Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai
Advertisements

Számítógépes Szimuláció
Lépcsőházak és csarnokok természetes hő- és füstelvezetése
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
Lakásépítések és felújítások minőségi kérdései Új utak a lakáspiacon Budapest, szeptember 23. Vida Attila vezérigazgató.
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Bontási munkák előírásai
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
Tűzvédelem a kereskedelemben
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
A tűzvédelmi bírság
Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Előadó: Dr. Bánky Tamás PTE Pécs, május 20. Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai.
Kiürítés a valóságban és a papíron
TSZVSZ Nemzetközi Konferencia - Hajdúszoboszló
Gépi hő- és füstelvezetés
MSZE 595 – 6 Kiürítés MIÉRT? „…ezt most nem értem, alig jelent meg az OTSZ, most meg szabványt akarnak alkotni, tanulhatjuk meg újra, miért kell ez,
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Különleges épületek villámvédelme, villámvédelmi felülvizsgálat
Az OTSZ új követelményei
Tűzvédelmi check-list az épületek energetikai modernizációjához
9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat újdonságai, tapasztalatai Dr. Zoltán Ferenc (PhD) tű. alezredes.
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Dr. Fodor István szakértő
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
tűzvédelmi tapasztalatai
A tűzálló kábelrendszerek beépítésének feltételei Horváth Lajos tű. alezredes OKF Tűzvédelmi és Polgári Védelmi Hatósági, Piacfelügyeleti Főosztály.
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A KATASZTRÓFAVÉDELEMNÉL
Akadálymentesítés.
17. tétel.
Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
Új fejlesztési irányok a nyílásos homlokzatok tűzterjedési jellemzőinek vizsgálati meghatározásában Nemzetközi Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, május.
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
KIÜRÍTÉS TvMI Visegrád, október 2. Lengyelfi László.
Hő és füst elleni védelem
PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK
Wagner Károly tű. alezredes
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Wagner Károly tű. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
KIÜRÍTÉS OTSZ 5.0 SZERINT Budapest, december 8. Lengyelfi László.
Változások az OTSZ-ben
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
Létesítési előírások változásai
Mérnöki módszerek alkalmazása a tervezői folyamatokban az új OTSZ szerint.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
A szab á lyoz á s alapjai Villámvédelem az „új” Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében Horváth Lajos Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi.
A norma szerinti villámvédelem - Tűzvédelmi követelmények -
Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség konferenciája április 13. Valóságos füstnek.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, javítását, karbantartását végzők.
Tűzvédelmi Szabályzat
Kockázati osztályba sorolás
A tűzvédelmi műszaki leírásról
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
Csarnok épületek hő- és füstelvezetése
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Csarnok épületek tűzvédelme
Előadás másolata:

Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének és üzemeltetésének kérdései Siófok, 2007. szeptember 20.

I. Tervezés 1. Jogszabályi háttér 26/2005. (V. 28.) BM r., OTSZ 2/2002. (I. 23.) BM r. a tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelménye MSZ EN 12101 Füst- és hőérzékelő rendszerek 2. Hova kell hő- és füstelvezetőket betervezni? építmények 1600 m2-nél nagyobb alapterületű helyiségeiben, valamint ott, ahol azt jogszabály vagy a tűzvédelmi szakhatóság előírja (méretezési szabályok szerint)  Zárt, nem füstmentes lépcsőház: alapterület 5 %-a Zárt folyosó: alapterület 1%-a Átrium: alapterület 3 %-a de min. 1m2

I.- Lépcsőházak: Elhelyezés: Zárt lépcsőház legfelső szintjén Hatásos nyílásfelület mértéke: alaprajzi vetület 5% (+ cca. 50 %, ha ferdesíkú füstelvezető), de min. 1 m2 Frisslevegő utánpótlás: mértéke egyezzen meg a hő- és füstelvezetés mértékével, működőképességét a hő- és füstelvezető berendezés működési ideje alatt (1 óra) biztosítani kell. Működtetés: Minden esetben védett - a tűzvédelmi szakhatósággal egyeztetett -hozzáférhető helyen, a nyitás módját felismerhető módon jelölve kell biztosítani. - a középmagas épületben legalább a földszintről és a legfelső padlószintről, - a magas épületben valamennyi padlószintről. Tűzjelző megléte esetén annak jelére automatikusan kell indulnia. Beépített automatikus tűzoltó berendezés egyidejű létesítése esetén a tűzvédelmi szakhatóság által meghatározottak szerint kell indulnia. A kézi indítás lehetőségéről a hő- és füstelvezető, valamint a légutánpótlást szolgáló berendezések esetében is gondoskodni kell. Célszerű talajszintről újraélesíthető rendszert választani.   Karbantartás: Évente min. egyszer, a gyártási vagy forgalmazási engedély szerint kell ellenőrizni és karbantartani.

II. – Zárt folyosók I.- Zárt folyosók: Hazai előírások Elhelyezés: A füstszakaszokat kell kialakítani, melyek hossza nem haladhatja meg a 40 métert. A füstszakaszokat önműködő csukószerkezettel ellátott, minősített füstgátló ajtóval kell egymástól elválasztani. Hatásos nyílásfelület mértéke: alapterület 1% (+ cca. 50 %, ha ferdesíkú füstelvezető), de min. 1 m2 Frisslevegő utánpótlás: mértéke egyezzen meg a hő- és füstelvezetés mértékével, működőképességét a hő- és füstelvezető berendezés működési ideje alatt (1 óra) biztosítani kell. Működtetés: Minden esetben védett - a tűzvédelmi szakhatósággal egyeztetett -hozzáférhető helyen, a nyitás módját felismerhető módon jelölve kell biztosítani. Tűzjelző megléte esetén annak jelére automatikusan kell indulnia. Beépített automatikus tűzoltó berendezés egyidejű létesítése esetén a tűzvédelmi szakhatóság által meghatározottak szerint kell indulnia. A kézi indítás lehetőségéről a hő- és füstelvezető, valamint a légutánpótlást szolgáló berendezések esetében is gondoskodni kell. Célszerű talajszintről újraélesíthető rendszert választani. Karbantartás: Évente min. egyszer, a gyártási vagy forgalmazási engedély szerint kell ellenőrizni és karbantartani.  

