Hálózati szolgáltatások Készítette: Rummel Szabolcs

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
HÁLÓZATOK.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Hálózati és Internet ismeretek
A Windows grafikus felülete
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Az Internet adta lehetőségek
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
INFORMATIKA I. 9. fejezet 2005 Széchenyi István Egyetem Internet.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Internet ismeretek II..
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
INTERNET Tudatos Internet-felhasználó képzés Szolnok
Internet Felépítése, működése.
INTERNET.
HÁLÓZATOK.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
Windows operációs rendszer
A gondviselői modul az enaplóban
Mi is az az Internet?.
A Windows grafikus felülete
Doros Roland Mérnök-informatikus hallgató BMF-Nik
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Böngésző programok (Böngészés).
A szövegszerkesztés néhány lépése Microsoft Word szövegszerkesztővel
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Az internetről.
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
A protokoll A protokoll fogalma.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Hálózati alapismeretek
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Illés Zoltán ELTE Informatikai Kar
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Az Internet alkalmazásai
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Topológiák Hálózati eszközök
Az internetes keresési módszerek
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Bevezetés az informatikába 12. előadás Hálózati szoftver Internet Adattömörítés.
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Adatkeresés az interneten
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Internethasználat  Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Információ és kommunikáció
A HTML alapjai Az internet és a web.
Információ és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Ismerkedjünk az Internettel!
Előadás másolata:

Hálózati szolgáltatások Készítette: Rummel Szabolcs

Az internet A ’60-as években hozták létre főleg katonai kommunikációra. (TCP/IP) ’80-as évektől használták először kutató cégek, egyetemek publikálásra. WWW-1992-től könnyen kezelhető egységes felhasználói felület, világméretű elterjedés.

Hálózati rétegek A hálózat egymás alatt levő rétegekből áll, amelyek csak az azonos szintű rétegekkel tudnak kommunikálni. Egyszerű hálózati réteg felépítése: Alkalmazói réteg TCP/IP réteg Hálózati réteg

TCP/IP protokoll Protokoll: egységesített szabvány, nyelv. TCP: Transmission Control Protokoll, szállításért felelős protokoll. IP: Internet Protokoll, a számítógép internet neve, címe.

IP címek Egyértelműen azonosítják a hívott és a hívó állomást. Formátuma: egymástól pontokkal elválasztott max. egy bájtos tetszőleges érték pl: Ezt egyszerűsítették a szöveges, könnyen megjegyezhető névre.

Rögzített felső szintű tartománynevek COM: kereskedelmi szervezet EDU: oktatási intézmény az USA-ban GOV: kormányzati szervezet NET: hálózati kiszolgáló ORG: non-profit szervezet.

World Wide Web A Weben az információk oldalanként (site) jelennek meg. Az oldalak szövegeket és objektumokat tartalmaznak. Az oldalak nem oldalfolytonosak, hanem hivatkozásokat, linkeket tartalmaznak. HTTP (Hypertext Transfer Protokoll)

Webes kommunikáció résztvevői A Weben a számítógépek nem egyenértékű feladatokat látnak el. Server: kiszolgáló. A kéréseket teljesíti. Kliens: ügyfél. Kérdést tesz fel.

Site-ok Akitől információkat szerezhetünk az tartalomszolgáltatónak minősül (content provider). Ma már nagyon gyakori a cégek, szervezetek, zenekarok, magánemberek saját honlapja (site). A site-ok leggyakoribb felhasználási területe!

Cégismertető Reklámanyag, termékismertető Internetes kereskedelem, Web áruház Banki szolgáltatások, tranzakciók Hírszolgáltatás Szoftverterjesztés Publikálás: fotósok, művészek, múzeumok, galériák anyagainak publikálása Társalgók, társkeresők, levelező szolgáltatások

Böngészők Az interneten a tallózást, böngészésnek vagy szörfözésnek is nevezik. A böngészők olyan speciális olvasók, amelyek az oldal tartalmára és megjelenítésére vonatkozó szabványokat, protokollokat ismerik. Leggyakoribb böngészők:  Internet Explorer (magyar nyelvű)  Opera  Mozilla FireFox

Kapcsolat sebessége Az adatok mind látványosabb megjelenése sajnos nem áll arányban a kapcsolat sebességének növekedésével. A következő ábrán egy egyszerű kapcsolat látható két szg. között.

Cég x Cég y Internet szolgáltató Web server cég2 Web kliens cég1 Gerincvezeték

Internet Explorer Start menü/Programok/Internet Explorer paranccsal Asztalon/parancsikonnal dupla kattintással.

Explorer képernyő Menüsor Eszközsáv Címsor: ide kerül az oldal internet címe és a végén az Enter lenyomása. A letöltés folyamatát az állapotsorban lévő skála jelzi. Az oldalon a navigálás a gördítősávval történik.

Oldalon lévő objektumok Előre, vissza nyilak Leállítás Frissítés Kezdőlap Címsor Egyszerű szöveg Szöveges link Grafikus link Állapotsor/bal Állapotsor/középső skála Állapotsor/középső ikon

Adatbevitel Web oldalra Az adatbevitel a Windowsban megszokott módon történik, az OK, Alkalmaz, vagy Rendben gombokra kattintva. Módjai:  Parancsgombbal  Választókapcsolóval  Listapanelben

Induló oldal megadása Alapértelmezetten az Explorer a microsoft honlapját állítja be az MSN.com oldalt. Nézet/Internet beállítások menü általános fülön állítható át.

Keresés oldalon belül Szerkesztés/keresés parancs választásával. Figyelem! Ezzel csak az oldalon belüli kifejezésre kereshetünk rá.

Oldal mentése Fájl/mentés másként paranccsal. Fájl típusát állítsuk be! Szöveges fájlként elmentve az oldalon lévő objektumok elvesznek. Html nyelv megtekinthető a Nézet/Forrás paranccsal.

Ftp archívum elérése FTP=File Transfer Protokol Elsődleges feladata fájlok küldése és fogadása. Felismerésük: domain nevük Ftp-vel kezdődik. Fontos! Csak azok a fájlok tölthetők le, amelyeket engedélyeztették.

Keresőgépek A keresőgépek a kulcsszavakat saját adatbázisukban tárolják. Kérdés esetén megkeresik az adatbázisukban és az oldal címét linkként adják vissza.

Legjelentősebb keresők Google Startlap Alta Vista

Egyszerű keresés Kulcsszó megadása a keresési mezőbe. Keresési tulajdonságként megadható:  Kis és nagybetűk  Idézőjelek  Keresési feltételek  Plusz-mínusz jel  Csillag karakter

Összetett keresés And, or, not kulcsszavakkal több feltétel is összekapcsolható. Pl.:karácsony and (bejgli or fánk) Near: közelben operátor

Kulcsszavas keresés Nem az oldal tartalmára, hanem az oldalon lévő objektum jellemzőire keresünk rá! Formája: kulcsszó:szövegkulcsszó:szöveg