Gépi fejés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

A Lean stratégia gyakorlati megvalósítása
6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
Az alapoktól a totál özvegységig
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
A számítógép felépítése
2. előadás.
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A projektmenedzsment fogalma
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
A számítástechnika és informatika tárgya
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Készítette: Kecskés Imre
A számítógép veszélyei és káros hatásai
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
RFID labor az Intézetünkben
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Előnyök és alkalmazási területek
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
A tejmirigy anatómiája és a tejtermelés élettana
A tejmirigy anatómiája és a tejtermelés élettana
Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)
A fejés története.
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
Szervezetfejlesztési Program
Immunrendszer Betegségei.
Munkaszervezési ismeretek
A hormonok.
MSD Animal Health Cattle Academy – II.modul MVDr. Zbyněk Dvořák Budapest.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 10. ISMERTESSE A FEJÉSI RENDSZEREKET, A SZAKSZERŰ, HIGIÉNIKUS FEJÉST ÉS A TEJKEZELÉS GÉPEIT.
Felnőtté válás.
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Ovuláció-szinkronizálás utáni, programozott termékenyítés szarvasmarha állományban Gábor György1 és Pintér Sándor2 1Állattenyésztési és Takarmányozási.
Dr. Gábor György tudományos főmunkatárs ÁTK, Herceghalom
Térképészet és térinformatika
Az internet kialakulása
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
Az információrendszerek kialakulása
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Számrendszerek kialakulása
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A gyakorlatokon átvett témakörök:
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Kitörési pontok a juhágazatban Róna-JUH Klaszter – új típusú összefogás a juhászatban Karcag, május 27. Németh Tímea 1 – Oláh János 2 1 Állattenyésztési.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Operációkutatás I. 1. előadás
Operatív menedzsment és versenyképesség
Szarvasmarha telep munkaszervezése
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Dolgozók mozgásának, gépek mozgásának elemzése
A munkahelyi szervezettség vizsgálata szarvasmarha telepeken
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Arányosság, százalék Érettségi követelmények:
Előadás másolata:

Gépi fejés

A fejés kezdete Több ezer éves írásos bizonyíték a fejés menetéről (Mezopotámia, Egyiptom). I.e. 5. évezred: ábrázolás a fejésről, a tej vajjá való feldolgozásáról. I.e. III. század: görög vázakép szerint a rénszarvasok eurázsiai pásztora a teheneket guggolva, kényszer alkalmazása nélkül, hátulról feji. 1600: leírás tehenek megtévesztéses fejési módjai (élő borjú, szalmával kitömött borjú). A tejleadási reflex kiváltása: ősi módszer a külső nemi szervek ingerlése. (Herodotosz ír a levegő-befúvás alkalmazásáról, Tibet és Kína határán élő pásztornépek nemi szervek simogatást végzik, Hortobágy)

Problémát jelentett a kis tejtermelés, és a tejvisszatartás. Az Alpok marhatenyésztői tájak szerint különböző fejést segítő eljárásokat alkalmaztak: - a masszírozásos fejési módszert, - a melegvizes ruhával beborítás módszerét a fejés előtt. Problémát jelentett a kis tejtermelés, és a tejvisszatartás. A kis tejtermelés okai: -A tenyésztői munka alacsony hatékonysága. -A higiénia, tartás (technológiai elemek, pihenés, itatás, etetés) és takarmányozás alacsony színvonala. , -A fejés végrehajtása.

A tejvisszatartás okai: A tejleadásra irányuló tudatos szelekció hiánya. A tejtermelés és tejleadás biológiai hátterének nem kellő ismerete. Fejés alkalmával a különböző ingerek hiánya. A napi két-háromszori fejés. A fejés nem megfelelő módja.

A gépi fejés története „Bütykös-tárcsás" fejőgép Bimbócsatorna katéter Légritkításos fejőkészülékek

Hulbert és Marc (1902, Anglia): az első maihoz hasonló fejőgép szerkesztése. USA: a kalapszerű fejőkészüléket négy részre osztották, ezzel létrejöttek a fejőkelyhek. Fejőkelyhek csőszerű szerkezetek voltak. 1920: a mai fejőgépekkel megegyező géptípusok megjelenése. A fejőberendezés olyan gépcsoport, amely önmagában vagy külső áramforrásra kapcsolva a tehenek fejésére alkalmas. Alapvető szerkezeti egységük: - Fejőkészülék(ek), -Vákuumszolgáltató gépi csoport, annak vezetékei és szerelvényei.

A tejmirigy kialakulása, mammogenesis Tejtermelés előfeltétele. Női nemi szervek fejlődésével és ciklusos működésével összhangban. Előszőr szerkezetileg épül fel, eléri fejlettségének és működésének maximumát, majd aktívitása csökken. Hím és nő ivarban születéskor a tejmirigy azonos fejlettségű, eltérés ivarérettség elérésekor, fokozott petefészek eredetű hormonelválasztás hatására alakul ki (ösztrogén, progeszteron). Tejmirigy fejlődése ivarérés után folytatódik, vemhesség idején teljesedik ki, ellés után, föcstejtermelés végén fejeződik be.

A tőgy külső megjelenése szarvasmarhánál Meglehetősen nagy, félgömb alakú egységes mirigy, négy mirigytestből (tőgynegyedből), mindegyik mirigytesthez egy-egy tőgybimbő tartozik. A lágyéktájon foglal helyet. A tőgy két részarányos félből tevődik össze. A jobb és a bal tőgyfelet egy mély, középső tőgybarázda különíti el. Mindegyik tőgyfél még két egymással szorosan összefüggő tőgynegyedre oszlik.

