Tanuló régiók – EU gyakorlat Magyar álom vagy valóság ? Farkas Éva PTE FEEK Balatonszepezd, 2006. március 27. A MŰVELŐDÉS HETE A TANULÁS ÜNNEPE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
HORIZONTÁLIS TUDÁSMEGOSZTÁS
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

Tanuló régiók – EU gyakorlat Magyar álom vagy valóság ? Farkas Éva PTE FEEK Balatonszepezd, március 27. A MŰVELŐDÉS HETE A TANULÁS ÜNNEPE

„all Learning Activity Undertaken throughout Life, with the Aim of Improving Knowledge, Skills, and Competences within Personal, Civic, Social and/or Employment-related Perspective”. „Minden, életünk során folytatott olyan tanulási tevékenység, melyet a tudás, a készségek és kompetenciák fejlesztésének céljával folytatunk egyéni, állampolgári/civil, társadalmi és/vagy foglalkoztatási perspektívában.” (Forrás: Communication from the Commission: Making a European Area of Lifelong Learning a Reality, Nov A LIFELONG LEARNING DEFINÍCIÓJA

Aktív állampolgárság ésFoglalkoztathatóság Mindkettő a megfelelő, naprakész tudás és kompetenciák függvénye, általuk válik lehetővé a gazdasági és társadalmi életben való részvétel. AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS CÉLJA

 Új ismeretek  Új kompetenciák  Új gondolkodásmód  Új emberi kapcsolatok LIFELONG LEARNING GONDOLKODÁS

LIFELONG LERANING GONDOLKODÁS Magában foglalja az oktatási folyamat további alternatíváinak kidolgozását, készségek, ismeretek, végzettségek megszerzését és továbbfejlesztését, a tanulási képesség és az alkalmazkodóképesség fejlesztését, problémahelyzetek megoldását, megfelelő tanítás és tanulási formák kidolgozását, feltárását és elfogadtatását.

A TANULÓ RÉGIÓK LÉTREHOZÁSÁNAK SZÁNDÉKÁT MEGALAPOZÓ EU-S DOKUMENTUMOK 1. Az Európai Bizottság Fehér Könyve: Tanítás és tanulás. Útban a tanuló társadalom felé. (1995.) 2. A Delors-jelentés az UNESCO számára: Tanulás-Rejtett kincs.(1996.)

A TANULÓ RÉGIÓK LÉTREHOZÁSÁNAK SZÁNDÉKÁT MEGALAPOZÓ EU-S DOKUMENTUMOK 3. Az EU AGENDA c. dokumentuma, mely a Lifelong Training (életen át tartó képzések) fogalmát előtérbe hozza. (1997.) 4. A Bolognai Nyilatkozat az egységes európai felsőoktatási térség létrehozásáról.(1999.) 5. Az ún. „Lisszaboni Folyamat” keretében megjelenő Európai Bizottsági Memorandum az egész életen át tartó tanulásról.(2000.)

A TANULÓ RÉGIÓK LÉTREHOZÁSÁNAK SZÁNDÉKÁT MEGALAPOZÓ EU-S DOKUMENTUMOK 6. Az oktatási és képzési rendszerek konkrét célkitűzései munkaprogram (2002) Célkitűzések 2010-re 1.Az EU-n belüli oktatási és képzési rendszerek minőségének és hatékonyságának növelés 2. Az oktatási és képzési rendszerekhez való hozzáférés megkönnyítése mindenki számára 3. Az oktatás és képzés megnyitása a tágabb világ felé

1. EU-N BELÜLI OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI RENDSZEREK MINŐSÉGÉNEK ÉS HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE 1.1 cél: A felnőttoktatók oktatásának és képzésének fejlesztése 1.2 cél: A tudás alapú társadalom által megkívánt készségek fejlesztése 1.3 cél Az információs és kommunikációs technológiához (ICT) való hozzáférés biztosítása mindenki számára 1.4 cél: Növelni a toborzást a természettudományi és műszaki felsőoktatásban 1.5 cél: Az erőforrások legjobb kihasználása

