miért és milyen láthatatlan veszélyek leselkednek rátok?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A tudatos élet alapelvei
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
A FÁJDALOMMENTES SZÉPÜLÉS
A bőr tulajdonságai By:Horváth Robíí.
A szervezet és a környezet határán
NouriFusion TM A bőrápolás alapjai 12 fantasztikus termék Két könnyen követhető rendszer (normál és száraz bőrre / normál és zsíros bőrre) Egyszerű, rugalmas.
A napozás előnyei és hátrányai
Elképesztő ajánlat bármilyen AVON Sun termék vásárlása esetén  Mitől új: Új Activi D-technológia, továbbfejlesztett formula Új csomagolás  Miért fontos.
Kalandozás Ózon Oszkárral a napozás világában:
Az ultraibolya sugárzás biológiai hatásai
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Alkoholizmus.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Rosacea.
Nu Skin White System Bizonyítottan hatékony összetevőkből álló fejlett rendszer, melyet a természetes bőrszín visszaállítására és fenntartására terveztek.
Integrált kezelési rendszer Klinikailag bizonyított bőr kezelés Eredmény akár már 7 nap múlva Ex kluzív technológia Áttekintés.
MAGYARORSZÁG LEPKEFAJTÁI
Bekezdésformázás Felkészítő tanár: Tóth Attila Diák: Lábszki Anna
4-es katalógus újdonságai
Immunrendszer Betegségei.
A szem betegségei.
Színhasználat Készítette: Bene Attila
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
UV sugarak sejtkárosító hatása
(A rovarok tájékozódása)
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
(Átmeneti Csoport Infrából)
Bőrtípusok. Fototípusok Fototípushajszínbőrszín leégési tendencia barnulás I vörös tejfehér, szeplős +++ soha II szőkesápadt ++ enyhén, időlegesen III.
Horoszkóp teszt!.
Ez a program elkészít egy portét arcodról, az általad megadott információkból… Kattints ide.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
1 Napozószerek. 2 Napfény Energiaforrás, amely gyógyító, serkentő hatású Károsítja a bőrt, felgyorsítja öregedését.
Személyiségteszt.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A szervezet és a környezet határán
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
TELJES KÖRŰ FÉNYVÉDELEM AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Önbarnító készítmény – bronzosítás Napozás utáni készítmény – hidratálás SOL az egész családnak & SOL továbbfejlesztett.
Bakteriális megbetegedések
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Hullámhossz és frekvencia.  Hullámhossz  Ultraviola (UV) sugárzás:  UV-A: jótékony hatású: csontképződés, barnulás  UV-B: káros hatású: korai ráncosodás,
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Ezt csinálják az állatok is, amikor a Nap sugarai égetnek.
6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?
3. Mikor, miért és milyen láthatatlan veszélyek leselkednek rátok?
A család ahonnan jövök.
Kultúra és kommunikáció
AZ ÖN BŐRE JELENLEG ÖNT IS ZAVARJA... az egyenetlen bőrtónus?
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján.
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Előadás másolata:

5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján meghatározható az, hogy milyen mértékben vagytok érzékenyek a napsugárzásra, illetve az is, hogy mennyi ideig tartózkodhattok a Napon a bőrleégés veszélye nélkül.

„Nem vagytok egyenlők a Nap alatt!” Minden ember szervezetének a felépítése kicsit különbözik, egyediek vagyunk. Természetes, hogy a betegségekhez és a gyógyszerekhez hasonlóan a napsugárzás hatásaira is másképp reagálunk. Általános szabály azonban, hogy minél világosabb a bőrötök színe, annál nagyobb veszélyt jelent számotokra az UV-sugárzás, ezért a javasolt tanácsok betartása különösen indokolt.

Bőrtípusotok ismerete segít a megfelelő védekezés kialakításában. A szakértők hat bőrtípust különböztetnek meg. Közép-Európában ebből az első négy típus fordul elő. Az alábbi kép segítségével kezetek színét a képen látható bőrszínekkel összehasonlítva megállapíthatjátok, hogy melyik típushoz tartoztok:

A négy bőrtípus jellemző tulajdonságai Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV. bőrtípus Bőr Feltűnően világos Világos Világos, világosbarna Világosbarna Haj Vörös, szőke Világos vagy közép szőke Barna Sötétbarna vagy fekete Szem Világoskék vagy zöld Kék, szürke Szeplők Erősen Ritkán Nincsenek Bőrleégés tünetei Nagyon fájdalmas Fájdalmas Ritkábban Alig fájdalmas A bőr reakciója a napsugárzásra Mindig gyorsan leég, és nem barnul Könnyen leég, nagyon nehezen Jól barnul, csak intenzív napsugárzásban ég le Gyorsan, erősen barnul, igen ritkán ég le UV érzékenység érzékeny Érzékeny Kevésbé

A leégés tünetei 4 órával a napozás után jelentkeznek, és 3 napon át tartanak. De a bőr memóriájában egy életen át megmaradnak. Ha beazonosítottátok a bőrtípusotokat, és ismeritek a napi UV index értékét, akkor sokkal pontosabban és részletesebben meg tudjátok határozni a bőrleégés kockázatát és a megelőzés módját.

