Az ÚJ Magyarország Vidékfejlesztési Program fenntarthatósági összefüggései Gyulai Iván előadása az ECOVAST Egyesület 2006. December 20-i Kerek-asztal beszélgetésén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Szabadulás az energiafüggőségtől A természeti erőforrások kereskedelmi rendszere, mint a szabadulás eszköze.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
Gondolatok egy fenntartható fejlődési stratégiához.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Környezetértékelési módszerek
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A vidéki tér sikertényezői
Termelésmenedzsment Production Management
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Fejlesztéspolitika és fenntartható fejlődés A programozási időszak tanulságai Gyulai Iván.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
Kereslet-rugalmassági számítások
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Regionális gazdaságtan 7.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
Az értékkategóriák.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A piac és a piacgazdaság
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Az ÚJ Magyarország Vidékfejlesztési Program fenntarthatósági összefüggései Gyulai Iván előadása az ECOVAST Egyesület December 20-i Kerek-asztal beszélgetésén

UMVFP és fenntartható vidékfejlődés Nincs fenntartható vidéki társadalom egy nem fenntartható társadalomban, vagy világban. Nincs fenntartható vidékfejlődés egy polarizálódó városi-vidék struktúrában A vidék problémáit nem egy vidékfejlesztési programmal, hanem az összes programmal együtt lehet kezelni A vidékfejlődés nem elválasztható a világban, Európában, hazánkban zajló strukturális változásoktól Ez a változás a városiasodás felé halad

Mi a hajtóereje a strukturális változásnak A végső hajtóerő a társadalom értékrendje: az anyagi jólét Ezért a legtöbb ember fő célja a pénzszerzés Pénz legkönnyebben a nagy piacokon szerezhető, ahol sok fogyasztó van Ezért az emberek, árúk és szolgáltatások a nagy piacok felé áramlanak Egyre több ember él városban, egyre kevesebb vidéken

Milyen következményei vannak a struktúraváltásnak Egyre több ember él városokban, nő a piac, javulnak a növekedési potenciálok, romlanak az életminőség nem anyagi összetevői, romlik a környezet állapota, magas a biztonsági kockázat

A struktúraváltás vidéki következményei Egyre kevesebb ember él vidéken, csökken az ellátás hatékonysága, a vásárlóerő, a városi piac nem a vidéki termékekre épül, ezért zsugorodik a helyi piac, csökkennek a jövedelemtermelés esélyei. Még több ember vándorol el, amely kontraszelektálja a vidéki népességet. Az idősek, hátrányos helyzetűek, képzetlenek, szegények maradnak. Csökken a vidék fejlődési potenciálja

A struktúra társadalmi következményei A területi polarizáció mellett a társadalom gazdagokra és szegényekre, képzettekre és képzetlenekre tagozódik. Kevés tőketulajdonos, sok bérmunkás, magas kiszolgáltatottság

A struktúra környezeti következményei Nő a városok ökológiai lábnyoma, egyre nagyobb területről kell beszerezni az energiát, élelmet, stb., illetve koncentrálódnak a környezeti kibocsátások A növekedési igényeket fokozott szállítással lehet kielégíteni, amihez növekvő infrastruktúra, erőforrás-felhasználás, környezeti terhelés párosul A város környezeti terheit vidékre exportálja (erőművek, bányák, gyárak, mezőgazdaság, szállítási infrastruktúra, hulladék, rekreáció)

Hogyan részesül a vidéki periféria a fejlesztések hasznaiból? Nincs helyi projekttervezési és irányítási kapacitás (külső meghatározottság) Nincs helyi vállalkozói kapacitás (tender) Nincs helyi tőke, abszorpciós kapacitás (kölcsön) Nincsenek helyi építőanyagok Nincs szakképzett munkaerő A nem termelő infrastruktúrák beruházását részben, a működtetést, fenntartást helyben kell megfizetni A fejlesztési pénzek és helyi jövedelmek visszatérülnek a nagy piacok irányába

Miért nem szolgálja az UMVFP a fenntartható társadalmat? Mert a fenntarthatóság nem ismer szektorokat Pl. a mezőgazdaság sorsa nem a mezőn dől el, hanem az agrobiznisz egészében, az pedig a fogyasztók manipulásán keresztül meghatározott. Pl. hogyan határozza meg a városi struktúra az agrobizniszt? A fogyasztást a kínálat és kereslet határozza meg A keresletet a fogyasztói tudat, értékválasztás, életmód befolyásolja Az ellátást a keresleten kívül befolyásolják a városi struktúra adta lehetőségek (nagy ellátó központok, hosszú élettartamú termékek, amely befolyásolja a fogyasztók egészségét A fogyasztás befolyásolja a mezőgazdasági termelést és technológiát Mindez meghatározza a környezet állapotát, s emberek egészségét

Miért nem szolgálja az UMVFP a fenntartható társadalmat? Mert nem a problémák okaira, hanem jelenségekre válaszol (Amíg az okok fennállnak, addig a problémák bővített módon termelődnek újra) Mert a program nem hivatott arra, hogy a problémák alapvető okait megválaszolja Mert a vidék problémája nem kezelhető egységesen (városi vonzáskörzetek és perifériák) Mert azokkal a kérdésekkel foglalkozik amelyekre pénzt adnak, s nem a probléma egészével

Miért nem szolgálja az UMVFP a fenntartható társadalmat? Mert időbeli aszinkron áll fenn a „humán erőforrás” fejlesztés eredménye és a fejlesztések humán erőforrás igénye között Mert a versenyképtelent nem lehet versenyképessé tenni, ha közben más is versenyez

Miért nem szolgálja az UMVFP a fenntartható társadalmat? Mert nem elemzi alaposan néhány javaslat hosszú távú következményeit, pl.: Biomassza Támogatáson alapuló jó gazdálkodási gyakorlat Területhasználati kettősség (extenzív – intenzív)

Miért nem szolgálja az UMVFP a fenntartható társadalmat? Mert nem veszi számba az agrobiznisz egészének környezeti vonatkozásait Az agrokémiai és energiafelhasználás környezeti, társadalmi vonzatait Talajművelés ÜVHG kibocsátása A terület-felhasználást és izolációt

Miért nem szolgálja az UMVFP a fenntartható társadalmat? Mert néhány javaslat nem kivitelezhető a szabályozók megváltoztatása nélkül kézművesség versenyképessége Vidéken élők hozzáférésnek javítása a szolgáltatásokhoz, kultúrához, stb. (kereslet függő)

Miért nem szolgálja az UMVFP a fenntartható társadalmat? Mert néhány alapvető kérdés hiányzik belőle A hazai genetikai sokszínűségre alapozott termékszerkezet előmozdítása A városi fogyasztói tudat alakítása Helyi piacok kedvezményezése Társadalmi együttélés újratanulása a környezettel és egymással

A vidék problémájának fenntarthatósági megközelítése Meg kell változtatni a város-vidék struktúrát Rekonstruálni kell a helyi piacokat Limitálni kell a jelenlegi energia és nyersanyag fogyasztást A jelenlegi termelői és fogyasztói struktúra egészét egy kevésbé anyag és energia intenzív struktúra felé kell elmozdítani Értéket kell adni a természeti erőforrásoknak, ezáltal meg kell szüntetni az externáliák társadalmi áthárítását, amelytől az élőmunka és gépi munka versenyképessége helyreáll. Az innovációkat a fenntartható erőforrás-használat felé kell irányítani A technikai változások nem működnek a társadalom értékválasztásának, erkölcsének változása nélkül, amit pénzzel tettünk tönkre, azt nem lehet pénzzel helyrehozni.

Az új fogyasztási mintázat jellemzői Identitás a helyi termelőkkel, termékekkel, a helyi választása Bizalom Az egészséges, magas minőségű termék választása A minőség elsőbbsége a mennyiséggel szemben A termelők és fogyasztók közvetlen kooperációi Az informálódás joga Az ökoszociális szempontok megfontolása a választásnál