Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az “sejt gépei” az enzimek
Advertisements

A fehérjék.
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A vitaminok és ásványi sók
ENZIMOLÓGIA 2010.
Az enzimek A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú,
Aminosavak bioszintézise
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
BIOKÉMIAI ALAPOK.
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
BIOKÉMIA I..
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
ALLOSZTÉRIA-KOOPERATIVITÁS
Az intermedier anyagcsere alapjai 4.
Nem esszenciális aminosavak szintézise
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Pajzsmirigy.
A növények ásványianyag-felvétele
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Készítette: Kiss László
A moláris kémiai koncentráció
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
ENZIM MODULÁCIÓ.
Nukleotid típusú vegyületek
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
A légzés fogalma és jelentősége
Az Ásítás és a Kémia! Az ásítás hátterében az agyunk oxigénellátása áll: a véráramban lévő kevés oxigénmennyiségre a szervezet olyan reflexszel válaszol,
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Táplálékok , tápanyagok
Tápanyagok.
A szervezet biokémiai folyamatai
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Anyagcsere.
Egyed alatti szerveződési szintek
Nukleotidok anyagcseréje
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Kémiai reakciók iránya
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
A fehérjék. az élőlények legfontosabb anyagai (görög név: protein) a sejtek szárazanyag-tartalmának %-át adják monomereik: aminosavak (C, H, O,
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
ENZIMOLÓGIA.
ENZIMEK.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A fehérjék.
Alultápláltság és veszélyei
Reakciókinetika.
Fehérjék szabályozása II
Előadás másolata:

Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek

Az egyszerű fehérjéket oldékonyságuk alapján csoportosíthatjuk: Albumin Globulinok Prolaminok  és gliadinok Protaminok és hisztonok Szkleroproteinek 

A fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok és a nukleinsavak gyakran egymással kombinálódva új tulajdonságú, nagymolekulákat hoznak létre amelyeket proteideknek nevezünk.

Proteidek: Foszforproteidek Mukoproteidek Lipoproteidek Kromoproteidek Nukleoproteidek Metalloproteidek Ezek az összetett fehérjék az ember testének kb. 20%-át képezik

A fehérjeszintézishez 20 féle aminosav szükséges A fehérjeszintézishez 20 féle aminosav szükséges. Ezek közül 8 féle aminosavat a szervezet nem tud előállítani Ezeket leginkább csak az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni.

Amelyeket a szervezet elő tudja állítani bevitt tápanyagokból: alanin, aszparagin, aszpartonsav, cisztein, cizin, glutamin, glutaminsav, glicin, hidroxiprolin, prolin, szerin, tirozin.

Fehérjék az enzimek, amelyek az élő szervezet egyes kémiai folyamatait specifikusan gyorsítják, ezek lehetnek egyszerű vagy összetett fehérjék. Hiányuk súlyos zavarokat idézhet elő az anyagcserében (ezek többnyire öröklött állapotok).

Enzimek Az enzimek  biológiai katalizátorok melyek emberben, állatban, növényben alapvető szerepet töltenek be a sejtek életfolyamataiban, az anyagcsere folyamatokban. Az enzimek nem a kémiai átalakulás irányát döntik el, hanem egy adott kémiai reakció sebességét képesek növelni azáltal, hogy csökkentik annak aktiválási energiáját, pl. két molekulát olyan helyzetben kötnek meg a felszínükön, amely azok kapcsolódását elősegíti. Véletlenszerű találkozás helyett tehát rendezett találkozás zajlik le. 

Glioxaláz Méregtelenítésben van élettani szerepe.

A szervezetben lejátszódó kémiai reakciók általában megfordítható (reverzibilis) folyamatok. A reakció irányát az egyensúlyi állandó, a kiindulási anyag (szubsztrát) és a végtermék koncentrációjának aránya határozza meg. Az enzimek addig képesek csak az átalakulás sebességét befolyásolni, amíg a folyamat egyensúlya be nem áll. A lebontó és felépítő folyamatokat nem mindig ugyanazok az enzimek végzik. 

Az enzimek felépítésüket tekintve egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavat tartalmaznak és összetett fehérjék, melyek a fehérjemellett egy kis molekulasúlyú nem fehérjetermészetű részeket is tartalmazhatnak. A fehérjéről leváló prosztetikus csoportot nevezik koenzimnek. A koenzimek gyakran valamilyen vitamint tartalmaznak. 

Koenzim

Az enzimek csoportosítása a katalizált reakció és a kiindulási anyag szerint történik: Oxireduktázok Transzferázok Hidrolázok Liázok

Vannak olyan kémiai anyagok, melyek az enzimreakciókat reverzibilisen (visszafordíthatóan) gátolják. Ezeket a gátló anyagokat inhibitoroknak nevezik. Hasonló szerkezetet mutatnak az enzimekhez, ezért mintegy versenyeznek a "kötődésért", a reakcióba való lépésért. Ilyen versengő gátláson alapul sok antibiotikum gyógyító hatása is. Azonban vannak olyan kémiai anyagok is, melyek irreverzibilisen (vissza nem fordíthatóan) gátolják az enzimek működését, ezeket az anyagokat destroktoroknak nevezik (pl. a fehérjekicsapó anyagok).

Az enzimek általában csak akkor és ott aktiválódnak, amikor és ahol szükség van rájuk. Az aktiválás általában az enzimfehérje szerkezetének olyan megváltoztatásával megy végben, hogy az eddig rejtett aktív centruma a felszínre kerül. Az enzimek a különböző sejtalkotórészekben találhatók, és gyakran a sejtváz egy meghatározott helyén helyezkednek el. Az enzimek veleszületett hibája (enzimopátia), részleges vagy teljes lehet, a lelassult kémiai átalakulás anyagcserezavarra, betegség kialakulására vezet

Készítette : Marticsek Nikolett