GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 16. Ismertesse a bárányok hizlalását!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Széchényi Ferenc Gimnázium
Advertisements

MIRŐL IS LESZ SZÓ? Bemutatok egy olyan l e h e t ő s é g e t, amely
A területegységek átalakítása
Állatházak légállapotának szabályozása (Laborállat technológia I.)
Depóniagáz, mint üzemanyag
Sertés szabadtartás - Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
© Gács Iván BME Erőművek Új erőmű belépése a rendszerbe 1.
Legyen egyedi a Soft Care Sensations adagolórendszerrel… Kiváló márka… Az Ön design-ja… Az Ön stílusa…
Megújuló energiák felhasználásának helye és lehetősége a nemzeti vagyon kezelése során Marjay Gyula ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgató.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
Elgázosító kazánok Hő és áramlástani gépek 1.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A csűr és az állattartás épületei
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Szarvasmarha hízlalás
Állattenyésztők gyakorlaton
A juhok takarmányozása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc.
Növendék nyulak. Információk a vizsgált nyulak kizárólag háztáji ősöktől származnak 10 hetes korukban kezdtem a méréseket két alom egyedei kerültek a.
Növendék nyulak. Információk a vizsgált nyulak kizárólag háztáji ősöktől származnak 10 hetes korukban kezdtem a méréseket két alom egyedei kerültek a.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
a MÁV-TRAKCIÓ Vasúti Vontatási Zrt.
Új “Energiatakarékos” szivattyú: több mint 20% energia megtakarítás
MSD Animal Health Cattle Academy – II.modul MVDr. Zbyněk Dvořák Budapest.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!
Ovuláció-szinkronizálás utáni, programozott termékenyítés szarvasmarha állományban Gábor György1 és Pintér Sándor2 1Állattenyésztési és Takarmányozási.
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Energetikai gazdaságtan
KÖLTSÉGBECSLÉSI ELJÁRÁSOK alkalmazása
„Ajak a jövő települése” a munka tükrében
Állattartás szabályai
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Tapasztalatok a Zuprevo és Bovilis Bovipast RSP készítmények alkalmazásáról a szarvasmarha tartásban MVDr. Lubomír Horák.
Szarvasmarhafajták és értékmérő tulajdonságok
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Árutojás termelés.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
Ökológiai állattenyésztés
az Akasztói Szikiponty
Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE
Fenntarthatósági témahét
Előadás másolata:

GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 16. Ismertesse a bárányok hizlalását! A hizlalás módszerei (tejes bárány-, pecsenyebárány hizlalás) A hízóbárányok takarmányozása A hízóbárányok elhelyezése

A juhtenyésztés legjövedelmezőbb ága a báránynevelés. A tejesbárány hizlalás Történhet hagyományos szoptatással mesterséges bárányneveléssel értékesítés 6–8 hetes korban 15–18kg élőtömeggel a bárányok még kevés szilárd takarmányt fogyasztanak a bárány húsának színe világos, halvány rózsaszín színű tejtermelésétől függően a bárányok napi tömeggyarapodása 200–270 g

Intenzív pecsenyebárány hizlalás A pecsenyebárány 25–35kg végtömegre hizlalt bárány. Leválasztás 6–8hetes korban, 12–18kg-os testtömeggel Intenzíven táppal hizlalunk étvágy szerint kapják a tápot fajlagos hizlalótáp fogyasztás 4–5kg napi tömeggyarapodás 300–400 g Félintenzív pecsenyebárány-hizlalás szabályozzuk a takarmányfogyasztást 7–8hetes korban 15–18kg-os élőtömeggel fajlagos hízótáp felhasználás 3,2–3,3kg. napi tömeggyarapodás 250–300 g A hizlalási idő hosszabb, a magasabb rosttartalmú takarmányok a bárányok húsa faggyúsabb

Az éves pecsenyebárány hizlalás 7–9 hónapos korig legelőn tartjuk az állatokat, 2 hónapos hizlalás éves korukra érik el a 35–40 kg-t gyengén fejlett, lassú növekedésű, tenyésztésre alkalmatlan bárányok hasznosítására javasolható hizlalási mód választás után utónevelő szakaszt iktatunk be, abrak etetésével egészítjük ki a legelőn elfogyasztott takarmányt a fajlagos abrakfogyasztás 6 kg nem értékesíthető minden piacon

Istálló: juhakol, hodály Épülettel szemben támasztott követelmények: Huzatmentes légcsere CO2 -0,35 térfogat % ≥ NH3 -0,03 térfogat % ≥ Relatív páratartalom 75 % ≥ Hőmérséklet Optimális kétnapos korig 18-20 oC 3 hetes kortól 10-12 oC Komfortzóna (-)10 – (+)18 oC Fény Ablakfelület az alapterület 1/15-1/20-ad része

rácspadlós és battériás hizlalás előnyei 1975-85 közötti időszakban olyan hizlaldát is építettek ahol a bárányokat rácspadlón helyezték el. rácspadlók készültek, általában fából betonból, vas és dróthálóból bárányhizlaló battériák is készültek rácspadlós és battériás hizlalás előnyei az alomból nem tudtak szalmát felvenni a bárányok és ez nem lassította a "hízásukat"; általában zártabb tartás miatt kevesebbet mozoghattak az állatok és a mozgási energia leadás nem rontotta a hizlalás eredményességét; a hizlaldák kitrágyázása könnyebben gépesíthető megtakarították az alomszalmát Hátrányai jelentős beruházás igény az épületek csak hizlalás alkalmasak a battériák az év jelentős hányadában üresen álltak, a többlet súlyfelvétel nem ellensúlyozhatta a többlet költséget napjainkban nem készülnek új hizlaldák, régebbi épületeket alakítanak át hizlaldává ezek kizárólagosan mélyalmos rendszerűek

Jól világítható és jól szellőztethető épületek építése,v Jól világítható és jól szellőztethető épületek építése,v. átalakítása javasolt 20-30 báránynál nem legyen nagyobb a csoport 3 oldalon zárt, 4. oldalon téliesíthető, nagy légterű épületek legyenek nyári melegben a 2 hosszanti fal,felhajtható, kitámasztható legyen, a tetőgerinc is legyen kinyitható Automata etetők: azok az etetők tartoznak ide, melyeket egyszeri feltöltés után hosszabb ideig lehet használni etetőkbe egyszerre 40-60 kg táp fér. ad libitum takarmányozásra alkalmazható, intenzív hizlalás technológiájának része

Automata adagoló: Az automatikus egyedi azonosítóval ellátott állományoknál az istállóban elhelyezett automata adagolóval lehet az állatok mindenkori fiziológiai állapotának megfelelő mennyiségű takarmányt egyedileg kiosztani. Az etetőhöz beálló állatot az adagoló azonosítja és a számítógépbe betáplált program szerinti takarmányadagot adja ki neki. A napi adagot akár több részletben is megkaphatják az állatok. Elsősorban az intenzív tartási mód mellett alkalmazzák. Egyszerűbb változatát alkalmazzák a bárányok battériás hizlalásánál, ahol a különböző korú, és súlyú állatoknak eltérő mennyiségű és minőségű takarmányt kell kiadagolni.