Különböző tőgyformák sematikus ábrázolása a: normáltőgy eltávolított fattyúbimbóval, b:vadtőgy, c: hastőgy, d: combtőgy, e: elülső negyedek hypoplasiája, f: hátulsó negyedek hypoplasiája, g: a tőgybimbó bázisának kitágulása, áttört tőgy, h: kecsketőgy. c d f e g h

Laktáló szimentáli tehén tőgye d f c b a a: hátulsó tőgybimbók, b: elülső tőgybimbók, c: tőgybimbő – hegye, d:- bázisa aFürstenberg-féle vénagyűrűvel, e: felületes tőgyvénák, f: tejér, v. epigastrica cranalis superficialis

A tejleadást befolyásoló tényezők egyedi és állomány szinten: anatómiai neuro-hormonális(hormonok mennyisége, receptorok száma és aktivitása, feltételes reflex kialakulását befolyásoló tényezők). technológiai. A legfontosabb feladat a fejést befolyásoló tényezők közötti összhang megteremtése!

Fejést (gépi) befolyásoló anatómiai tulajdonságok: tőgy arányossága függesztése mirigyesállomány és tőgymedence aránya (mérete) erekkel, idegekkel való ellátottsága tőgybimbó mérete alakja elhelyezkedése bimbómedence mérete bimbónyak bimbónyílás fattyúbimbók

A kézi és a gépi fejés technológiája A kézi fejés Néhány évtizeddel ezelőtt kézi fejés volt a kis- és nagyüzemekben(1 fejő gulyás/10-12 tehén takarmányozott, gondozott és fejt). Fejés gépesítése nagyüzemekben 1950-1960. Kisüzemben, háztáji gazdaságokban napjainkban terjed mindjobban. Gépesített üzemekben ma is van egyes esetekben (pl. betegség, stb.)

Fejés gépesítésének előnyei: javítja a munkafeltételeket, munkaszervezés javulása. javul a termelt tej minősége, ill. a szakszerű gépi fejési és tejkezelési technológia megteremti ennek lehetőségét. korszerű fejőgépekkel a higiéniai követelmények szerint végzett fejés a tőgyet kíméli és így a tőgy egészségi állapotának megóvása a nagy tejhozamú tehén­állományokban nemcsak szükségszerú, hanem lehetséges is; a gépi fejés legfontosabb szerepe a tehenészetben az iparszerű termelés megvalósításában, a nagy tejhozamú fajták és állományok kialakításában és ezáltal az ágazat gazdaságossága javításában van.

A kézi fejés általános szabályai A kézi fejés fogásai A kézi fejés általános szabályai Műveletei: a fejést előkészítő műveletelemek, a tulajdonképpeni fejés, a fejés befejező műveletelemei. Marokfejés Hüvelykfejés vagy bütyökfejés Húzogató fejés Húzogató bütyökfejés.

Fejés helye szerinti csoportosítás Fejőházi fejés (kötetlen tartás): Egy fejőházban egy vagy több fejőterem, egy fejőteremben azonos tipusú fejőállások vannak. Ezek lehetnek: - párhuzamos, - soros (tandem), - halszálka, - körforgó (karusszel). Istállóban fejés (kötött tartás): -sajtáros (stabil és mobil) fejőberendezés, -tankos fejőberendezés, -tejvezetékes fejőberendezés

A szabványok szerinti fejőberendezések típusai: -sajtáros fejőberendezés -tankos fejőberendezés -tejvezetékes fejőberendezés -tejmérő üveghengerrel (rekorderrel) ellátott fejőberendezés. Tejvezetékes fejőkészülék

A gépi fejés munkaműveletei I. 1. Tőgy mosása meleg vízzel 3. Első tejsugarak kifejése 2. Tőgytörlés és masszázs 4. Fejőkészülék felhelyezése 5. Fejőkészülék eligazítása 6. Gépi fejés

A gépi fejés munkaműveletei II. 7. Fejőkészülék levétele 8. Tejcseppek letörlése Fejőgép működése 9. Tőgybimbók fertőtlenítése

Sajtáros fejőkészülék Mobil sajtáros fejőberendezés

Párhuzamos fejőállás Tandem fejőállás Polygon halszálkás fejöállás Halszálkás fejőállás

TRIGON fejőállás Tandem fejőkarusszel Halszálkás elrendezésű fejőkarusszel Radiális elrendezésű fejőkarusszel

A fejés robotizálásának célja: a gépi fejéssel járó nehéz, monoton fizikai munka megszüntetése, amely az ember számára kevéssé kellemes környezetben folyik. jobb munka- és termékminőség elérése. a jelenleginél is nagyobb munkatermelékenység megvalósítása. Az automatizált fejőberendezésekben az összes munkaműveletet - a fejőkészülék felhelyezését kivéve - az 1980-as évektől automatizálhatják, és a korszerű berendezésekben ilyen formában nagy hatékonysággal működnek is fejőkészülék-levevők, tejmennyiségmérők, vezetőképesség-mérők, lépésszámlálók, egyedi azonosító bimbófertőtlenítők stb. a hazai tehenészetekben.

Az automatizálásban a továbblépést a fejőrobot alkalmazásához a tehenek megbízható számítógépes elektronikus azonosítása jelenti. Tehénazonosítók: -nyakszíjra szerelt, -fülkrotáliába épített, -testbe injektált. A lényegesnek tartott összes adatot számítógépen tarthatják nyilván .Számítógép kapcsolódhat a fejőberendezéshez, az abrakadagolókhoz, az automatizált tehén mérlegekhez stb. Fejés robotizálása, a fejőkészüléket is felhelyező robotegység használata.

Fejőrobotok

Köszönöm a figyelmet!