2.1. cél: Nyitott tanulási környezet 2.2. cél: A tanulás vonzóbbá tétele 2.3. cél: Az aktív állampolgárság, az egyenlő esélyek és a társadalmi kohézió támogatása 2. AZ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI RENDSZE- REKHEZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS MEG- KÖNNYÍTÉSE MINDENKI SZÁMÁRA

3.1 cél: A kapcsolódási pontok erősítése a munka és a kutatás világával, valamint a társadalommal általában 3.2 cél: A vállalkozási szellem fejlesztése 3.3 cél: A idegen nyelv tanulás fejlesztése 3.4 cél: A mobilitás erősítése 3.5 cél: Az európai együttműködés erősítése 3. AZ OKTATÁS ÉS KÉPZÉS MEGNYITÁSA A TÁGABB VILÁG FELÉ 3. AZ OKTATÁS ÉS KÉPZÉS MEGNYITÁSA A TÁGABB VILÁG FELÉ

Az Európai Unió 2002/C 174/06. ajánlása alapján (nem kötelező érvényű!) Prioritás: Az egész életen át tartó tanulás lokális és regionális támogatása. Cél: A formális, nem-formális és informális tanulási terek közötti kooperáció és a döntéshozatali tényezők aktív szerepvállalása. „AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS RÉGIÓJA” „AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS RÉGIÓJA”

„ A Tanulás Régió létrehozását az indokolja, hogy régiós elosztású a gazdaságfejlesztésre szánt forrás, régiós elosztású a munkahelyek teremtésére szánt forrás, így a mindkettőt megalapozó tanulás-szervezésnek is első ütemben régiós alapokon kell újraszerveződnie.” „AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS RÉGIÓJA” „AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS RÉGIÓJA”

MAGYARORSZÁGI RÉGIÓK GDP ADATAI A KÖZÖSSÉGI ÁTLAG %-ÁBAN 36,1 % 36,3 % 39,4 % 41,4 % 89,7 % 52,3 % 60,4 %

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS RÉGIÓJÁNAK MŰKÖDÉSI ASPEKTUSAI AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS RÉGIÓJÁNAK MŰKÖDÉSI ASPEKTUSAI  Stratégiák kialakítása az egész életen át tanulás regionális hálózatainak fejlesztésére;  Egész életen át tanulás és az aktív állampolgárság a régióban;  Egész életen át tanulás és a gazdasági növekedés elősegítése a régióban;  Egész életen át tanulás a szociálisan befogadó régióért;  A multikulturális régió elősegítése az egész életen át tanulás révén;  Információs és kommunikációs technológiák alkalmazása a tanulásrégióban;  Egész életen át tanulás forrásainak kialakítása a régióban;  Támogató szolgáltatások biztosítása az egész életen át tanulásért;  A teljesítmény (hatékonyság, képzési minőség) mérése a tanulásrégióban;  A tanulásrégió nemzetközi/európai dimenziójának az elősegítése.

JÓ GYAKORLAT NÉMETORSZÁGBAN JÓ GYAKORLAT NÉMETORSZÁGBAN

Niederrein Régió Oldenburg Körzet Közép Meklenburg Partvidék Wartburg RégióMarzahn - Hellersdorf Unna körzet Mainz-Bingen Neisse EU Régió Emmendingen körzet Bodeni-tó Régió Niederrein: Euro Régiós Projekt Oldenburg Körzet: Learning for life hálózat Közép Meklenburg Partvidék: Minőségi oktatás fejlesztés Unna Körzet: Művészeti nevelés Wartburg Régió: „Tanuljunk a vállalkozásokkal” Marzahn - Hellersdorf: Multimédiás tanulás Emmendingen Körzet: Lifelong Learning a gazdaságfejlesztésben Mainz - Bingen: Hátrányos helyzetűek integrációja Bódeni-tó Régió: Tanulási tanácsadás, képességfejlesztés Neisse Euro Régió: Hidak Európában Európáért Németország

TANULÁS RÉGIÓK A tanulás régiók céljai:  Önirányított tanulás fejlesztése;  A foglalkoztathatóság növelése;  Felhasználó orientáció;  Strukturális fejlesztés, erőforrás  koncentráció és mobilizálás; Eredmények:  A politika, a gazdaság, a kultúra és az oktatás-képzés összekötése;  Kooperáció;  Fenntarthatóság.

TANULÁS RÉGIÓK Az egész életen át tartó tanulás régióinak szerepe – cselekvési területek:  Az oktatási rendszer egészének bevonása partnerségi formákba horizontális és vertikális dimenzióban egyaránt;  Minőségbiztosítás;  Minősítés, a tanulmányok és a tanulási eredmények elfogadtatása;  Útmutatás és tanácsadás;  Egyenrangú partnerség.

JAVASLAT Hozzunk létre tanuló régiókat és ezáltal férjünk hozzá releváns ESZA forrásokhoz a hatékonyabb, hozzáférhetőbb, oktatás és képzés tanulóorientált, partnerségi elvű modelljének megteremtésével! Segítsük a lokális és regionális oktatási és képzési szereplők tevékenységének fejlesztését a tanulni vágyók támogatása érdekében!

A A FELNŐTTEK KÉPZÉSÉNEK ALAPELVEI Átláthatóság  Információkhoz való hozzáférés  Jogszabályi nyilvánosság, tájékozottság  Átjárhatóság (pálya, szakmastruktúra, szakmaismeret)  Képzési intézményrendszer  Képzési támogatási rendszer

A A FELNŐTTEK KÉPZÉSÉNEK ALAPELVEI Esélyegyenlőség  Gyakorlatban érvényesülő jogegyenlőség  Képzés hozzáférés elérhetőségei  Képzési program választék  Tanulást segítő szolgáltatások  Felzárkóztató program választék

TANULÓ RÉGIÓK KIALAKÍTÁSNAK INDOKAI  Tanulás iránti motivációt teremt  Bizalmat teremt  Kialakítja a társadalmi hálókat  Értelmet ad a tanulás számára  Segíti a pozitív kimenetet  Igazi esélyegyenlőséget teremt  Fejleszti a térséget  Kikényszeríti az együttműködést

GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁS FELTÉTELEI  Irányítási és szabályozási feladatok áttekintése  Alternatív oktatási formák és eszközök alkalmazása  Tanuláshoz való hozzáférés biztosítása mindenki számára  Helyi közösségek és kulcsszereplőinek érdekeltté tétele  Finanszírozási rendszer áttekintése

EGY PÁLYÁZAT PÉLDÁJA Tanuló régiós modell kidolgozása és együttműködési hálózat kiépítése – Interreg III.A projekt Pályázó: Pécsi Tudományegyetem

EGY PÁLYÁZAT PÉLDÁJA EGY PÁLYÁZAT PÉLDÁJA Célok: A projekt célja egy tanuló régiós modell kialakítása, a régióban található munkaerő- állomány képességeinek és foglalkoztathatóságának növelése képzések útján, oktatási programok kifejlesztésével és megvalósításával. Különös figyelmet kap az üzleti szféra és a humán erőforrás-fejlesztési szervezetek összekapcsolása, a gazdaság igényeire szabott oktatási programok összeállítása.

EGY PÁLYÁZAT PÉLDÁJA EGY PÁLYÁZAT PÉLDÁJA Általános célok:  A régió munkaerő-állománya készségeinek javítása.  A munkaerő-piaci intézmények együttműködése.  A munkaerőpiac nagyobb átláthatósága.  Esélyegyenlőség a munkaerő-piacon.  Élethosszig tartó tanulás támogatása.

EGY PÁLYÁZAT PÉLDÁJA EGY PÁLYÁZAT PÉLDÁJA A célcsoport többszintű, hiszen a program komplexitása okán célcsoport a végzős egyetemi hallgatók, kis – és középvállalkozások munkavállalói és vezetői, képző intézmények és állami munkaügyi szervezetek egyaránt érintettek. Eredmények: működő tanuló régiós együttműködési rendszer kialakulása, munkanélküliség csökkenése, célcsoport körében a szakmai tudás bővülése.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Farkas Éva Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar március 27.