Dr. Pácsa Szilvia, Varga Róbert

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
KIVÁLTÁS KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 29.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Resztoratív módszerek az iskolában
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
EAAD Szolnokon Dr. Bagi Mária.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
Biztos Kezdet Gyerekházak
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
Graciela Sbertoli / Vox A kisebb települések önkormányzatainak támogatása az életen át tartó tanulás szemléletének népszerűsítésében MANORKA – zárókonferencia.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Dr. Török Krisztina igazgató Budapest, szeptember 29. ”Itt az Egészség az Ügy”
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Csókay László KPSZTI április 13.
Előadás másolata:

Dr. Pácsa Szilvia, Varga Róbert „Szervezett egészségfejlesztés múltja és jövője Hódmezővásárhelyen” szakmai konferencia Egy szociális és egészségügyi alapellátáshoz integrált egészségfejlesztési program bemutatkozása Egészségfejlesztéssel a Tapolcai kistérség lakosságáért TAMOP 6.1.2-11/3-2012-0009 Dr. Pácsa Szilvia, Varga Róbert 2013. Szeptember 12. Hódmezővásárhely

A bemutatkozás tartalma Hogyan alakítottuk ki a kistérség egészségfejlesztési programját? Milyen eredményeket értünk el a pályázat benyújtása és a megvalósítás megkezdése közötti időszakban? Milyen célokat tűztünk ki magunk elé a projekt megvalósításával? Mit sikerült megvalósítani eddig?

Háttér: a Tapolcai kistérség 37 ezer fős kistérség Jó gazdasági mutatók Alapellátás (betöltött praxisok) Kórház + RI Háttér infrastruktúra (közlekedési, települési) Átlagos vagy annál jobb egészségbeli mutatók (nyugati országrész) Jelentős projekt tapasztalat (óvoda, iskola, települési, munkahelyi színterek)

A pályázati kiírás iránymutatásai Kórházi, szakrendelői háttér priorizálása Stabilitás (méret, ismertség, bizalom) Egészségügyi rendszer kapacitásainak kihasználása Fenntarthatóság biztosítása Partnerségek kialakítása Alapellátás Önkormányzatok, települések ÁNTSZ, OEFI Civilek Egyházak

Nehézségek az előkészítés során A lakosság és a lehetséges partnerek bevonásával kapcsolatos nehézségek Az emberek általános elégedettségi szintje a saját életminőségüket illetően alacsony A lakosság és a dolgozók frusztrációjáról és érdektelenségéről számolnak be az intézmények Kistérségenként egy nyertes pályázat lehet, annak pedig az egész kistérségre ki kell terjednie Szinte mindenki ért az egészségfejlesztéshez (TKT, vállalkozások, intézmények, civilek, ÁNTSZ, tanácsadók), de mindenki önmagában csinálja azt; kistérségben nincs hivatásos egészségfejlesztő; Számos próbálkozás ellenére nem tudjuk, hogy mi volt hatásos illetve hatékony (főként szubjektív vélemények)

ü Kérdésfelvetés ? Mit? Ki? Kivel? (együttműködés, irányítás) Kinek, kiknek? (célzás, fókuszálás) Milyen eszközökkel, hogyan? Hol?

Útkeresés? Projektfejlesztésben járatos, független szereplő kiválasztása - koordináció Érdekeltek, érintettek összehívása – workshop Aki részt akar venni a programban, annak ki kell nyilvánítania a véleményét! Kérdőív (vélemények, tapasztalatok) – nevesítve és anonim módon Személyes, kiscsoportos megbeszélés a javaslatokat adókkal Kistérségi Programterv nyílt kommunikációja, véleményezése, megvitatása Közös döntés a pályázó személyéről Erőteljes intézményi támogatás mindvégig (polgármesterek, Császár László)

Partnerek véleménye 1. A prevenciós és egészségmegőrzési programokon főként azok vesznek részt, akik mindig vigyáztak magukra, vagy már betegek ugyan, de meg akarnak gyógyulni, tovább akarnak élni. A legtöbb általános (magasvérnyomás-, cukorbetegség) szűrés eddigi haszna, hogy a már korábban felfedezett, de közben eltűnt betegek visszakerülését segítette a rendszerbe. A legtöbb hirtelen, megelőzhető halálozás az orvoshoz nem fordulók között van. A programnak legyen célja, hogy felfedezi az ellátáshoz nem jutók között a betegeket, a veszélyeztetetteket. Ehhez közel kell hozzájuk menni.

Partnerek véleménye 2. A nem dohányzó, nem alkoholizáló, fogyókúrázó háziorvosok, egészségügyi dolgozók mellett a „jó útra lépett” betegtársak, híres emberek szava sokat jelent. A háziorvos és a szakorvos hiába mondja el százszor, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálni, hogy hogyan kellene élni. A legtöbb páciens viszont azt hiszi, hogy az egészséges élet drága luxuscikk, a cigaretta és az alkohol viszont megfizethető és relaxál. Nem mondani kell a helyes módszert, hanem megmutatni és csinálni vele együtt! A változatos, nemcsak előadást vagy vizsgálatot, hanem főzést, bemutatót is tartalmazó programokon nagyon fontos a stabil, megbízható szereplők jelenléte, ami a településeken leginkább a háziorvos. A névtelenséget biztosító tömegrendezvényeken, szűréseken túl alkalmat adni személyes beszélgetés lebonyolítására, tapasztalatom alapján nagy igény van rá.

