Bürokratikus és piaci koordináció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Advertisements

Korrupciós kockázatok az üzleti szektorban. Kutatási háttértanulmányok Szántó Zoltán (BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet) – Tóth István János.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Parkolóhelyek hiánya – hiánygazdaság a piacgazdaságban?
Partnerség.
Ismétlés  A marketing a piac folyamatos elemzése, reagálás, és befolyásolás.  Orientációtörténelem: 1. Termelés orientált 2. Értékesítés orientált 3.
VÁLSÁGÁLLÓ PORTFÓLIÓMENEDZSMENT KILÁTÁS A ‘B’ ÉPÜLETBŐL május 11. Sellyey Tamás, Indotek Group.
A turizmus rendszer környezete
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Agrárgazdaságtan II. Előadás
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A piac Szakiskola.
Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés Február 3.
Fogalma, összefüggések
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Logisztikai menedzsment – előadás
Ésszerűség - sportszerűség
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Szervezeti formák.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Alapfogalmak.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Bizalom, bizalmatlanság, csalás
1 Vállalkozásfejlesztés - gyakorlati javaslatok Dr. Imreh Szabolcs SZTE GTK.
Közönségkapcsolatok (PR)
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Családi vállalkozások - prezentáció
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szervezeti Formák Tradicionális Szervezeti Formák
Kornai János Született: január 21, Budapest Tudományos akadémiák
Tevékenység alapú költségszámítás (Activity Based Costing)
Elméleti közgazdaságtan
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Tanuló szervezet.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára.
Vállalatgazdaságtan : vállalatelméletek
A piacszegmentáció és a célpiaci marketing
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Vállalati stratégia március március március 28.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
Az üzleti vállalkozások környezete A gazdaság kettős funkciója: Anyagi szükségletek kielégítése Alapot teremt, hogy működjenek a közszolgáltatások (egészségügy,
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
MINŐSÉGMENEDZSMENT 6/2. előadás
A családi költségvetés
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A piac és a piacgazdaság
Gazdasági rendszerek.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Közgazdaságtan II 1-2. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
Előadás másolata:

Bürokratikus és piaci koordináció Kornai János: Bürokratikus és piaci koordináció

A tanulmányban különböző piaci mechanizmusokat állít egymással szembe. Az absztrakt elemzés céljaira 4 tiszta típust különböztet meg: Bürokratikus koordináció Piaci koordináció Etikai koordináció (a reciprocitás) Agresszív koordináció

Bürokratikus koordináció: Koordinátor finnanszirozás utasítás kiutalás Alá- fölérendeltség áll fenn Az interakció jogi szabályozása folyik A kapcsolat lehet monetarizált. De ha igen pénzügyi függőségben van a fölérendeltjétől. A központ tehát előír, elvon, és az elvont javakat, jövedelmeket valamiféle rendezőelv alapján, önkényesen vagy igazságosan újraelosztja. Pl. Babilon, Kína, a „szocialista” piacgazdaság.

Piaci koordináció áru vevő eladó pénz Egyenrangúak a szereplők Önként lépnek kapcsolatba a piacon kölcsönös előnyszerzés céljából A szabályok közös érdekre épülnek Monetalizált kapcsolatok

Etikai koordináció Egyenrangú szereplők Részvétel önkéntes alapon Motiváció: egyoldalú (jótékonyság) kölcsönös A pénz nem közvetlen tényező

Agresszív koordináció utasítás A szereplők nem egyenrangúak Nyers erő alkalmazása megengedett Lehet monopolizált (pl. maffia, de nem feltétele)

A különböző sémákban a koordinációs sémák: Föld esete: Állami hatóság kiutalja a földet (bürökratikus koordináció) Föld tulajdoni jogát adják-veszik (piaci koordináció) A tulajdonos önként átadja a földet ajándékként, megegyeznek ki melyik területet használja (etikai koordináció) Föld elrablása eddigi tulajdonosától (agresszív koordináció

Személyautó-közlekedés koordinációja ha: A KRESZ előírásainak betartását a közlekedésrendészet kényszeríti ki (bür. K.) Az út használata parkolási díj, ill. autópálya-útvám ellenében ( piaci k.) Az autóvezető önkényes figyelmessége, udvariassága a többi autós iránt (etikai k.) Az autóvezető önkényesen korlátozza vagy megsérti a többi autós jogát. Pl. hirtelen fékezésre kényszeríti őket (agresszív k.)

Soha a történelem folyamán nem létezett olyan társadalom, amelynek minden tevékenységét kizárólag a 4 alapforma egyike koordinálta volna. Legősibb az agresszív k. és az etikai k. , míg a bürokratikus k. és a piaci alapforma is igen régi múltra tekint vissza. A valóságban egymás mellett működnek a különböző formák. A történelem a kombinációk roppant változatosságát hozta létre, és a korábbiak mellett újabb kombinációk keletkeztek.

A történeti oksági elemzés foglalkozik azzal, hogy milyen társadalmi körülmények között melyik koordinációs alapforma kerül előtérbe, illetve a kombináción belül milyen arányban, milyen relatív súlyokkal vesznek részt az alapformák. Erre az esettanulmány nem tér ki.

