Dr. habil. Horváth H. Attila

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Advertisements

Informális tanulás Horváth H. Attila. Az informális tanulás • „szerteágazó és laza fogalom, amely magába foglal számos különböző tanulási módszert, stílust.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Tantervi műfajok, a tanterv történeti fejlődése
„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Tanterv és vizsga Kaposi József.
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,
Tantervtípusok; NAT-ok
A nevelés története Bevezetés. Rendszertani felosztás.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A testnevelési tanterv.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A kerettantervek fejlesztése
A tantervek, követelmények, feladattípusok
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Nat(ok), pedagógiai program(ok), helyi tanterv(ek)
Tantervek összehasonlítása gyakorlati megközelítésből
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Gyermekvilág régen és ma
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Inklúzív nevelés Magyarországon
Felnőttoktatás, felnőttképzés Dr. Tóth András. FelnőttoktatásFelnőttképzés IskolarendszerűIskolarendszeren kívül Tanulói, hallgatói jogviszonyTanuló szerződés.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Reflektív gondolkodás
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
Kaposi József. Pedagógiai dokumentum, az iskolai tanulásszervezés általános pedagógiai és didaktikai tantárgy- pedagógiai szempontjai tartalmazza. Kijelöli:
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Tantervelmélet Kaposi József.
Tanterv-, és curriculumelmélet műfaji fejlődése
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
1. lecke „A fizika tanítása” tárgy jellege, célja
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Dr. habil. Horváth H. Attila Tantervelmélet Dr. habil. Horváth H. Attila

A tantervelmélet meghatározása Az oktatás tartalmi szabályozásával foglalkozó diszciplína. A tantervekkel, tartalmuk kiválasztásával, elrendezésével, kidolgozásával, funkcióival, struktúráival, összefüggéseivel, fejlesztésével foglalkozik.

A tanterv Első megközelítésben az oktatás tartalmának kiválasztását és elrendezését szabályozó dokumentum

A tanterv 2. Az oktatásirányítás eszköze. Magában foglalja: A nevelés-oktatás célkitűzését, tananyagát, követelményeit, a feldolgozás fő módszereit, eszközeit iskolatípusra, iskolafokozatra, évfolyamokra, osztályokra, tantárgyakra bontva.

Nevelés, oktatás Mivel a tantervet az oktatással összefüggésben tárgyaljuk, ezért tisztázandó, mit értünk oktatás alatt, és mi a kapcsolat a nevelés és az oktatás között. Felvetődik az a probléma is, hogy napjainkban mennyire őrizhető meg az identitásunk.

Az oktatás A nevelés nélkülözhetetlen tényezője Az ismeretszerzésnek, a gondolkodás fejlesztésének, az értelmi nevelésnek, a jártasságok, a készségek, a képességek kialakításának, a személyiségfejlődésnek alapvető feltétele, eszköze. Meghatározó szerepe van a kultúra közvetítésében, értékeinek, vívmányainak továbbadásában; az attitűdök, a meggyőződés, a világkép, a világnézet, a magatartás alakításában.

Development of individual Acceptance of CULTURE Socialization Education Personalize A személlyé, egyénné válás és a társadalomba való betagolódás egyazon folyamatban megy végbe

Az identitás problémája/1 A perszonalizáció nemcsak egy általában vett személyiséget, egy tartalmilag meghatározatlan egyedet hoz létre, hanem olyan lényt, aki önmagával meghatározottságaival együtt azonos.

Az identitás problémája/2 Tud-e a mai gazdaságilag fejlett társadalmak embere úgy válaszolni az ellentmondásos szituációkra, hogy önmagával mindig azonos maradjon? ‘Identitásmunka’ Identitásváltás segítése Ki vagyok én?

A tanterv különböző értelmezései A tanterv mint dokumentum Hatáskörük szerint központi helyi kétpólusú A tartalom jellege szerint tananyag, ismeretközpontú tevékenység-, képességközpontú, teljesítmény-, követelményközpontú folyamatközpontú Műfaj szerint sillabusz tantervi rendszer curriculum alaptanterv A deklarált objektív tanterv szubjektív vetületei „lefordított tanterv” „elsajátított tanterv” „rejtett” tanterv

A tantervi tartalom Ismeret Képességek (az ismeretek megszerzésére, felhasználására, alkalmazására, továbbfejlesztésére) Kompetenciák (cselekvésbe ágyazható, transzformálható) Nemzeti és egyetemes kultúra értékei Az erkölcs, az emberi magatartás, életmód elvei és szabályai

A tartalom kiválasztásának fő szempontjai Összhang a nevelés-oktatás céljaival, feladataival; a tantervi követelményekkel; az általános műveltség rendszerének kiépítésével; a tanulók fejlődése általános és egyéni jellemzőivel.

A szabályozás modelljei A szabályozás 3 alapmodellje Centralizált (pl. Franciao., Németo., Ausztria) Decentralizált (pl. 1980-as évekig Anglia) Kétpólusú (pl. Anglia, Magyaro.) ↓ dominánssá vált

Újabb tendenciák Kétpólusú modellben Tantervek szerepváltozása (megalapozzák a fő tényezők közötti együttműködést; a tartalmi szabályozási rendszer középpontjában: az alaptanterv) Az „egyénre szabhatóság” szempontja A tanulási tartalom szélesebb folyamatba illeszkedése (formális, nem formális, informális tanulás) Tudástartalmak, ismeretanyagok integrációja

↔ Didaktikai modell ↕ ↕ ↓ ↓ ↓ ↓ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↓ ↓ ↓ A) Követelmények ↕ ↕ ↓ ↓ ↓ ↓ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↓ ↓ ↓ A) Követelmények B) Előzetes tudásszint C) Tanítási tanulási folyamat 1. Tananyag 2. Módszerek 3. Tevékenységek 4. Taneszközök D) Értékelés

Tantervelméleti modellek Herbártiánus ~ (tananyag kiszemelése; szigorúan következetes egymásra épülés, elrendezés, összekapcsolás) A tanulók érdeklődésére, tevékenységére, tapasztalataira épülő ~ (Dewey, reformpedagógia) Értékelméleti, szellemtudományi alapú ~ (Prohászka Lajos: Tantervelmélet) Curriculumelmélet (R. Tyler, B. Bloom)

Tyler curriculum-elmélete Tyler-racionálé A tananyag kiválasztás forrásai (sources) A tananyag kiválasztás szűrői (screens) 1. A tanuló tanulási szükségletei, érdeklődései, aspirációi, stb. I. A társadalomról, a nevelésről szóló általános filozófiai nézetek 2. A kortárs társadalom igényei az iskola, a műveltség tekintetében II. A tanuláspszichológia által feltárt fejlesztési lehetőségek 3. A szaktudományok által relevánsnak tartott tudások köre. Forrás: Tyler R. W.: Basic Principles of Curriculum and Instruction. 1949. Chicago. In. Báthory Z.: Tanulók, iskolák, különbségek. 2000. Bp., 131. o.

Táblázat 215.o.