Energiatakarékos megoldások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

A víz ökölógiai ismertetője
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Mit tehetünk? • Tekerje lejjebb a fűtést! 1°C-os hőmérsékletcsökkentés otthon  5-10%-os fűtésszámla.
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo.
Energiaköltségek optimalizálása
A Passzívház Forgó Dávid Gál Tamás
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Készítette: Bátori Béla 12.k
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Feladatok ModellezésFeladatok TanórákÉrtékelés Észrevételek.
Energiatakarékos Megoldások
Energiatakarékos otthon
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
A fűtési költségmegosztás nemzetközi gyakorlata és hazai tapasztalatai
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Megújuló energiaforrások
A víz-háborúk kora jöhet
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
A Föld megújuló energiaforrásai
Így takarékoskodj a vízzel!
Fenntartható fejlődés
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Napkollektor Kránicz Péter.
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Az alternatív energia felhasználása
Energiatakarékos megoldások
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
Fülemüle informatika verseny
Megújuló Energiaforrások
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Energia és takarékosság a háztartásban
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Új “Energiatakarékos” szivattyú: több mint 20% energia megtakarítás
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Napenergia és felhasználása
Elektronikus eszközök a háztartásban
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az alternatív energia felhasználása
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Energiatakarékossággal a Napért ÉS a függetlenségért!
Keszeli Zita 5/A. Hogyan pazarolunk annyi vizet otthonunkban? Nem zárjuk el a csapot Fogmosáskor folyik a víz Nem javítjuk meg a csapot, amikor csöpög.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
Napelemes rendszerek és a napkollektor
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Energiatakarékos megoldások
Iskolám neve: Gyáli Bartók Béla Általános Iskola
Előadás másolata:

Energiatakarékos megoldások Készítette: Vitus Réka Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Technológia Líceum Szentegyháza, Mihai Eminescu utca 2B Hargita megye, Szentegyháza

Hogyan takarékoskodhatunk az energiával? Az energiával való takarékoskodás az energiamennyiség csökkentését is jelenti. Ha kevesebb energiát fogyasztunk több előnyre tehetünk szert: mint pl.: pénzt spórolhatunk meg és a környezetünket is megkíméljük vele.  

Miért fontos az energiával való gazdálkodás? Ha az ember kevesebb energiát használna, kevésbé kellene rákényszerülnie az állandóan növekvő utánpótlásra, új erőművek építésére vagy különböző országok energiaimportjára.

Tanuljunk meg spórólni! Változtassunk a közlekedési szokásainkon, utazzunk inkább tömegközlekedési eszközökön, amennyiben lehetséges gyalogoljunk, vagy biciklizzünk az autózás helyett. Csökkentsük lakásunk hőmérsékletét 1 fokkal, fűtés alatt zárjuk be az ablakokat és öltözzünk melegen. Olyan termékeket vásároljunk, amelyek könnyű csomagolásúak. Kapcsoljuk le a lámpát és az egyéb készülékeket, ha már nincs szükség rájuk, használjuk energiatakarékos villanykörtéket. Az eldobható elemek helyett használjunk újratölthetőt. Próbáljunk kevesebbet számítógépezni!

Napjaink egyik legnagyobb problémája Nagy mennyiségű áramfogyasztás… Az egyik legelterjedtebb fogyasztó a számítógép! A probléma az, ha leülünk számítógépezni nehezen tudunk megszabadulni tőle, aztán függővé válunk, ami a pénztárcánkra is kihat.

Nem is gondolnánk, hogy a mai világ kedvelt készüléke a számítógép, milyen sok energiát fogyaszt, főleg, amikor nem használjuk, és csak úgy magára hagyjuk . Általában bekapcsoljuk a számítógépet és amikor végeztünk egyszerűen ott hagyjuk órákig. Nem is gondolva arra, hogy ez mennyit fogyaszt. A számítógép egy bizonyos idő után készenléti módba vált, ha ez be van állítva, az lenne a megoldás, ha kikapcsoljuk.

Egy kicsit fizikazzunk:Egy 300 W-os készülék 5 órai üresjáratban fölöslegesen 1500 Wh-t fogyaszt 1 hónapban az 45 KWh.  Mi is lenne annál könnyebb, ha egy kapcsolos elosztót használunk és az összes készüléket lekapcsoljuk, ha már végeztünk. Ugyan így minden távirányítóval rendelkező készülék 5-10 Wh készenléti teljesítményt fogyaszt (TV, rádió, DVD) ha nem kapcsoljuk ki.  Ha az emberek fellennének világosítva, nagyon sok pénzt megspórolhatnának.

ENERGIATAKARÉKOSSÁG

Mert meglehet oldani:

Az újabban divatos halogén spot lámpák, nem hogy csökkentették volna az energia felhasználást de jelentősen megnövelték. Bár ezt kevesen tudják…

Ismét egy kis fizika  Ott ahol egy konyhában a mennyezeten elhelyezett 60 W-os égő megfelelő fényt adott, most a beépített szekrényeknél 3-5 db 50 W-os halogént szereltetnek. 60 W helyett 250 W-t a beépített teljesítmény. A fogyasztáshoz képest alig észrevehető a megvilágítás növekedése, a divatot meg kell fizetni, sokkal többe kerül az alkatrész + több lesz a villanyszámlánk.

Nem árt ha a régi villamos hálózatunkat időnként átvizsgáltatjuk. Sok problémához vezethet a vezetékek és biztosítékok nem megfelelő állapota: csatlakozások melegszenek, tűzveszélyesek, a nagyobb ellenállás miatt az energia egy része melegedés formájában elvész. Tűz is keletkezhet…! ~Ha fontos a pénztárcánk, ne hagyjuk!~

Büszkén tapasztalhattam, hogy a mi városunkban is vannak olyan emberek, akik takarékoskodnak. Néhány fénykép amit én készítettem: napelem, napelemek, napelem rendszerek.

Fontos tudnivalók: A napelem a nap energiájának felhasználásával villamos energiát termel, míg anapkollektor hőenergia előállítására alkalmas. A hatékony napelem rendszerek több napelem táblából épülnek fel, melyeket a leggyakrabban a háztetőkön helyeznek el. Napelem rendszer villamosenergia termelésre alkalmas.

Napkollektor rendszer meleg víz, fűtés rásegítés + meleg víz készítésre: A napenergia felhasználásával a használati melegvíz előállításra kb. 80% , fűtésrásegítésre kb. 30% energia megtakarítás érhető el. A napenergia felhasználásával a használati melegvíz előállításra kb. 80% , fűtésrásegítésre kb. 30% energia megtakarítás érhető el. A napkollektor rendszerek használati melegvíz előállítására, fűtés rásegítésre, medence fűtésre.

Tippek Hogyan fizethetnénk kevesebbet az energiaszolgáltatóknak? Folyatod a vizet a csapból fogmosás közben?  Ha igen, akkor egy-egy alkalommal akár 5 liter vizet is elpazarolhatsz.   Kád vagy zuhany?  A zuhanyozás takarékosabb, de csak akkor ha maximum öt perc alatt végzel. Ha erre képtelen, akkor vásárolj olyan zuhanyfejet, amely körülbelül feleannyi vagy még kevesebb vizet enged át a lyukakon.

A vécé leöblítésével fejenként akár 40-50 liter vizet is elhasználunk naponta. Tudtad, hogy a mosógépek fogyasztásának jó 80%-át a víz melegítése teszi ki? Próbáld csak ki: a normál szennyeződések 40 fokos programmal simán kijönnek a ruhákból, és így nemcsak kevesebb áramot használsz, de alacsonyabb hőfokon vízkőből is kevesebb rakódik le. Sok más helyzetben is felmerül az energiatakarékosság kérdése: például lehet, hogy sok vezetékes vizet megspórolok, ha a kútvizet használom a bojler feltöltéséhez, viszont többet fizetek az áramért a vizet a bojlerbe pumpáló búvárszivattyú miatt.

Spórolj ezreket havonta a fürdőszobában Spórolj a vízzel

A kérdés az: Betudjuk tartani???

Lássuk mennyire figyeltek  Feladatok Lássuk mennyire figyeltek  1. Hogyan takarékoskodjunk hétköznapjainkban? 2. Melyik a legelterjedtebb fogyasztó, ami nélkül nem tudnak élni az emberek, és ami függőséget is okoz? 3. A lakásban hol spórolhatunk a legtöbbet? 4. Soroljunk fel néhány energiatakarékos megoldásokat!

Megoldások 1. Ha elmegyünk otthonról figyeljünk arra, hogy minden fogyasztót kikapcsoltunk-e, figyeljünk jobban oda a villanyra, a vízre és tanuljunk meg spórolni, nem csak önmagunkért, hanem környezetünkért is. 2. A számítógép. 3. A fürdőszobában. 4. Használjunk egy kapcsolós elosztót, kevesebbet számítógépezzünk, próbáljunk meg a fürdőszobában minél többet spórolni.

Források: Saját gondolatok, tapasztalatok, képgyűjtemények… Linkek: http://www.freewebs.com/kovicsesfia/energiatakarekossag.html http://www.otthontechnika.hu/ http://www.nlcafe.hu/otthon/20100530/15_egyszeru_energiatakarekos_tipp/

Köszönöm a figyelmet!