Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, 2008. okt 28 EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN ESÉLYKÜLÖNBSÉGEK AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN Kárpáti Zsuzsa – Bondár Éva.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Fogyatékosok helyzete Magyarországon
A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Életkor és diszkrimináció
Korfa, egészségi mutatók,…
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„Közterületeink növény- és talajvédelme” konferencia
általános főig. helyettes
Egészségügy Betegjogok.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A tételek eljuttatása az iskolákba
A cigányság integrációja Magyarországon
SÍKLAPÚ TEST METSZÉSE SÍKKAL.
Életbiztosítási Program
A népesség nem és kor szerint
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
IV. Demográfia Halandóság
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Esély a tehetségeseknek
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Idős betegek dialízis kezelésének orvosi, pszicho-szociális és
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Szegénység és egészségi állapot
A szociális epidemiológia kialakulása
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Mi is az a társadalmi integráció?
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A népesség számának változása Európában
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Egészségesek a roma nők?
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Villanegyedek, lakótelepek, külvárosok: a évi választások eredményei Budapesten Ignácz Károly – Szabó Balázs Választások után – konferencia a Politikatörténeti.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
avagy egy új eszköz a társadalmi szemléletváltásra
Önkormányzati Egészségügyi Napok
BUDAPEST-KUPA Összefoglaló
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
IV. Demográfia Halandóság
KÉRDÉSEK STRATÉGIÁK: Vannak-e, és ha vannak, akkor milyenek a hajléktalan emberek „stratégiái”? EGYÜTTMŰKÖDÉS: Mikor és hogyan kooperatív vs. konfliktusos.
Készítette: Branikovits Kitti
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Előadás másolata:

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN ESÉLYKÜLÖNBSÉGEK AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN Kárpáti Zsuzsa – Bondár Éva

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 Valamennyi eddig tárgyalt esélykülönbség – egy idő után, halmozódva – egészségügyi kockázatban csapódik le (pl. foglalkozási instabilitás – magas vérnyomás, gyomorfekély, stb) A népesség betegségi kockázatai/egészségi esélyei leképezik a társadalom hierarchiáját A mai betegségi/egészségi esélyek hosszú korábbi időszak ártó/védő hatásait őrzik (lassan változtatható) AZ ESÉLYEK LEGERŐSEBBEN AZ ÉLETKORRAL FÜGGENEK ÖSSZE!!!

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 A probléma komplexitását szemlélteti a teljes népesség és a roma népesség korfája Néha a társadalmi és „biológiai” hatások ki tudják oltani egymást!

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 A főváros az országnál öregebb = jobb életesély, több beteg Az egészségügy az átlagnál öregebb népességgel találkozik

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 Vannak „öreg” kerületek és vannak kiegyensúlyozottabbak

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 KIK a hátrányos helyzetű csoportok? Az egészségi állapotot mérő indikátorok szerint A FŐVÁROS – globálisan – az ország egészénél jobb átlagos képet mutat. A rendelkezésre álló egészségügy kapacitás túlzott. De : a társadalmi különbségek nagyok!!! – az ország összes véglete jelen van

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 Fővárosi életesélyek az országhoz képest

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt ,0 70,1 - 72,0 72,1 - 74,0 74,1 - Budapest: 70,7 I. II. III. IV. V. VI. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. VII. 76,2 75,8 72,0 70,2 73,8 71,3 71,9 68,8 70,0 69,6 73,8 76,7 71,1 72,4 70,6 73,7 71,6 71,1 72,4 69,6 69,0 72,1 69,2 A férfiak születéskor várható élettartama, 2006.

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 A nők születéskor várható élettartama, ,0 77,1 - 78,0 78,1 - 79,0 79,1 - Budapest: 77,8 I. II. III. IV. V. VI. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. VII. 77,4 81,0 78,2 76,3 78,9 77,4 77,7 74,8 77,0 75,8 79,5 80,0 77,6 78,8 77,1 79,0 78,3 78,4 78,6 76,2 77,6 79,2 79,4

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 ÉLETESÉLY (halandóság) különbségek a Fővárosban A fejlett országok szintje: II.,XV.,XII.,I.,V.,XI. kerületek A fejlődő országok szintjét alig haladja meg: X., IV., VII. VIII. XXI. kerületek A „legjobb” és „legrosszabb” kerület életesély különbsége (2006-ban): a férfiaknál 7, a nőknél 6 év Ez a nemzetközi trendekbe illeszkedő jelenség – ezzel a kihívással kell birkózni!

