E-Lab gyakorlati oktatás megvalósítása Festo MPS-PA munkaállomással

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
Advertisements

Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
HURO/0901 EPRAS “E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences” Debrecen, Oct 13, 2011 Dr. Tóth János, Piros Sándor, Debreceni Egyetem.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Interaktív táblák Bevezetés.
E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences   HURO/0901/028/2.3.1 Közös emitteres erősítő jellemzőinek vizsgálata NI ELVIS-II tesztállomással.
A Windows használata Bevezetés.
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Nagyhatásfokú szellőztető készülékek működési elve, és a zónaszabályozás Tóth István.
Hardver alapok I. 10. osztály.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
A Blown-up rendszer Biczók Gergely Rónai Miklós Aurél BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Turányi Zoltán Richárd Ericsson Traffic Lab Valkó.
Készítette: Glisics Sándor
Készítette: Glisics Sándor
Mai Számítógép perifériák
Számítógép részei.
Nagy Gábor MF01-M2.
Excel: A diagramvarázsló használata
Légtechnikai szakasz szabályozása Honeywell Excell 50 típusú szabályozóval Parti Gábor Ványi Zsolt.
A Windows grafikus felülete
A körlevél készítésének menete
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
Az automatikus szabályozás alapfogalmai
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
Folyamatirányítás fermentációknál
Intelligens Felderítő Robotok
A SZÍVÓOLDALI PRESSZOSZTÁT - Ismertesse a feladatát a hűtőrendszerben!
HŰTŐKÖZEGEK I. TÁROLÁSI ELŐIRÁSOK RL.
A PLC és használatának előnyei
Italfelszolgálás alapelvei
Irányítástechnika Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Vezérlés és szabályozás.
A projekt szervezeti formái
BMF-NIK-IAR Macska Nagy Krisztina Kancsár Dániel Sipos Péter.
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
Two countries, one goal, joint success!
E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences HURO/0901/028/2.3.1 WORKSHOP UNIVERSITY OF ORADEA March 5, 2012 Project presentation Dr.
Szobára jelentkezés a kar.mek.nyme.hu-n by UF roli.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Felhő PC demonstráció Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar Önálló laboratórium I. Mesterséges tapintás érzékelő Konzulens: Kis Attila Dr. Szolgay Péter.
Alapfogalmak Vezérlés (DIN szerint): Az a folyamat egy rendszeren belül, amelynél egy vagy több érték bemenő értékként befolyásolja a kimenő értékeket,
Az Office 2007 új grafikus felülete
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
Grafikus programozás Készítette: Csernok László
A számítógép felépítése
Felhő authentikáció demonstráció Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems
Mechatronikus szemmel nézve Bozsik Márton - NIUAJF
Épület-automatizálás My Home. IOBLMy Home Kényelem Biztonság Kommunikáció Kényelem Biztonság Kommunikáció TakarékosságIntegráció.
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
ÍRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPISMERETEK
Gyakorlatvezető: Lőrincz Illés Gyakorlat helye: L3-24
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Programozott vezérlések Mitsubishi PLC programozás
Programozott vezérlések projekt
Neumann János Informatikai Kar
Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT
Kereszt vagy beágyazott? Rögzített vagy véletlen?
Szervó motor helyzetének vezérlése potenciométer segítségével
PLC PROGRAMOZÁS Bemutató gyakorlat
Az információ.
CONNECTRA rendszer bevezetése
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal
Twido PLC és Magelis XBT GT grafikus terminál programozása
A rendszer felépülése Fenntartó – engedélye(k), ha közvetlenül nyújt szolgáltatást Intézmény/ Szolgáltató – székhely típusú szolgáltatás nyújtási hely.
Előadás másolata:

E-Lab gyakorlati oktatás megvalósítása Festo MPS-PA munkaállomással www.huro-cbc.eu E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences   HURO/0901/028/2.3.1 E-Lab gyakorlati oktatás megvalósítása Festo MPS-PA munkaállomással The content of this presentation does not necessarily represent the official position of the European Union.

www.huro-cbc.eu A Debreceni Egyetem Műszaki Karán található Festo gyártmányú MPS-PA munkaállomás is kapcsolódni fog az E-Labor rendszerhez. (1-es ábra) ábra. FESTO MPS-PA munkaállomások (balról jobbra): szűrő állomás, keverő állomás, reaktor állomás és adagoló állomás.

www.huro-cbc.eu Mindegyik munkaállomás külön saját PLC vezérlővel rendelkezik, mindegyik önálló és független működésre képes. A négy egységből álló technológiai gyártósor a következő feladatok elvégzésére képes: Szűrő állomás (két tartállyal rendelkezik, a tisztítandó folyadékot szivattyú segítségével préseli át a mechanikai szűrőn és egy tiszta tartályban gyűjti, a tisztított folyadék a következő munkaállomásra juttatható tovább). Keverő állomás (három különböző folyadék receptúra szerinti összekeverésére alkalmas, a folyadék az előző állomásról érkezik, a késztermék a következő állomásra juttatható tovább). Reaktor állomás (az előző állomásról érkező termék egy reaktor tartályba kerül, ahol receptúra alapján keverés, hűtés, fűtés, pihentetés stb. lépések után juttatható tovább a következő állomásra). - Adagoló állomás (az előző állomásról érkező készterméket lehet a segítségével különböző méretű edényekbe, tégelyekbe adagolni, az edények futószalag segítségével mozgathatók)

