A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, 2008. október 16. Szellő János.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
Budapest, december 3. Nagyné Zölde Mónika
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A komplex minősítés tapasztalatai az ORSZI Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságánál előadó Dr. Benkovics László.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
Budapest, március 13. Szellő János
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
A regionális munkaügyi központ lehetőségei a foglalkozási rehabilitációban Tengelic, november 27. Szellő János.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Hajdú Éva Budapest Esély Nonprofit Kft Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása November 27.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
A rendezvény a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum égisze alatt, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával valósul meg. Társadalmi.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Munkanélküliség fogalma, típusai
A projekt általános szakmai célkitűzései
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás
„Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai TÁMOP C-09/ „Trambulin”
A kötöttpályás szakma perspektívái konferencia június 12. Az egész életen át tartó tanulás és a foglalkoztathatóság javítása Országos Foglalkoztatási.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Foglalkozási rehabilitáció a társadalmi integráció szolgálatában „Új utak és kihívások a foglalkozási rehabilitációban” Székesfehérvár január 29.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg TÁMOP Szolgáltatásfejlesztési komponens Előadó:
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Pécs, DECEMBER 15. Szellő János DDRMK FRO osztályvezető
„Út a munkához”program
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Előadás másolata:

A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János

Kapcsolódás az új komplex szakértői minősítési rendszerhez Az ügyfélkör fokozatos bővítése, a szakaszok definiálása, a bővüléssel járó terhelés folya- matos mérése, ellenőrzése A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának bővítése új támogatások bevezetésével, alkalmazásával Szakértői hálózat kiépítése, képzése A foglalkozási rehabilitáció az ÁFSZ stratégiájában (inputok)

Az orvosi, a mentálhigiénés, a szociális, a kép- zéshez kapcsolódó és a foglalkozási rehabili- tációs szolgáltatások egységes rendszerbe, folyamatba illesztése, illetve bővítése Az ÁFSZ tevékenységének és a partnerek hoz- záadott értékének folyamatos kontrollja, a szak- mai kommunikáció kialakítása A számítógépes támogatási rendszer megterem- tése

Az ügyfélkapcsolatok javítása, a szervezeti visel- kedési formák átalakítása, mind a megváltozott munkaképességű emberek, mind a munkaadók tekintetében Szemléletformálás, a szerepek átrendeződése, hálózatépítés, változásmenedzselés A foglalkozási rehabilitációban érvényesülnie kell a munkaerő-piaci esélyegyenlőségnek

Célcsoport-struktúra Megváltozott munkaképességű álláskeresők csoportja (2007. december 20-i adatok szerint országosan az érintett létszám 40531, DDRMK nyilvántartásában 5994 fő volt) Rehabilitációs járadékban részesülő nyilván- tartott, de nem álláskeresőként regisztrált ügyfelek csoportja (2008. október 5-i állapot szerint 72 fő)

A foglalkozási rehabilitáció az ÁFSZ stratégiájában (outputok) Átalakult és további átalakítások előtt áll a támo- gatási rendszer (lásd közösségi jogszabályok) Új ellátási formaként bevezetésre került a reha- bilitációs járadék A minősítési rendszer átalakításával együtt kialakult az új intézményrendszer Megkezdődött a szolgáltatási rendszer hozzá- rendelése a foglalkozási rehabilitációhoz

Országosan több mint 600, a régióban 80 veze- tő és munkatárs képzése, felkészítése történt meg, beleértve a foglalkoztatási szakértőket is Megkezdődött a hálózatépítés, a szerepek, kom- petenciák tisztázása A TÁMOP program keretében folytatódik az ÁFSZ fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként

Az ügyfélcsoportokkal való foglalkozás közös elemei I. Diagnózis felállítása: ORSZI szakvéleményen alapuló diagnózis ki- alakítása rehabilitációs járadékosok esetében Szakmai team (közvetítő, munkatanácsadó, szociális munkás stb.) által felállított diagnózis álláskeresők esetében Az igények összevetésén alapuló rehabilitációs terv készítése

A kirendeltség vizsgálata: Életkor, szakmai gyakorlat Iskolai végzettség Aktuális mentális kondíciók, Környezeti hátrányok A munkavállalást befolyásoló családi és egyéb körülmények A térség munkaerő-piaci feltételei

Munkavállalásra való felkészítés Akadályozó tényezők (pl.: szociális) feltárása Megfelelő munkahely megtalálásának segítése (munkáltatók megnyerése) Munkatapasztalat szerzés elősegítése Tartós foglalkoztatás elősegítése Integrált és segítő szolgáltatás

Kapcsolatrendszer működtetése: Az RMK szakmai egységei A nyugdíjbiztosítás kirendeltségei OMMF területi felügyelősége ORSZI kirendeltségei Foglalkozás-egészségügyi szolgálatok

Képző szervezetek Módszertani és szociális intézmények Nonprofit szervezetek, munkaerő-piaci segítő szolgálatok Önkormányzatok, házi orvosok Munkáltatók

Az ügyfélcsoportokkal való foglalkozás közös elemei II. Főáramú aktív programok: Intenzív tanácsadás Képzési programok Foglalkoztatási ösztönzők Közvetlen munkahelyteremtés Vállalkozásindítási ösztönzők

Speciális programok: Az alacsonyabb termelékenységet kompenzáló bértámogatás Munkahelyi környezet ki-és átalakítása, akadálymentesítés Személyre szabott munkahelyi ügyintézés támogatása Próba- és tranzitfoglalkoztatás

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!