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 A halálozási arányok különbségei kiemelt életkorokban (valamennyi halálok)

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 A „gyilkosok” eltérése1. *(ha a kerületek kormegoszlása azonos lenne) Kétszerest meghaladó különbségek lehetnek olyan kerületek között is, ahol ugyanabban az intézményben látják el az ottlakókat

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 A „gyilkosok” eltérése 2. *(ha a kerületek kormegoszlása azonos lenne) Kockázati eltérések vannak a különbségek mögött

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 ÉLETESÉLY (halandóság) különbségek a Fővárosban A fejlett országok szintje: II.,XV.,XII.,I.,V.,XI. kerületek A fejlődő országok szintjét alig haladja meg: X., IV., VII. VIII. XXI. kerületek A „legjobb” és „legrosszabb” kerület életesély különbsége (2006-ban): a férfiaknál 7, a nőknél 6 év Ez a nemzetközi trendekbe illeszkedő jelenség – ezzel a kihívással kell birkózni!

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 A következtetés Az esélyegyenlőségi cél nem az uniformizált ellátás, hanem a társadalmi hátrányokra érzékeny, azokat kezelni, mérsékelni tudó intézmény és szolgáltatás struktúra

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 Az egészségügyi ellátás igénybevétele A „kórházra támaszkodás” a Fővárosban csak az idősekre igaz. Ott is magas az „aktív” arány.

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 Hospitalizációs arányok a fővárosban szubrégiók és életkorok szerint : A szinte azonos igénybevételi arányok nem támasztják alá a halandósági különbségeket.

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 Az esélykülönbségek gyökerei KÖRNYEZET lakóhely, munkahely, levegő, káros anyag behatás, stressz, biztonság KULTÚRÁLTSÁG státus-jegy, tudás-alapú életviteli döntések, ismeretek a lehetőségekről, kapcsolati háló, stb JÖVEDELMI HELYZET státus, munkahelyi biztonság,státus- inkonzisztenciák, stb. „COMPLIANCE” az egészségügyi tanácsok betartása, életmód-váltás felvállalása, stb

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 Az esélykülönbségek megjelenése Az egészségi probléma, tudatosodása, felismerése, a gyerekek kiszolgáltatottsága a szülő tudásának ( + védőnő, iskola) Eljutás a szolgáltatáshoz (fogyatékosok, nem „kórházképes hajléktalanok) A probléma artikulálásának, kommunikációjának nehézségei (fogyatékosok, tanulatlanok + szociális gondozó az intézetekben) Az orvosi utasítások betartásának fizikai környezeti, kognitív és társadalmi nehézségei (- merev protokollok, + betegjogi képviselő) A mozgósított előítéletek (+ minőségbiztosítás, betegelégedettség vizsgálata, betegjogi képviselő, Egészségbiztosítási Felügyelet, helyi meggyőző munka szerepe!)

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 Beszéljünk kiemelten a hálapénzről Sok összetevős, nehezen változtatható jelenség – az eddigi összes reform nekifutás a megszüntetését akarta – nehéz feladat DE: nem függhet tőle a szükséges ellátás hozzáférhetősége és szakmai tartalma: –Helyi menedzsment: minőségbiztosítási rendszerek, – OEP követelmények, fellebbezési fórumok: betegjogi képviselet, Egbizt.Felügyelet – erősödő betegszervezetek, (+ vesebeteg pl!)

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 Mi a teendő? A veszélyeztetett csoportok társadalmi integrációja hosszú távon csökkenti a káros különbségeket A betegek érdekérvényesítő csoportjainak erősítése, szélesítése (nemcsak betegséghez kötötten) Az egészségügy felkészítése a társadalmi távolságok áthidalására (nem orvosi feladat!) – szakdolgozói, szociális gondozói kör erősítése, (+ mentőknél roma „közvetítők” kinevelése, alkalmazása) Betegségspecifikus prevenciós beavatkozások (szűrőbusz, programok, személyi segítő stb)

Az esélyegyenlőség helyben kezdődik, okt 28 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET !