Testünk építőkövei: A vitaminok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vitaminok és ásványi anyagok hatása az emberi szervezetre !
Advertisements

Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
B-vércsoport.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Mese a tejről.
A mellékvese.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI
Reformtáplálkozás.
Természetes Színezékek
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A helyes táplálkozás.
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
KészÍtette: Járóka Viktória Szigetvári Cintia Imelyi Brigitta
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Egészséges Táplálkozás
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
VITAMINOK.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Előadás másolata:

Testünk építőkövei: A vitaminok

Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni. A vitaminok közül egyesek a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel.

Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk (ez pl. vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki), s ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat. Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van!!!!!!

A vitaminok két fő csoportja Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok) Vízben oldódó vitaminok.

A-vitamin Szerepe: Részt vesz a normális látás fenntartásában, a hámsejtek (bőr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelmében, véd a fertőzések ellen. Előanyaga: a béta-karotin, melyet a máj alakít át Hiánya: Szürkületi vakságot, sőt teljes vakságot okozhat Fő forrása: Vitamin formájában a halmáj-olajok, marhamáj, tojássárgája, vaj, Béta-karotint a tejszín,sárgarépa, sütőtök, paradicsom, cékla tartalmazza. Ajánlott napi mennyiség: 900 mikrogramm

D-vitamin Ajánlott napi mennyiség: 10 mikrogramm Szerepe: Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ásványok beépülését a csontokba - ez hat a csontnövekedésre és gyógyulásra. Előanyaga: az dehidrokoleszterin, mely átalakulásához napfény szüséges. Valamint az ergoszterin, melyet a máj, majd a vese alakít át Hiánya: Rendellenes csontnövekedéshez, gyermekekben angolkórhoz vezethet. Fő forrása: halmáj-olajokban, tojássárgájában, élesztőben, búzacsírában, csiperkegombában, zabpehelyben. Ajánlott napi mennyiség: 10 mikrogramm

K-vitamin Szerepe: A normális véralvadáshoz kell, serkenti a protrombin és a VII. véralvadási faktor termelését Fő forrása: Disznóhús, máj, növényi olajok, paradicsom, kelkáposzta és más főzelékfélék tartalmazzák. Hiánya: Vérzéshez, lassabb véralvadáshoz vezet. Ajánlott napi mennyiség: 65 mikrogramm

E-vitamin Szerepe: Védi a májat, erősít-regenerál, fontos a hormontermelésben, a termékenység vitaminja, ezért szexuális és nemi fejlődési zavarok gyógyítására használják. Fő forrása: Van a növényi olajokban, csírázó magvakban, dióban, mákban, mandulában, mogyoróban, gesztenyében, szójában, petrezselyemben, parajban, zellerben. Hiánya: Vörösvérsejt és idegi károsodásokhoz vezet. Ajánlott napi mennyiség: 10 milligramm

B1-vitamin Szerepe: Fontos a szénhidrát-anyagcserében, az idegek és a szív működésében, az idegsejtek anyagcseréjében. Fő forrása: Teljes kiőrlésű gabonák, a belőlük készített ételek, burgonya, hüvelyesek, dió, mogyoró, gesztenye, paraj, paradicsom, cékla, káposzta, sárgarépa, uborka, saláta, barna rizs, sajt. Hiánya: Szívelégtelenséget, fáradságot, idegességet, gyengeséget okoz (beri-beri) Ajánlott napi mennyiség: 1,2 milligramm

B6-vitamin Szerepe: aminosav-anyagcserében vesz részt, idegsejtek és hámszövetek működéséhez kell, erős hányáscsillapító hatása van Fő forrása: máj, hús, tejtermékek, hüvelyesek és az élesztő, Hiánya: idegrendszeri zavarok, bőrelváltozások Ajánlott napi mennyiség: néhány mikrogramm

B12-vitamin Szerepe: Serkenti a vörösvérsejtek érését, az idegi működést. Fő forrása: Tojás, tej, hús (főleg marha és disznó), élesztő, búzacsíra, ementáli sajt. Hiánya: Súlyos vérszegénységet, gyengült látást, bizonyos elmegyógyászati rendellenességeket okoz. Ajánlott napi mennyiség:2 mikrogramm

C-vitamin Szerepe: A csont és kötőszövet növekedésben, sebgyógyulásban, vörösvérsejtek érlelésében, az ellenálló-képesség növelésében vesz részt. Fő forrása: Friss gyümölcsök, savanyú káposzta, citrom, sóska, fekete ribizli, zöldpaprika, burgonya, paradicsom. Hiánya: Skorbutot (fogak elvesztése, vérzés, fogíny-gyulladás) okoz. Ajánlott napi mennyiség: 60 milligramm