Fórum a társasházakért

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
LOSZ Sajtótájékoztató Farkas Tamás Elnök június 19.
Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Tudatos lépések a költséghatékony épületüzemeltetés felé Tóth Nelli energetikai tanácsadó MN6 Energiaügynökség EHÖSZ Konferencia Tatabánya.
A vízjog időszerű kérdései
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Jubileumi távhőszolgáltatási szakmai napok Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök Visegrád, november 14.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Pápai Tűzoltóság 11. B.
Az elektronikus építési napló (e-napló)
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Tűz-, polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatás
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Egészségügyért Felelős Államtitkárság Az alapellátás megerősítésének helyzetértékelése Dr. Beneda Attila január 17.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
JEREMIE Programok módosulásai
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Elektronikus fizetési meghagyás
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A megsz ű n ő nemzetiségi önkormányzatokkal kapcsolatos feladatok jegyz ő i értekezlet Kecskemét, szeptember 24. El ő adó: Varga-Gy ő rfi Dóra.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás (e-FMH) eljárásra informatikai szempontból május 19. Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Fontosabb építésügyi jogszabályok évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről (Étv.)
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Előadás másolata:

Fórum a társasházakért Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök 2014. Május 28.

Rezsiköltség csökkentés területei 1./ 1586/2012. (XII. 15.) Korm. határozat a lakossági villamos energia, földgáz és távhő végfogyasztói árak csökkentéséről 2013.01.01-től, folyamatban 2./ 2013.07.01-től kiterjesztés tervezet A lakossági hulladékszállítás, használati hideg-melegvíz és szennyvízelvezetés, kéményseprés, szennyvízszippantás díjára 3./ 2013. évi LIV. Törvény a rezsicsökkentések végrehajtásáról, ill. a 2013. évi CLXVII. Törvény egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáról

Kintlévőség, hátralék mérséklésére vonatkozó kormányzati intézkedésekre javaslatok A hátralék növekedés emelkedését kormányzati intézkedésekkel kell mérsékelni: A közjegyzői fizetéses meghagyás díját utólag kelljen a megfizetni (díjfeljegyzési jog biztosítása) A végrehajtási fázisba került adósság rendezésénél a végrehajtói előleget követően eredményérdekeltségük legyen a bírósági végrehajtóknak Az ingatlan jelzálogjog bejegyzési illetékét meg kell szüntetni, vagy radikálisa csökkenteni kell A hátralékos eljárásokat gyorsított eljárásként kelljen kezelni, max. 60 napon belül jogerősen fejeződjenek be Az ingatlan árverezés jelenlegi gyakorlatát felül kell vizsgálni (helyi adó és érték nyilvántartás igazítása a piaci viszonyokhoz, becsérték felülvizsgálat gyorsítása, adós megkifogásolási jog korlátozása, meghirdetési gyakoriság, stb.) A jelzálog jog-végrehajtási jog egyenértékűségének megteremtésével a lakásszövetkezeti, társasházi követelések teljesítését elő kell segíteni Az adásvételi szerződéseknél kötelező tartalmi és formai kellékként szerepeljen a lakásszövetkezeti, társasházi tartozás igazolás 8 Az eszközkezelő által vásárolt lakás korábbi hátralékának rendezése

Lakásszövetkezetek, társasházak tehernövekedésének mérséklése Lakásszövetkezetek, társasházak tehernövekedése Nemzetgazdasági Miniszter 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelete a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendelete 176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet következővé teszi 2012. január 1-jétől már nemcsak az újépítésű ingatlanokhoz, hanem a minden értékesítésre kerülő és tartósan lakott, vagy bérbe adott épületre is az energetikai tanúsítást. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról (234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet, 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról, 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról

Lakásszövetkezetek, társasházak tehernövekedésének mérséklése A kiemelt kötelezettségeket tartalmazó jogszabályi felsorolás anyagi terhei a rendkívül szükséges épület felújítási és energetikai korszerűsítések amúgy is szűkös forrásait felemésztik és az indokolt, illetve szükséges beruházásokra nem marad pénzügyi keret, a lakossági terheket pedig nem lehet tovább növelni. A kormányzati intézkedések indokoltak !

Lakásszövetkezetek, társasházak tehernövekedésének mérséklése Az indokolható ráfordítás szükségletet célzott és hatékony támogatás(energia)politikával segíteni szükséges Költségvetési pályázati lehetőség megnyitása a felülvizsgálati megállapítások kivitelezésére, legalább 1/3-os támogatási forrással, Célszerű lenne felülvizsgálni a rendeleteket, határidőket elhalasztani Szolgáltatói műszaki-anyagi támogatás, nemcsak ölbe tett kézzel, hatósági szerepkörben megjelenni (fogyasztóbarát szolgáltatói magatartás!) Az épületenergetikai tanúsítást központilag kell koordinálni és azt díjmentesen a házkezelő szervezetek részére rendelkezésre bocsátani (az energia tudatos magatartás kialakítása, az energia megtakarítás állami ösztönzése óriási nemzetgazdasági szintű energia megtakarítást eredményez) A tanúsítással egybe kellene kötni egy országos épületállomány felmérést és a jövőbeni tervezéshez szükséges épület és ingatlan adatbázis kialakítása is elkerülhetetlen

Mi történt a legutóbbi találkozásunk óta? Valójában semmi, de 2014.április – május hóban választottunk!

Mi van, de leginkább mi lesz? Még nincs kormányunk Nem ismerjük a kormányzati programot FOLYTATJUK! Mit teszünk? Átfogó jogszabályi környezet módosító javaslat beterjesztése előtt állunk!!! „Új Otthonteremtési programra van szükség”- mondta Rogán Antal Várjuk és szívesen vennénk, ha a kialakításába minket is bevonnának!

Mit tehetünk és mit kívánunk? FOLYTATJUK a várakozást egy egyeztetéshez! Minden kedves résztvevőnek kellemes nyári pihenést, Szeptemberben találkozunk ?

Köszönöm a figyelmüket ! Farkas Tamás LOSZ Elnök 2014. Május 28