A jelenlegi oktatáspolitika mögött álló szakmai elképzelések Nahalka István „Társadalmi szerződés az oktatásról” Az Agóra Oktatási Kerekasztal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Jánosi Beatrix szeptember 08.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
Lobbizás az egészségügyben
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
A személyiség.
Dr. Barkó Endre: A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MAI HELYZETE ÉS TUDOMÁNYELMÉLETI HÁTTERE.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Fejlesztési koncepció
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Az érvelés.
A MODERN NEVELÉSTUDOMÁNY GYÖKEREI
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Társadalmi állapotrajzok konferencia
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
Hogyan lehet értékes zenét tanítani a gyerekeknek a médián keresztül? Stachó László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet.
Buddhista logika és paradoxonok
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
A kerettantervek fejlesztése
Szakmai profilok a differenciálódó iskolavilágban (vitaindító) VII. Nevelésügyi Kongresszus, Pedagógus szekció Brezsnyánszky László.
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
NEVELÉSELMÉLET.
Nemzeti konfliktus és egyetemesség Öllös László Intézményi logó.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
VII. Szervezeti kultúra
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Szeretettel köszöntöm
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Josef HRADSKY, Kormánytanácsos Bemutatkozás (beleértve a magyar kórházi és egészségügyi kapcsolatokat is) Vezetési struktúrák az osztrák illetve a bécsi.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
Milyen tényezők hatnak a fogyasztói viselkedésre?.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Jog- és állambölcselet I.
Előadás másolata:

A jelenlegi oktatáspolitika mögött álló szakmai elképzelések Nahalka István „Társadalmi szerződés az oktatásról” Az Agóra Oktatási Kerekasztal konferenciája,

Mit jelent az, hogy egy oktatáspolitika mögött szakmai elképzelések állnak?  Az oktatáspolitikák nem követhetik „a tudományt”, mert „olyan” nincs.  Általában nem követnek merev módon egy kiválasztott tudományos paradigmát sem.  Az oktatáspolitikának azonban elemi érdeke, hogy tényeken, bizonyítékokon, szakmailag hiteles elemzéseken alapuljon, és az is, hogy egy szükséges mértékig koherens legyen.  Ebből következően a szakmai háttér mindig fontos, még ha nem is az egyedüli meghatározó tényező.  A politikusok általában szívesen hivatkoznak szakmai, tudományos háttérre.

Honnan tudjuk? Honnan ismerhetjük?  Az oktatáspolitika szereplőinek szakmai megnyilvánulásaiból, pl. tanulmányok.  A jogalkotási folyamatban megszületett magyarázó, értékelő szövegekből.  A jogszabályok szellemiségének elemzése alapján.  Nem tudhatjuk viszont vitákból, szakmai diskurzusokból, mert ilyenek nincsenek.

A szakmai háttér fő jellemzői  Erősen kötődik a konzervativizmus szellemiségéhez (konzervatív pedagógia).  A konzervativizmus, és maga a konzervatív pedagógia is eklektikus, számos, elemeikben sok ponton egymásnak ellentmondó irányzat összessége.  Maga a konzervatív pedagógia nem lehet a szakmai háttér.  A jelenlegi oktatáspolitika alapvetései több alapelv tekintetében ellentmondanak a leginkább elfogadott konzervatív elveknek.  A jelenlegi oktatáspolitika koherenciáját, ha az egyáltalán jellemző rá, nem szakmai, hanem politikai egységesség, politikai érdekek képviselete adja.

Kötődés a konzervativizmushoz – I. A konzervativizmus társadalomszemlélet, amely valamely hagyományként hosszabb ideje átörökített, bizonyos társadalmi csoportok által vallott értékrendet, normarendszert, bizonyos társadalmi viszonyokat, bizonyos struktúrákat, intézményeket feltétlenül megőrzendőként tételez.

