A HELYESÍRÁS TANÍTÁSA 2013. FEBRUÁR 11. Készítette: Völgyi Péterné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Az olvasástanítás módszere:
Ügyességfejlesztés az alsótagozatban
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Angol nyelvi kompetencia
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
TOLLBAMONDÁS A magatartásról
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Új utak és lehetőségek a középiskolások
A munka világával kapcsolatos tudás
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az emberi tanulás.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Az e-portfólió használati köre
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Projektmunka.
Az olvasástanítás módszertana előkészítés, betű és hangtanítás
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Gyermekvilág régen és ma
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Harmadik matematikakönyvem
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Bevezetés Előadó: Blasszauer János Kaposvár, január 14.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
DROGPREVENCIÓ Készítette : Szegedi Károlyné. A modul megvalósításának tartalmi célja : A káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővítése,
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
A szakiskola jelene és jövője
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
SZFP II Kompetenciamérés
Szociális kompetencia
TANULÓINK SZFP-II programban résztvevő osztályok:
AZ IGEIDŐK.
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
Előadás másolata:

A HELYESÍRÁS TANÍTÁSA 2013. FEBRUÁR 11. Készítette: Völgyi Péterné

„Félig nem olyan fontos az, mit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy’ tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, melyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségeinkre gyakorol, megmarad.” (Eötvös József: Gondolatok)

A helyesírás-tanulás színterei alapvető az iskola szerepe otthon környezet – plakátok, szórólapok, feliratok (minden árúnk bőrből van!) kisgyerekkor – szavak írásképének hatása, információk akaratlan rögzülése felnőttkor – tudatos tanulás – csak bizonyos élethelyzetekben – továbbképzés, önéletrajz, munkahelyi beszámoló stb.

A HELYESÍRÁS TANULÁSÁNAK MÓDJAI véletlenszerű tapasztalatszerzés (könyv, újság, plakát, használati utasítás stb.) tudatos tanulás (példatanulás, szabálytanulás)

AZ ÍRÁS TANÍTÁSA

AZ ÍRÁS TANÍTÁSA 1. KALLIGRAFIKUS ÍRÁS

AZ ÍRÁS TANÍTÁSA 2. ZSINÓRÍRÁS

AZ ÍRÁS TANÍTÁSA 3. C - KÖTÉSES ÁLLÓ ÍRÁS

ÍRÁSMINTA

PULVER - ÁBRA

KERETTANTERV 2012. DECEMBER 21. www.ofi.hu 1-4. évf. – első önálló képzési szakasz, ezen belül: 1-2. évf. - egyéni különbségek kezelésének lehetősége 3-4. évf. – motiválás, tanulásszervezés fontossága, az elvárásokra összpontosít

KERETTANTERV 5-8. évf. – második önálló képzési szakasz, ezen belül: 5-6. évf. – a sikeres tanuláshoz, az eredményességhez szükséges kulcskompetenciák, készségek megalapozásának folytatása 7-8. évf. – a megalapozott kompetenciák fejlesztése 9-12. évf. – a helyesírásról nincs szó!

A helyesírás helye az új kerettantervben 1-2. o. – írástanítás előkészítése, írástanítás, helyesírási szabályok 164 óra olvasás-írás megtanítása kézírás fejlesztése – automatizálás megfelelő írástempó hat betűnél nem hosszabb látó-halló tollbamondás írása hibajavításkor indoklás a szabály felidézésével mgh-msh időtartamának jelölése j – ly írása (30-40 szó) egyszerű szavak elválasztása

A helyesírás helye az új kerettantervben 3-4. o. – az íráshasználat fejlesztése, helyesírási szabályok 71 óra olvashatóság, rendezettség, lendületesség helyes írásszokások megszilárdítása másolás, tollbamondás, írás emlékezetből mgh-msh időtartamának jelölése j biztos jelölése mondatkezdés – mondatzárás felszólító mód alkalmazása -t- tárgyragnak és a –t, -tt múlt idő jelének megkülönböztetése a keltezés formái

A helyesírás helye az új kerettantervben 5-6. o. – írás, fogalmazás, helyesírás 42 óra az elsajátított írástechnika, helyesírás gyakorlása, továbbfejlesztése halláskészség, helyes kiejtés fejlesztése – helyzetgyakorlatok fontossága az írástechnika tempójának, esztétikai megjelenésének fejlesztése, javítása a helyesírási szabályok tudatosítása, a szófajokhoz kapcsolódó helyesírási tudnivalók szabályzat, szótár önálló használata – tárgymutató! az alapelvek ismerete: kiejtés, szóelemzés, hagyomány, egyszerűsítés mássalhangzótörvények az önkontroll jelentőségének megnövelése

A helyesírás helye az új kerettantervben 7-8. o. – írás, fogalmazás, helyesírás 20 óra írás – fogalmazás egysége az összetett szavak helyesírása – új az idézés pontos jelölése – új központozás – részben új jegyzet, vázlat készítése (?) anyaggyűjtés – felhasználható módon önéletrajz írása az alapelvek tudatos érvényesítése az önkontroll és a szövegjavítás jelentősége

TALÁLKOZUNK: 2013. FEBRUÁR 18-án 14h-kor KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! TALÁLKOZUNK: 2013. FEBRUÁR 18-án 14h-kor

A HELYESÍRÁS TANÍTÁSA 2013. FEBRUÁR 18. Készítette: Völgyi Péterné

A HELYESÍRÁS-TANÍTÁS CÉLJA a fontosabb helyesírási szabályok tudatosítása a megismert helyesírási szabályok alkalmazása, készségszintű elsajátítása a kreatív helyesírási gondolkodás fejlesztése a helyesírási kézikönyvek használata a hibafelismerés és -javítás készségének fejlesztése az írásfegyelem fejlesztése

A HELYESÍRÁS-TANULÁS (-TANÍTÁS) CÉLJAI a példa a szabály eszközhasználat BEGYAKORLOTTSÁG HELYESÍRÁSTUDÁS helyesírás-tanítás = a tanulási képesség fejlesztése

A helyesírási szabály alkalmazásának lépései - a szabály szövegének megértése, a szabályelemek értelmezése, - a szabályelemek tartalmának és sorrendjének az emlékezetbe vésése, - a szabályalkalmazás szükségességének felismerése írás közben - a szabály felidézése, - a szabály alkalmazása.

A HELYESÍRÁSI MŰVELETEK TÍPUSAI szabállyal leírható helyesírási műveletek a különírás és egybeírás a földrajzi nevek helyesírása az írásjelek használata stb. szabállyal le nem írható helyesírási műveletek az ly-os írás a magánhangzók időtartama a szótőben a mássalhangzók időtartama a szótőben a kivételek stb.

A szótagszámlálás szabálya ÖSSZETETT SZÓ Hány tagból áll? Csak két tagból áll. Kettőnél több tagból áll. (Nincs benne egy szótagnál hosszabb (Két szótagos igekötő külön igekötő) tagnak számít.)   Kötőjel nélkül egybeírjuk. Hány szótagból áll? hat szótagos hatnál több szótagos (Csak a szótőt és a képzőt számoljuk) Kötőjellel tagoljuk. Kötőjel nélkül egybeírjuk.

A helyesírási hibák javítása Fontos: egységes értékelési rendszer kidolgozása Csak annyit írassunk, amennyit megbízhatóan ellenőrizni tudunk! Javítás és javíttatás egysége – újbóli javítás Hibák értékelése – a tanuló szintjén, amit már tanult egyvonalas – kevésbé súlyos kétvonalas – súlyos háromvonalas – durva Egyéni és típushibák nyilvántartása – közös elemzés nehéz szavak szótára

A kooperatív tanulás előnyei fejleszti a kritikai gondolkodást (problémamegoldást, információkezelést, döntéshozást) kommunikációs készség fejlődik: kérdezni, beszélni, elmondani, összegezni, előadni, vitázni megtanulnak önálló tanulást fejleszti egymás segítésére ösztönöz az együttműködésen alapuló tanulás során az aktív elme jóval több funkcióját mozgósítja

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!