Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészségtudatos táplálkozás
Táplálkozási alapfogalmak
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Formula 2: Multivitamin-komplex
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
B-vércsoport.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Táplálékok,tápanyagok
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Reformtáplálkozás.
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A helyes táplálkozás.
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra FEBRUÁR 4.- RÁKELLENES VILÁGNAP.
Egészséges Táplálkozás
Szükségük van a gyerekeknek táplálék- kiegészítőkre?
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Táplálkozási ismeretek II.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A szervezet energiaforgalma
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Aktív, egészséges életmód
Azért egészségturizmus, mert:  Dinamikus fejlődés,  Rohanó életmód,  Célcsoport bővülés,  Pozitív gazdasági hatások,  2000.,  2003.,  ,
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK AZ EGÉSZSÉGES ÉLET MEGŐRZÉSÉHEZ RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban Dr. Takáts Alajos, Dr. Csiki Zoltán, Prof. Dr. Jávor András Debreceni Egyetem

Az egészséges táplálkozás 12 irányelve Változatos étrend Zsírszegény elkészítési mód Kevés só használata Naponta többször: teljes kiőrlésű lisztből készült, barna pékárukat, gyümölcsöt, zöldséget, főzelékfélét NAPONTA: tejet, tejterméket, HÚST, HÚSKÉSZÍTMÉNYEKET édességeket, desszerteket ritkán fogyasszunk

Az egészséges táplálkozás 12 irányelve 7. Hetente tengeri halat 8. Naponta 4-5–ször étkezzünk- egyenletesen elosztva a napi mennyiséget 9. 1,5-2 l folyadék fogyasztása 10. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek 11. A helyes táplálkozás mellett szükség van a rendszeres testmozgásra is. 12. Élelmiszerbiztonság

Húsok fehérjetartalma Átlagosan 20% Minden főétkezés legyen komplett! (reggeli, ebéd, vacsora) Teljes értékű fehérje: megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza az esszenciális aminosavakat Hasznosulása megfelelő

Húsok biológiai értéke Élelmiszer Biológiai érték Anyatej, tojás 100 tehéntej 88-95 marhahús 88-92 halhús 80-92 sertéshús 84 csirkehús 82 szójafehérje 74-78 Bab, borsó, lencse 56-72 Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005

Húsok vitamintartalma Gazdagok: B1 – zavartalan szénhidrát-anyagcsere (sertéshúsban kiemelkedően sok) B2 – anyagcsere-folyamatokban B6 - anyagcsere-folyamatokban B12 – vérképzéshez, gyomor- és bélműködéshez Niacin – sejtek energia-háztartásában Forrás: A –vitamin: növekedés, csontfejlődés, látás D –vitamin: csontképződés, immunrendszer

Húsok ásványi anyag-tartalma Gazdagok: Vas – fele:hem-vas – jobban hasznosul – oxigén, szén-dioxid, elektron szállítás, hús színe: vastartalom Kalcium- csontépítés Magnézium- csontépítés, stresszkezelés Kálium - sav-bázis egyensúly Cink – enzim, inzulin alkotórésze

Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (2009) Nők 66,2%-a nem visz be megfelelő mennyiségű vasat Nők 43%-a és a férfiak 18%-a az ajánlott mennyiségnél kevesebb cinket visz be 65 év feletti férfiak nem viszik be kalciumból az ajánlott mennyiséget, nőknél a fiatalabb korosztály sem Martos, Bakacs, Sarkadi-Nagy, Ráczkevy, Zentai, Baldauf, Illés, Lugasi:Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat-OTÁP2009. Orvosi Hetilap,2012,153;1132-1141. Lugasi, Bakacs, Zentai, Kovács, Martos:Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat-OTÁP2009.Orvosi Hetilap,2012.153;1106-1117.

Különböző húsfélék vitamin és ásványi anyag tartalma B1-vitamin (µg/100g) B2-vitamin B6- vitamin (mg/100g) Niacin (mg/100g) Sertéshús 750 300 0,35 6,0 Marhahús 150 200 0,12 4,5 Csirkehús 0,5 8,0 (mg/100g) Vas Kalcium Magnézium Cink Sertéshús 1,1 16,9 42 2,76 Marhahús 1,6 10,0 36 3,1 Csirkehús 0,6 5,0 30 0,57 Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005

Húsok koleszterintartalma Élelmiszer Koleszterin (mg/100g) Csirke, comb 85 Csirke, mell 66 Marha 75 Pulyka, comb Pulyka, mell 60 Sertés, comb, karaj Ezzel szemben a magas vastartalmú belsőségek átlagosan 300-400 mg koleszterint tartalmaznak, a tojássárgája 1190 mg-ot Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005

Az egyszeri adag nagysága és a hús minősége

Ajánlások Naponta 2-3 egység hús, húskészítmény Vörös húsok: összesen 8 dkg Kiemelt célcsoport: gyermekek, terhes, szoptató anyák, nagy fizikai aktivitásúak ételkészítés: látható zsiradék eltávolítása Főzés, párolás, sütés - javítja a húsok emészthetőségét Mértékletesség, változatosság

Köszönöm a figyelmet!