A napfény hatása a bőrre A bőrötöknek kettős védelmi rendszere van a napsugárzással szemben. Az UV-sugárzás hatására a bőr barnás színét adó festékanyag termelődése fokozódik. Egyre nagyobb számban kerülnek a bőr festéktermelő sejtjei a felsőbb rétegekbe, és a festékanyag is egyre nagyobb mennyiségben képződik. A bőrötöket ezek barnára színezik, ezzel az UV sugarak elleni egyfajta védőszűrőt képeznek. A bőrötök másik védekezési stratégiája az, hogy UV-sugárzás hatására megvastagodik, pontosabban vastagabb szaruréteget növeszt, amely elnyeli az UV sugarak egy részét. Így kialakul egy kéreg, amely bár csak részben, de védi a testeteket az UV sugaraktól.

De a bőr védekezése csak hosszabb távon alakul ki, és a bőr önvédelmi képességének is vannak határai, így nem nyújt tökéletes biztonságot számotokra. Ti, gyerekek, fokozott védelmet igényeltek, mivel a bőrötök vékonyabb és érzékenyebb, kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké. Sokkal könnyebben és hamarabb égtek le! A védekezőképességetek még fejletlen, mivel az immunrendszer tökéletes működése csak körülbelül 12 éves korra alakul ki, ezért szervezetetek nem képes a károsodott sejteket kijavítani.

a napszaknak és a bőrötöknek a leginkább megfelelő! A bőrleégés elkerülése érdekében olyan összetett, UVA és UVB-szűrős fényvédő krémet használjatok, amelynek a faktorszáma (SPF) a napszaknak és a bőrötöknek a leginkább megfelelő! Minél világosabb a bőrötök, annál magasabb faktorszámú fényvédő krémet használjatok! Nyár elején magasabb faktorszámú (20-40) fényvédő krémmel kenjétek magatokat, és csak akkor váltsatok az alacsonyabb faktorszámú (10-20) krémekre, ha lebarnultatok! Ne felejtsétek el, hogy a fényvédő krém nem nyújt teljes védelmet! 40 + 20-40 10-20 2-10

Mi az a naptőke? Az embert ért UV-sugárzás mennyisége és az általa okozott negatív hatások az élet során összeadódnak. A gyerekekre jutó UV-sugárzás többszöröse a felnőtteket ért sugárzásnak. A gyermekkori, Nap által okozott gyakori leégéses sérülés magasabb bőrrák előfordulást eredményez a későbbi életetek során. A gyakori napfényártalom hatásai gyermekkorban még nem mutatkoznak, csak később jelentkezik a bőr korai öregedése, ráncosodása, elvékonyodása. A bőrötök nem felejt, "emlékezik” a korábban elszenvedett sugárterhelésekre, mivel a bőrnek végleges a reagáló-képessége, azaz véges a naptőkéje!

Gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel! Ezért fontos, hogy ne használjátok el idő előtt az egész életetekre szóló véges naptőkéteket, okosan gazdálkodjatok vele, és mint a pénzt, jól osszátok be egy teljes életen át!

Kedves gyerekek! A rossz napozási szokások gyakran UV-sugárzás túlterhelést eredményeznek. Sokan az intenzív napozást normálisnak gondolják, és sajnálatosan még több gyermek, sőt a szüleik is a barnaságot a jó egészség és a jó megjelenés jelképének tartják. Pedig a barnaság csupán az UV-károsodás egyik jele, és jelzi a bőr védekezését a további ártalmak megelőzése céljából.

Válaszolj a kvízkérdésekre! Minél ………………………… a bőrötök színe, annál nagyobb veszélyt jelent számotokra az UV-sugárzás, és ezért a javasolt tanácsok betartása különösen indokolt. a. sötétebb b. világosabb c. élénkebb Válasz: Általános szabály, hogy minél világosabb a bőrötök színe, annál nagyobb veszélyt jelent számotokra az UV-sugárzás, ezért a javasolt tanácsok betartása különösen indokolt. 2. A szakértők hat bőrtípust különböztetnek meg. Közép-Európában ebből az első ……………… típus fordul elő. a két b. három c. négy Válasz: A szakértők hat bőrtípust különböztetnek meg. Közép-Európában ebből az első négy típus fordul elő. 3. A leégés tünetei 4 órával …………………… után jelentkeznek, és 3 napon át tartanak. a. napozás b. éjfél c. dél Válasz: A leégés tünetei 4 órával a napozás után jelentkeznek, és 3 napon át tartanak. A bőrötök nem felejt, "emlékezik" a korábban elszenvedett sugárterhelésekre, mivel a bőrnek végleges a reagáló-képessége, azaz a ………………………… gazdagsága. b. vastagsága. c. naptőkéje. Válasz: A bőrötök nem felejt, "emlékezik" a korábban elszenvedett sugárterhelésekre, mivel a bőrnek végleges a reagáló-képessége, azaz véges a naptőkéje.