Az E-Labhoz csatlakozó munkaállomás kiválasztása www.huro-cbc.eu Az E-Labhoz csatlakozó munkaállomás kiválasztása Mivel a rendszer négy önálló egységből épül fel, ezért nem lehetséges, hogy a rendszer egészét egyben csatlakoztassuk az E-Laborhoz, hanem csak modulonként. Megfontolás tárgya, hogy melyik állomást a legcélszerűbb az E-Lab rendszerhez kapcsolni. A kiválasztás kritériuma, hogy az egység működése minimálisan függjön csak a technológiai sorrendben az őt megelőző vagy követő munkaállomáshoz, vagy minimális kézi beavatkozásra szoruljon. A szűrőállomás feltöltéséről gondoskodni kell; a keverőállomás egyik nyersanyaga érkezik csak az előző állomásról, a másik kettőről manuálisan kell gondoskodni; az adagoló állomás számára kézzel kell biztosítani folyamatosan az üres edényeket és folyamatosan el kell távolítani a megtöltötteket. A reaktor állomás tűnik a leginkább alkalmasnak arra, hogy távoli eléréssel is működtethető legyen, a hallgatók méréseket és gyakorlatokat végezhessenek el rajta sikeresen.

2. ábra. A harmadik munkaállomás a reaktor. www.huro-cbc.eu A 2. ábrán látható a reaktor munkaállomás funkcionális része, a reaktor tartály és az érintő képernyő. Az érintőképernyő szolgál az adatbevitelre, a munkaállomás kézi és automatizált vezérlés irányítására. 2. ábra. A harmadik munkaállomás a reaktor.

A munkaállomás elemei és készülékei www.huro-cbc.eu A munkaállomás elemei és készülékei PLC (digitális és analóg ki és bemenetek) - érintő képernyő vezérlő - PID szabályzó - Tápegység - kompresszor - Szivattyú - fűtő elem - keverő modul - kapacitív közeledés érzékelő - úszó kapcsoló - hőmérséklet szenzor - mérés jeladó - reaktor tartály - ki/bemeneti egység - analóg terminál - Motorvezérlő - csövezés

3. ábra. A reaktor munkaállomás sematikus működési diagramja. www.huro-cbc.eu 3. ábra. A reaktor munkaállomás sematikus működési diagramja.

MPS-PA reaktor munkaállomás csatlakoztatása az E-Lab rendszerhez www.huro-cbc.eu MPS-PA reaktor munkaállomás csatlakoztatása az E-Lab rendszerhez Amennyiben távoli eléréssel szeretnénk üzemeltetni ezt a reaktor munkaállomást, akkor célszerűen ugyanazokat a funkciókat szükséges megfelelően leképezni, amiket normál helyi működtetés során használunk. Ennek a munkaállomásnak a rendeltetésszerű használata az, hogy az érintő képernyő segítségével adjuk meg a rendszert működtető PLC program paramétereit, a PID szabályozó paramétereit, valamint kézi működtetés esetében ennek a segítségével kapcsolhatjuk az egyes beavatkozó szerveket. Visszajelzés szempontjából távoli vezérléssel képeseknek kell lennünk az egyes érzékelők állapotának leolvasására és természetesen vizuálisan- kamera segítségével- láthatóvá is kell tennünk a gyakorlatvégző számára az egész folyamatot, berendezést.

www.huro-cbc.eu Létrehozunk egy olyan interfészt, ami a munkaállomás érintőképernyőjéhez csatlakozik és távoli hozzáférés esetén ugyanazokra a feladatokra teszi képessé a felhasználót, mintha fizikálisan jelen lenne. Továbbá megakadályozza azt, hogy távoli működtetés esetén helyben valaki beavatkozhasson a rendszerbe, vagy fordítva. A vészleállító gombnak függetlenül az üzemmódtól minden állapotban működőképesnek kell maradnia. 4. ábra. Érintő képernyő: a. manuális üzemmódban b. automatikus módban a PID szabályozó paraméterei

Munkafüzet - Mérés menete www.huro-cbc.eu Munkafüzet - Mérés menete A mérés elvégzéséhez el kell indítani az asztalon található ikont 2. A következő lapon ki kell választani a Reactor állomást.

www.huro-cbc.eu 3. Ezen a felületen a 3.1.0 pontban meg lehet tekinteni a folyamat Demo-t, a 3.2.0 pontban mérni lehet az állomással, a 3.3.0 pontban irányítani lehet az állomást.

www.huro-cbc.eu 4. A 3.1.0 Demo menüben a Jobb felső sarokban lévő Start demo gombbal meg lehet figyelni a folyamat automatikus működését. Úgy mint 1. Töltés, 2. Fűtés, 3. Keverés, 4.Fűtés, 5. Ürítés.

www.huro-cbc.eu 5. A 3.2.1 pontban a Digitals Output-nál kilehet próbálni az beavatkozók működését A0-A3-ig.

www.huro-cbc.eu

www.huro-cbc.eu 6. A 3.3.2 pontban folyamatos szabályozás paraméterit lehet beállítani.