Partnerek véleménye 3. Mindenképpen a munkaidőt nem érintő szűrések bizonyultak hasznosnak a beteg megjelenés szempontjából. Itt van a sok óvodai és iskolai program, okítás a helyes életmódról. De ha a szülő más példát mutat, akkor a gyerek azt követi. Össze kellene kapcsolni a programokat, hiszen a résztvevők közösek! A felnőtt akkor igazán fogékony, ha a gyerekét veszélyezteti valami. Akár az ő egészségén, betegségén keresztül. Ezért a család egységében kell kezelni az egészéggel és betegséggel kapcsolatos kérdéseket, problémákat. A tudás átadható, megszerezhető. Az egészségükkel nem törődőknél az érdektelenség leküzdése az igazi feladat. Ehhez minél több úton és minél változatosabb módon kell megszólítani az egyént, saját környezetében (családjában, munkahelyén). Egy-egy akción túl a sikeres, megismételhető, fenntartható eredmények érdekében mindenképpen fontos a helyi közösségi ház vezetők, polgármesterek bevonása, van ahol a védőnő a legjobb ember, különösen, ha helyben lakik.

Partnerek véleménye 4. A megelőzési programokon sikeresen kiszűrt és meggyógyított emberek nagy része szívesen válik szponzorrá. A munkáját, a személyes tapasztalatát, akár a pénzügyi támogatását is adja hálából, a többiek érdekében. A bélyegszakkört az szervezi, aki maga is gyűjt bélyeget. A betegklubokat és önsegítő csoportok is akkor működnek tartósan, ha az érintettek csinálják azt és helyben. A segítség persze mindenhol elkél… Tudomásul kellett vennünk, hogy a siker feltétele a megfelelő, időben történő tájékoztatás volt (meghívók, reklám, brossúrák, filmek). Az eddigi szakmai tevékenységek (szűrés, felvilágosítás) eredményessége sokban múlt azon, milyen volt a programok sikeres propagálása: tájékoztató, szóróanyagok, reklámok, poszterek minél szélesebb körben történő terjesztésével. Ha a csapból is a helyes életmód folyik, akkor majd mindenki azt issza, nem az alkoholt!

Következtetések: Siker kritériumok Lakosság közeli, alapellátásra épülő program Egészségügyi + szociális + oktatási terület együttműködése Vállalkozások, munkahelyek tudatos bevonása A program medikalizációja nem előnyös. De példamutató és aktív szereplők! Intenzív kommunikáció Változatos aktivitások + változatos szereplők + erőteljes koordináció Pályázó Tapolca Város települési és kistérségi feladatokat egyaránt ellátó Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézete

Közös eredmények pályázaton kívül 4 település, 14 egészségfejlesztést is tartalmazó TAMOP projekt Cukorbeteg klub – új erőre kapott - CIVIL Anoním Alkoholisták és családtagjaikat segítő klubok - CIVIL Szívbetegek klubja – megalakulás alatt – CIVIL Az együttműködésben elkötelezett partnerek száma duplájára nőtt (háziorvosok, települések)

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSSEL A TAPOLCAI KISTÉRSÉG FEJLŐDÉSÉÉRT A projekt bemutatása EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSSEL A TAPOLCAI KISTÉRSÉG FEJLŐDÉSÉÉRT

A projekt helyszíne

A projekt helyszíne

A projekt helyszíne

A projekt helyszíne

A projekt helyszíne

A projekt helyszíne

Projekt helyszíne

Cél

Célcsoportok A kistérség felnőtt lakossága, kb. 30.000 fő A kistérség krónikus betegségekben szenvedő lakosság kb. 20.000 fő Életmódjuk miatt kockázattal terhelt felnőtt lakosság kb. 25.000 fő Hátrányos helyzetű felnőtt lakosság kb. 8.000 fő Kistérség egészségügyi szolgáltatóinál dolgozó szakemberek, kb. 300 fő

A projekt főbb adatai Támogatás: 115.869.659 Ft 24 hónap, 2013.07.01 – 2015.06.30 Előkészítés: 11 háziorvos (61%), 27 település (82%) A programokba bevont személyek száma: 13.450 fő Tartós életmód változás: 1.200 fő

Egészséges életmód mappa Szűrés Mozgás EFI Életmód váltás Stresszoldás Klubok Tanácsadás Egészséges életmód mappa

Célcsoportok elérése Egyéb eü. és szociális szolgáltatók Alapellátás: háziorvosok, védőnők, fogorvosok Egyéb eü. és szociális szolgáltatók Kórház, Rendelőintézet Célcsoportok elérése Civil szervezetek, lakossági kezdeményezések Rendezvények Kommunikáció, PR

A megvalósító csapat Menedzsment Szakmai munkatársak Szaktanácsadók

Hol tartunk most? Támogatási szerződés Megvalósító csapat Eszközbeszerzések Közbeszerzési eljárás Adatbázis építés, egyeztetések Módszertanok, szakmai anyagok kidolgozása Iroda indulásának előkészítése

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!