Az értékek, intézmények megőrzése – egy példa Vajon milyen kapcsolat van a jelenlegi oktatáspolitika szélsőséges szervezeti irányítási centralizációs törekvése és a konzervatív szemlélet között?  A konzervativizmus eszmevilágában általában az államhatalom centralizálásának, és az oktatás központosításának sincs komoly hagyománya (sőt!).  Nagy gondolkodók (pl. Kant, vagy Fichte) vallották, hogy az állam szerepe nem lehet minden irányító funkció kézbe vétele.  Fináczy Ernő 1919-ben a Tanácsköztársaság oktatáspolitikai intézkedéseit kritizálva emeli ki az iskolák államosítását, mint hibás törekvést.  Magyarország történetében az iskolairányítás olyan mértékű centralizálása, mint amely most érvényesül, két korszakban volt jelen:  1932-től 1946-ig, elsősorban Hóman Bálint miniszteri tevékenysége eredményeként,  1946 és 1993 között a szocializmus idejében.  Történetünk nagy részében az iskolák kisebb, nagyobb mértékű autonómiája, illetve a helyi irányítás valósult meg.

Kötődés a konzervativizmushoz – II. A legerősebb hatása az erkölcsi nevelés primátusának van.  Valóban: a konzervatív pedagógiai irányzatok ebben egységesek, a nevelést alapvetően erkölcsi nevelésnek tartják.  Nagyon fontos jellemző: az erkölcsi nevelést meghatározó értékek és normák abszolútak, örök érvényűek.  Az egyházakhoz is kötődő pedagógiai rendszerekben valláserkölcsről van szó, Magyarországon kiemelt szerepe volt mindig a keresztény valláserkölcsnek.  E pedagógiai szemléletmódban az erkölcs átadása, közvetítése a központi pedagógiai feladat.  E tekintetben tehát a szemléletmód – az örök, nem megkérdőjelezhető eszmék feltételezése – erős, konzerváló hatással van a „metodikára” is.

Az erkölcsi nevelés „más pedagógiák” szemszögéből A jelenlegi oktatáspolitika képviselői éles kritikát fogalmaznak meg a más pedagógiák érvényesülését mutató megoldásokkal szemben. („A nevelés teljes elhanyagolása”.)  Ez a szemléletmód az oktatás (tanítás) és a nevelés elkülönítésével és szembeállításával operál.  Ez a szembeállítás azonban nem adaptív.  Én egyetlen forrásban találtam meg ezt a szembeállítást, Hóman Bálintnál.  Minden más jelentős konzervatív gondolkodó az oktatást, az értelem kifejlesztését a nevelés részének tekinti.  A kritika igaztalan és tendenciózus.  Itt eltérő megfontolásokról, a nevelés és benne az erkölcsi nevelés más megközelítéseiről van szó.

Kötődés a konzervativizmushoz – III.  A jogok gyakorlásának a kötelezettségek teljesítésétől való függővé tétele.  Az individualizmust „kiszolgáló” oktatáspolitika kritikája. A közösségiség értékének preferálása.  Mindenfajta relativizmus elutasítása.  Az értékválság körülményei között fogalmazódnak meg a pedagógia feladatai.  Az értékelési folyamatokat tekintve – ez elsősorban a pedagógus minősítési rendszer kialakítása során mutatkozik meg – a bürokratikus, külső motivációt érvényesítő, szervezetileg is döntően külső értékelés preferálása.

Közös jellemzők  Nem kötődnek a szakmai alapok erős szálakkal semelyik korszak oktatáspolitikájához.  Nem igazolható, hogy a jelenlegi oktatáspolitika szakmai alapjai jól megfelelnének a konzervatív pedagógia általánosan elfogadott tételeinek.  Szakmai szempontból rendkívül eklektikus egyvelegről van szó.  Sajátosan nehezíti az egyértelmű szakmai megítélést a korábbi oktatáspolitikával szembeni kritika, amely inkább elvakultságról, és nem józan elemzésről tanúskodik.  Jó néhány olyan tétel található ebben a háttérben, amelyekről a jelenleg leginkább elfogadott nézetrendszerekből kiindulva azt kell mondanunk, hogy hibásak.  E szakmai alapok számos területen nem támaszthatók alá, sőt, megkérdőjelezhetők a jelenleg rendelkezésünkre álló bizonyítékok, tények, adatok alapján.

A végkövetkeztetés A jelenlegi oktatáspolitika szakmai háttere eklektikus, széttöredezett, ellentmondásos, tehát koherenciáját nem a szakmai tartalmai teremtik meg. Ennek az oktatáspolitikának csak politikai koherenciája van, amennyiben az oktatás terén a hatalom koncentrálása és megtartása adja a legfőbb magyarázatát minden lépésnek.