II. – Zárt folyosók I.- Zárt folyosók: Kiegészítés A frisslevegő utánpótlás / füstelvezető nyílásokat felváltva kell elhelyezni A frisslevegő utánpótlás / füstelvezető nyílások száma legalább ugyanannyi legyen. Ha két frisslevegő utánpótlás szolgál ki egy füstelvezetőt, a berendezések közötti távolságoknak szigorúan azonosaknak kell lenniük. A frisslevegő utánpótlás / füstelvezető nyílások közötti, a közlekedő tengelyén mért vízszintes távolság egyenes vonalú közlekedő esetén max. 10 m, egyéb esetben max. 7 m lehet A helyiség bármely ajtaja, ha nem egy frisslevegő utánpótlást biztosító nyílás és egy füstelvezető közé esik, maximum 5 m távolságra lehet ezek valamelyikétől. Minden frisslevegő utánpótlás / füstelvezető min. 10 dm2 szabad felülettel kell rendelkeznie A frisslevegő utánpótlást biztosító szerkezet felső részét a padlószinttől maximum 1 m magasságban, lehetőség szerint a folyosók vagy a lépcsők ajtóinak a közelében kell elhelyezni. A füstelvezetők alsó részét a padlószinttől legkevesebb 1,80 m magasságban, minden esetben a közlekedő felső harmadában kell elhelyezni.

I.- Átriumok: Hatásos nyílásfelület mértéke: alaprajzi vetület 3% (+ cca. 50 %, ha ferdesíkú füstelvezető), de min. 1 m2 Frisslevegő utánpótlás: mértéke egyezzen meg a hő- és füstelvezetés mértékével, működőképességét a hő- és füstelvezető berendezés működési ideje alatt (1 óra) biztosítani kell. Működtetés: Minden esetben védett - a tűzvédelmi szakhatósággal egyeztetett -hozzáférhető helyen, a nyitás módját felismerhető módon jelölve kell biztosítani. Tűzjelző megléte esetén annak jelére automatikusan kell indulnia. Beépített automatikus tűzoltó berendezés egyidejű létesítése esetén a tűzvédelmi szakhatóság által meghatározottak szerint kell indulnia. A kézi indítás lehetőségéről a hő- és füstelvezető, valamint a légutánpótlást szolgáló berendezések esetében is gondoskodni kell. Célszerű talajszintről újraélesíthető rendszert választani.   Karbantartás: Évente min. egyszer, a gyártási vagy forgalmazási engedély szerint kell ellenőrizni és karbantartani.

3. Mi közül lehet választani? Kupola, sáv-felülvilágító, vagy homlokzati hő- és füstelvezető leginkább építészeti kérdés, felülvilágítás, szellőztetés, hő- és füstelvezetés funkció mindegyikkel megoldható Lágy-, vagy kemény héjalású tető, gombhoz a kabátot? célszerű olyan trapézlemezt, vagy szendvicspanelt használni, amihez van profilált lábazatú kupola profilált lábazatú kupolák szűkebb szortimenttel vannak beázás veszélye korlátozott nagyságrendi ár különbségek lehetnek Elektromos, pneumatikus, vagy elektropneumatikus működtetés? Elektromos: motor + elektromos távnyitás C140-ig Pneumatikus: munkahenger + CO2-es távnyitás Elektropneumatikus: munkahenger + elektromos távnyitás Tervezői felelősség az üzemeltetés gazdaságosságában, biztonságosságában.

3. Mi közül lehet választani? ÉME, TMT, BM OKF határozat ÉME, TMI CE, TMI

CE jelölés értékei

5. Méretezés 2/2002. (I. 23.) BM r. szerint Több kicsi, mint kevesebb nagy - új OTSZ várhatólag konkrétabb lesz, 200 m2-ként min. 1 db - kivitelezőnek veszélyforrás a nyílás a tetőn Cv érték: - kapcsolat a geometriai és hatásos áteresztő felület között - gyártói verseny a cv érték növelésére: külső és belső spoilerrel (vigyázat, belső spoiler kvázi füstkötényfal) MSZ EN 12101-2 még szigorúbb követelményeket támaszt, a magas cv érték körültekintően kezelendő Arányosítás: 1.200 m2-re elegendő-e az 1.600 m2 ¾-e? NEM fordított arányosság

II. Üzemeltetés A felülvizsgálat és karbantartás felelőssége az üzembentartóé. Az üzemeltető „hozott anyaggal” dolgozik, de általában van mód a biztonságot szolgáló, mégis költséghatékony működtető rendszer kialakítására. Gyártói előírások szerint tervezhető alkatrészcserék: - Druck-gáz generátor 2 évente - Akkumulátor 4 évente - CO2-es patron 5 évente Évente legalább egyszer nyitással egybekötött felülvizsgálat. Átalakításokat követően felülvizsgálat ajánlott.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!