Bürokrácia szívóssága A bürokrácia hatóköre nehezen mérhető. 4 magyarázó tényezője: A bürokratikus k. önkiteljesítési hajlama Bürokrácia kiterjesztése korábban kevésbé szabályozott területekre Hiány az adminisztratív kiutalás Érdekeltségek a bürokrácia felszámolásával szemben

A bürokratikus k. önkiteljesítési hajlama: a bürokrácia valamilyen társadalmi mikrofolyamat áramlása szabályok hálóját feszíti ki. Ha a háló túl ritka, akkor mindenféle szabálytalanság átcsúszik rajta. A védekezés a sűrűbb háló. Ezt nevezhetjük önkiteljesítés hajlamának: hogy az általános szabályozást újra és újra egyre konkrétabb és részletesebb szabályokkal egészíti ki. Pl. Belkereskedelmi Minisztéréim rendelete a kockázati alapról (1979)

„Amit szabad azt muszáj” Bővebben: A kereskedelmi vállalatok tehessenek árengedményt. A vállalat képezzen bevételeiből egy külön alapot, amelyből az árengedmény következtében kieső bevételt pótolja. „Amit szabad azt muszáj” Nemcsak megengedik, hanem a legapróbb részletekbe ható pontossággal megszabják az árkockázati alap létrehozását. Ha az alap túl kicsi a nyereségből kell feltölteni, ha feleslegesnek bizonyulna akkor ebből a nyereség nem növelhető.

2. Bürokrácia kiterjesztése korábban kevésbé szabályozott területekre: Míg a bürokrácia szerepét az egyik területen visszaszorítják, aközben tevékenységének súlypontja gyakran áthelyeződik egy másik területre. (rákos daganat példája) 1968 után a termelési szabályozásból kiiktatták a bürokratikus utasításos mechanizmust. Sajnos áttétel képződött, mégpedig a vállalatok jövedelmének szabályozásában. Pénzügyminisztérium 228 féle szabályozó elemet talált kutatása során, amely hat a nyereségre.

Hiány az adminisztratív kiutalás: Hiány esetén a piaci koordináció nem látja el funkcióját ( kereslet és kínálat egymáshoz igazítását) vagy az agresszív k. jelenik meg ( „aki bíjra, marja” elv) vagy nélkülönözhetetlenné válik a bürokratikus koordináció. Ez óhatatlanul túligényléshez vezet. Pl. az állami lakások kiutalása

Érdekeltségek a bürokrácia felszámolásával szemben: Magyarországon mindenki bürokrácia ellenes mégsem válik tömegmozgalommá. Miért? Mert egy-egy konkrét területen a bürokratikus k. fenntartásában érdekelt. Számára ez adja meg a hatalmat, presztízst, amelyről nem szívesen mondanak le. Paradoxon: a bürokrácia ellenesség ellenére nagy erők harcolnak minden egyes bürokratikus pozíció megszerzéséért.

Kornai J. úgy véli noha erős a bürokrácia harcolni kell ellene Kornai J. úgy véli noha erős a bürokrácia harcolni kell ellene. 3 példát hoz fel ennek bemutatására A pszichológusnő „gyűlölöm a bürokráciát, gyűlölöm a piacot” Végső soron kártékony hatása lehet ennek a naív nézeteknek mert ebből kifolyólag az etikai koordinációt támogatja, mely instabilnak bizonyult az idő folyamán. Előbb utóbb „elüzletiesedik” ( átmenet a piaci koordinációba) vagy elbürokratizálódik (bürokratikus k.) vagy a legrosszabb kiszorítja az agresszív koordinációt. Etikai koordináció működhet a párválasztás során.

2. 27 éves önmaga „gyökerestül írtsuk ki a bürokráciát De be kell ismernünk hogy sok olyan funkció van amelynek ellátásában a piac kudarcot vall, ennek kiküszöbölésére társadalmi igény élteti a bürokráciát. Összefoglalva a bürokrácia nem írtható ki gyökerestül, mert gyökere maga a társadalmi lét. A többi koordinációs mechanizmus bajai elkerülhetetlenné teszik a bürokrácia megjelenését.

A piac és a bürokrácia harmonikus együttélése? Nem szódavíz és bor, mely tetszés szerint keverhető. Számos területen célszerübb inkább szétválasztani, mintsem összevegyíteni a piac és a bürokrácia szerepét. Ha azonban elkerülhetetlen a kombináció, akkor NE 50-50%-os legyen az elosztás. Az egyik forma maradjon uralkodó, míg a másik csak korrekciókat, kiegészítéseket végezze.

Zárómegjegyzés: Sok olyan terület van, amely a piaci mechanizmusoknak több az előnye, mint a hátránya. Ezért érdemes és szükséges munkálkodnunk a bürokratikus koordináció lényeges visszaszorításán és a a piaci koordináció nagymérvű kiterjesztésén.

Köszönöm a figyelmet