Fontosabb fogalmak Képesség :

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Az idegen nyelvi kompetencia fejlesztésének programja
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Értékelés a pedagógiában
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
A fejlesztő értékelés.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Képesítési Keretrendszerek Európában
KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
A feladatok szerepe Kaposi József.
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Gyakorlati tanácsok az intézményi dokumentumok kiegészítéséhez, módosításához a TÁMOP pályázati kiírás kritériumai alapján Csizmazia Sándorné Szakmai.
Székely István fejlesztési tanácsadó
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Informatikai fejlesztés a Somogy megyei TISZK részére Karsai László Commitment Zrt.
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Felnőttoktatás, felnőttképzés Dr. Tóth András. FelnőttoktatásFelnőttképzés IskolarendszerűIskolarendszeren kívül Tanulói, hallgatói jogviszonyTanuló szerződés.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Hátrányos helyzetűek reintegrációja KOMPONENS C. A szakiskolák helyzetének alapvető problémái I. a gazdaság igényei korlátozottan jutnak érvényre és a.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Projektorientált matematikaoktatás
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Előadás másolata:

Fontosabb fogalmak Képesség : Az egyén pszichikus tulajdonságainak összessége, melyek a feladatok, tevékenységek eredményes elvégzésében nyilvánulnak meg.. Három komponenst foglal magába, melyek egymástól kölcsönösen függenek:kognitív (megismerés), affektív (érzelem), pszichomotoros (viselkedés). Kompetencia : Azon elvárható ismeretek, képességek, magatartási és viselkedési jegyek összessége, mely által a személy képes lesz egy adott feladat eredményes teljesítésére.

Fontosabb fogalmak Belépési/bemeneti kompetencia Mindazon kompetenciák összessége, melyek szükségesek egy képzés,- szakképzés megkezdéséhez. Kilépési/kimeneti kompetencia : Mindazon kompetenciák összessége, melyek szükségesek egy képzés,- szakképzés befejezéséhez

Fontosabb fogalmak Kompetencia alapú képzés : Olyan képzés, mely előre meghatározott kompetenciák megszerzésére irányul. A tanuló ismeri a megszerzendő kompetenciákat és a kompetencia megszerzését mérő-értékelő módszereket is. A tanulók tudását, teljesítményét individualizált módon mérik. . Kompetencia szintmérés : Egy adott kompetencia elsajátításának mérése (vizsgája), előre megadott kritériumok alapján.

Fontosabb fogalmak Általános/kulcs kompetenciák : Azon kompetenciák összessége, melyeket egy adott képzésben (szakmacsoportban) minden tanulónak el kell sajátítani. Modul : A teljes tananyag önállóan kezelhető nagyobb, meghatározott időtartammal is behatárolt része.

Fontosabb fogalmak Projekt módszer : Olyan oktatásszervezési módszer, mely az oktatást/képzést gyakorlati problémák megoldása köré csoportosítja. A tanulók -és tanárok közös tervező, kivitelező és értékelő tevékenységére épít. Individualizált képzés : Olyan képzési módszer, melynek középpontjában a tanuló áll. Igényei, képességei, érdekei és céljai figyelembevételével történik a képzés. .

Fontosabb fogalmak Moduláris projektalapú tanulási útmutató : Egy modul több kompetenciáját tartalmazó útmutató, ami nagyban épít a tanuló aktivitására, de nem zárja ki a tanár segítségét, közreműködését. Egy modul több projektből is állhat, de egy modulhoz egy útmutató készül. Projektenként van teljesítménymérés. Programtanterv : A program tantervi szintű céljait, a tananyagot – jelen oktatási programunkban kompetenciákba rendezve -, a követelményeket, a megvalósításhoz szükséges időkeretet – ez nyitott be és kilépési rendszer - és a javasolt módszereket, az alkalmazandó értékelési eljárásokat tartalmazza.

Fontosabb fogalmak Moduláris projektalapú tanulási útmutató : Egy modul több kompetenciáját tartalmazó útmutató, ami nagyban épít a tanuló aktivitására, de nem zárja ki a tanár segítségét, közreműködését. Egy modul több projektből is állhat, de egy modulhoz egy útmutató készül. Projektenként van teljesítménymérés. Programtanterv : A program tantervi szintű céljait, a tananyagot – jelen oktatási programunkban kompetenciákba rendezve -, a követelményeket, a megvalósításhoz szükséges időkeretet – ez nyitott be és kilépési rendszer - és a javasolt módszereket, az alkalmazandó értékelési eljárásokat tartalmazza.

PROJEKT PEDAGÓGIA a hagyományostól eltérő tanulásszervezés új tanári és tanuló szerepek komplex feladat – újszerű tananyagszervezés indirekt hatásrendszerek eltérő tudás- és teljesítményértelmezés eltérő értékelés eltérő fogalom a fegyelemről

PROJEKT PEDAGÓGIA megszűnik a frontális munka dominanciája egyéni munka, páros munka, csoportmunka időben és térben párhuzamos munkaformák tanulói aktivitást feltételező módszerek

PROJEKT PEDAGÓGIA nincs állandó kontroll – helyette kialakul a bizalom a tanár nem előíró és fegyelmező, hanem facilitáló, koordináló partner a megszokás bizonyossága helyett állandó változatosság, kreativitás a tanár és tanuló, mint partnerek nagyfokú szabadság (kiválasztás, tervezés, végrehajtás, értékelés, kipróbálás) a tanulók és a tanulók közötti különbség megismerése

PROJEKT PEDAGÓGIA a reproduktív és passzív tudás helyett aktív és teljesítményképes tudás a memorizálás helyett, mellett a megértés a mennyiség helyett a minőség – a tankönyvi helyett az alkalmazható és transzferálható tudás valós probléma – valós feladat – valós megoldás – életszerű tudás