Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE"— Előadás másolata:

1 A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE

2 Az iparszerű sertéstartás alapelvei a következők: 1967-ben meghirdetett kormány- program eredményeként mintegy 280 szakosított sertéstelep épült fel, és ezzel kialakult az iparszerű sertéstartás. 1. Nagy állomány-koncentráció (legalább koca), 2. A kocaállomány produktivitásának maximális kihasználása, 3. Az épület-férőhelyek tervszerű kialakítása, az istállók egyszerre népesítése és ürítése (épület- és állomány rotáció), 4. Kiegyensúlyozott takarmányozás egész éven keresztül, 5. Az állatok komfortigényét kielégítő istállók létesítése, 6. A telepre kidolgozott állategészségügyi technológia szigorú betartása, 7. A hízott sertések szerződéses, tervszerű értékesítése (az értékesítés biztonsága), 8. Magas fokú gépesítés, automatizálás, 9. Magas szintű szakember-ellátottság

3 Sertéstartási rendszerek
Az egyfázisú tartási rendszerre jellemző, hogy a fiaztatás, a malacnevelés és a hízlalás ugyanabban az épületben folyik. A kétfázisú tartási rendszerben az elválasztott malacok kg-os testtömegig,(70-90 napos korig), még a fiaztatóban maradnak, s ezután kerülnek át a hizlaló istállóba. A háromfázisú tartási rendszerben a 30 nap körül választott malacokat egy másik épületben (utónevelő) battérián, törésmentesen, csekély veszteséggel nevelik fel. Az ilyen típusú utónevelés kg-os, illetve napos korban fejeződik be. A végtermék kb. 7 hónapos (210 nap) korra, a hizlaldákban készül el. Az átlagos testtömeg 110 kg.

4 3 fázisú sertéstelep épületei
Fiaztató istálló Az előhizlaló (vagy utónevelő) istállóban a malacokat rácspadozatú ketrecekben (battérián) nevelik, kg-os testtömeg eléréséig. Hizlaló istálló Süldőszállás: lehetőség szerint kifutónak kell hozzá csatlakozni Kocaszállást, kanszállást és a búgatóhelyiséget egy istállóban, de külön-külön helyezik el.A csoport-kialakítás alapvető szempontja, hogy közel azonos vemhességi idejű állatok kerüljenek egy csoportba. A telepek kialakítása építészetileg kétféle lehet: pavilonos és tömbös.

5 A sertés szaporítása A sertés ivarzása általában 2-3 napig tart, a termékenyülés elmaradása esetén 21 nap múlva ismét jelentkezik. A vemhesítést természetes úton (búgatás), vagy mesterséges termékenyítéssel (inszeminálás) végezhetjük. A sertés vemhességi ideje nap. A malac születési tömege általában 1,2-1,5 kg. A született malacok összes tömegét alomtömegnek nevezzük. Az alomtömeg fialáskor a koca vehemnevelő képességéről, választáskor pedig a malacnevelő képességéről ad tájékoztatást. Azt a viszonyszámot, amely megmutatja, hogy 1 éven belül 1 kocára hány fialás jut, kocaforgónak nevezzük.

6 A sertés hízlalása A sertéstartás célja a hústermelés.
A malacokat kg-os élőtömegnél állítják hízóba. Ez 30 kg-os kezdő tömeg és 110 kg-os végtömegnél, 600 g/nap testtömeg-gyarapodással megközelítőleg 130 napot tesz ki.

7 A sertések takarmányozása
A sertések takarmánya ma már szinte kizárólag abrak, ami lehet dercés (dara) vagy granulált (pellet). Az etetett tápok komplett ipari keverékek. A malacokkal baby starter, pre-starter vagy starter malactápot, a hízósertésekkel hízósüldő I., II. és III. hizlalótápot etetnek. A tenyészkocákat és kanokat kocatáppal etetik. Az ivóvíz önitatóból vagy vályúból adható. Etethetünk szárazon (önetetőből, padlóról, vályúból) és nedvesen (vályúból).

8 A takarmánykiosztás módjai:
kézi kiosztás (zsák, kézikocsi, vödör, stb.), mobil gépekkel (valamilyen takarmánykiosztó kocsi), stabil géppel (kaparóláncos behordó, ejtődoboz, stb.), csővezeték, folyékony takarmányhoz

9 A sertések ápolása Tenyészkanok Agyarazás
Jártatásukról, esetleges legeltetésükről gondoskodni kell. Kocák mozgási lehetőség a külső és belső paraziták elleni rendszeres védekezés is. Újszülött malacok a köldök fertőtlenítése, az agyar- és szegletmetszőfogak eltávolítása a kanmalacokat 10 napos korig ivartalanítani kell és a farkkurtítást is akkor kell elvégezni.

10 A munkahely elhelyezése, kialakítása
Mivel a sertéstelep igen nagy szállításigénnyel rendelkezik: takarmány, kész hízók, stb. úthoz, vasúthoz közel kell lennie A telepek általában két vagy három fázisúak: Pavilonos, vagy Tömbös elrendezésűek

11 Hány fiaztató kell egy 600 kocás telepre?
Szükséges adatok: Szaporítási ciklusidő = várakozási idő (15 nap) + vemhességi idő (115 nap) + szoptatási idő 28 nap = 158 nap Kocaforgó = 365 : 158 = 2,3 Várható fialások száma = 600 X 2,3 = 1380 db Fialási szakasz = szoktatási idő (5 nap) + szoptatási idő (28 nap) + fertőtlenítési idő (5 nap) = 38 nap Lehetséges fialások száma évente egy kutricában = 365 :38 = 9,6 Fiaztató kutricák száma = fialások száma (1380) : (9,6) az egy kutricában lehetséges fialások számával = 143,75 ~ db. kutrica.

12 Szükséges férőhelyek száma az előhizlalóban
Szükséges adatok: Fialások száma: 1380 X 10 = db. malac Elhullás 5 % marad = db. Ez átmegy az előhizlalóba Előhizlaló elhullás 2 % marad = db. Tartási idő: 2 hónap Takarmányozási hónapok száma: X 2 = 25696 Takarmányozási év = takarmányozási hónap : 12 hónappal = 2141 Tehát a telepen 2141 db előhizlaló férőhely szükséges.

13 Mennyi férőhely kell a hizlaldában ?
Szükséges adatok: Tartási idő: 4 hónap Elhullás: 0,5 % Takarmányozási hónap = elhullás 0,5 % db X 4 = db Takarmányozási év = : 12 = 4261 db Tehát a telepen 4261 db hizlaló férőhely szükséges.

14 A munkaerő felkészítése
Azok legyenek a legjobb munkások, akik az ivarzókat válogatják, termékenyítik, elletnek. A karbantartóknak feltétlenül érteni kell az elektromos szereléshez. A tenyésztésirányítónak értenie kell a sertés biológiájához, a munkafolyamatokat ehhez kell igazítani.

15 A munkafolyamatok szervezése a sertéstartásban
Pavilonos elrendezésű telepeken a munkafolyamatok két munkaművelet- csoportba sorolhatók: Telepi általános feladatokat tartalmazó munkaműveletek Technológiai épületen belül elvégzett munkaműveletek

16 Telepi általános feladatokat tartalmazó munkaműveletek
Takarmánykeverés, elosztás Karbantartás Őrzés Takarítás Gyógykezelés Nyilvántartás

17 Technológiai épületen belül elvégzett munkaműveletek
Vemhesítés: ivarzó kocák kiválasztása, termékenyítése, gondozása, takarmányozása (kocaszállás) Fiaztatás: fiaztatás, újszülött malac gondozása, nevelése (fiaztató) Előhízlalás: a hízósertés takarmányozása, gondozása, ápolása (előhizlaló) Hízlalás: a hízósertés takarmányozása, gondozása, ápolása (utóhizlaló)

18 Munkatermelékenységi mutatók
Szükséges adatok: összes felhasznált munkaóra, termelési adatok, dolgozói létszám Mutatók: 100 kg élőtömegre jutó munkaóra 1 munkaórára jutó termék (kg) 1 főre jutó termelés évente (t)

19 Bérezés havi bért kapnak + nyereségprémiumot Telepi dolgozók:
Kocagondozók: vemhesülés, a fiaztatóba átadott kocák után kapják a bérüket Fiaztatósok: leválasztott malac-kg alapján Hízlalósok: testtömeg-gyarapodás után a darapercent függvényében

20 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések