A Hivatal árelőkészítési tapasztalatai TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS 2012. május 9. PÉCS Dr. Grabner Péter elnökhelyettes grabnerp@eh.gov.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Díjmegállapítás, díjfelügyelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Dr. Szalóki Szilvia.
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Az új épületenergetikai szabályozás
Bagi Attila Magyar Energia Hivatal Budapest, február 26.
A hatósági áras közszolgáltatások XXII
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
KÖTELEZŐ ÁTVÉTELI MÉRLEGKÖR
A TESZÖV Energia-beszerző Konzorcium FÖLDGÁZ 2010/2011/2012
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
Virtuális erőművi megoldások kapcsolt termelőknek a KÁT alatt és után.
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
A KULCSI SZÉLERŐMŰ MŰKÖDÉSI TAPASZTALATAI április 20. RENEXPO 2007 Stelczer Balázs EMSZET KFT
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Néhány szó a földgáz piacról
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
IKSZT A támogatás igénylésének feltételeit érintő változások, aktualitások.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
Kapcsolt energiatermelés az új szabályozási környezetben Rudolf Viktor elnök, MKET Távhőszolgáltatási konferencia MaTáSzSz május Pécs.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Távhő-termelők helyzete a hatósági hőár megállapítás után
TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI SZAKMAI NAPOK Visegrád november A TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS JÖVŐJE AZ ÚJ ENERGIASTARTÉGIA TÜKRÉBEN Csonka Tibor vezérigazgató É.
Távhő árszabályozási modell kialakítása benchmark alapon május 11.
A lakossági követelések jogi úton történő kezelése Felfalusi Péter II. Lakossági és Vállalati Követeléskezelési konferencia.
Vasútszabályozási Osztály
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal Energiakonferencia Budapest Mariott Hotel, január 20. A VILLAMOSENERGIA- ÉS A FÖLDGÁZ-PIAC.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Lángfy Pál osztályvezető Magyar Energia Hivatal
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
Békés György főosztályvezető-helyettes Villamosenergia-ár Előkészítő Osztály Tájékoztatás a megújuló és a kapcsolt villamosenergia-termelés áron keresztül.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
A piacnyitás sikeressége
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
Energetikáért felelős elnökhelyettes
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

A Hivatal árelőkészítési tapasztalatai TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS 2012. május 9. PÉCS Dr. Grabner Péter elnökhelyettes grabnerp@eh.gov.hu

A KÁT szerkezet átalakítás hatásai Az átalakítás motivációja: A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés támogatási rendszerének nem megfelelő működése (a kapcsolt termelés haszna nem, vagy nem megfelelő mértékben kerül átadásra a távhő felhasználók részére) A távhő árak országos szórása, az árképzés inkonzisztenciája és ezek negatív társadalmi hatásai A VET 2009. évi módosításai nem kezelték a fenti problémákat! Az átalakítás módja: 2011. július 1-jétől a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelők kötelező áramátvétele megszűnt. A távhő árak szabályozásának módja megváltozott (a részletezett módon) és hatósági termelői hőár került bevezetésre Az átalakítás hatásai: A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelők a hatósági hőáraik függvényében újratervezik az üzletmenetüket A KÁT mérlegkör működési jellemzői megváltoznak A távhő árszabályozásának erőteljes hatása van a távhőszolgáltatók gazdasági pozícióira

Mit és hogyan kellene (kellett volna) elérni a távhő árak szabályozásával? Célkitűzések: Távhőtermelés és –szolgáltatás elismert költségszerkezeteinek egységesítése Tarifa szerkezet és rendszer országos egységesítése Önkormányzati igények alapján, lehetőleg a helyi vetítési alapok megtartása Befagyasztott, vagy inflációval korrigált árak mellett, a szükséges központi támogatási érték és allokációs módszer meghatározása, forrásbiztosítás Kapcsolt hő és villamosenergia-termelés életben tartása Távhőszolgáltatás életben tartása a leválási szándék elhárításával 2011 – 2012 fűtési szezonban ne legyen távhő áremelkedés a lakosság és a külön kezelt intézmények körében (legfeljebb inflációs korrekció) Eszközök (EU szabályozás betartásával): Tszt módosítása Miniszteri tarifa és támogatási rendeletek

A távhő ár-előkészítés jogalkotási előzményei Önkormányzatok távhőár moratóriuma 2010. évben 2007. évi LXXXVI. törvény (VET) – KÁT kiváltása 147. § a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj bevezetéséről 148. § a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj mértékéről (1,20 Ft/kWh -A „kapcsolt szerkezetátalakításra” fizetett díjból származó összes bevétel ~41 - 42 Mrd Ft) 171. § a kapcsolt termelők KÁT támogatásának 2011. június 30-ával való megszüntetéséről 2005. évi XVIII. törvény a távhőszolgáltatásról (Tszt) 57/D. §-a a távhő árrendelet megalkotásáról – rendeleti tarifaszabályozás 59/A. § (1) Az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi XXIX. törvény 223. §-ával megállapított, e törvény 60. § (2) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotott rendelet hatálybalépéséig a 2011. március 31-én alkalmazott árakat kell alkalmazni. – távhő ármoratórium

Árelőkészítés a 2011. évi nyári adatszolgáltatás alapján Indokolt költségek meghatározása minden erőműre külön. A hő- és villamosenergia-értékesítés együttes kezelése.  A villamosenergia-értékesítés árbevétele csökkenti a hő árbevételen keresztül térítendő költségeket. Paraméterek (közel végleges állapotban): Villamosenergia-ár: 18 Ft/kWh. Gázár: 2935 Ft/GJ. Elismert megtérülés: bruttó eszközértékre vetített 2% (megtérülteknél) ill. 4,5% (meg nem térülteknél). A bruttó eszközérték figyelembe vétele miatt az értékcsökkenés figyelmen kívül hagyása. 3408 Ft/GJ-os ársapka (helyettesítő kazán indokolt költsége) alkalmazása a megtérült erőművek esetében. (Legkisebb költség elvének érvényesítése a távhőszolgáltatásban.) Kapcsolt támogatás (terv): a meg nem térült erőművektől lakossági ellátás érdekében vásárolt hő után.

Távhő árszabályozás 2011. október 1-jétől A távhőszolgáltatónak értékesített távhő árának, valamint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatás díjának megállapításáról szóló 50/2011. (IX. 30.) NFM rendelet Új távhőtermelői árak A lakosságnak és a KKI-knak nyújtott távhőszolgáltatás hatósági díjai a 2011. március 31-i szinten és struktúrában A távhőszolgáltatási támogatásról szóló 51/2011. (IX. 30.) NFM rendelet Jogcímei: A meg nem térült kapcsolt termelőktől történő hővásárlás után A lakosságnak nyújtott távhőszolgáltatás után (Cél: fedezet biztosítása az indokoltnak tekintett költségek és az árbevétel közötti különbségre)

Árelőkészítés a 2011. december 1-től hatályos árváltozáshoz (1) A felülvizsgálat háttere: Világpiaci változások (gázár, HUF/USD keresztárfolyam). Jelzések a távhőszolgáltatók és kapcsolt hő- és villamosenergia-termelők részéről. Esetenként ellentmondó adatok a nyári adatszolgáltatásban. A (korrekciós) árelőkészítés területei: Gázszerződések bekérése és feldolgozása az összes érintett termelő és szolgáltató vonatkozásában. 19 város (szolgáltató, értékesítő, értékesítőnek értékesítő) részletes vizsgálata új adatbekérés (eredmény lebontás, főkönyvi kivonat)alkalmazásával. Benchmark árak meghatározása a – megtérült és meg nem térült – kapcsolt erőművek vonatkozásában az MKET által, a Hivatal kérésére összegyűjtött adatok felhasználásával.

Árelőkészítés a 2011. december 1-től hatályos árváltozáshoz (2) A földgáz beszerzés költsége (RHD-val) rendkívül eltérő az egyes társaságok esetében (210 HUF/USD árfolyam mellett): Termelői árak: minimális: 2739 Ft/GJ; maximális: 4247 Ft/GJ; átlagos: 3412 Ft/G; szórás: 299 Ft/GJ. Termelői és szolgáltatói árak mediánja: 3456 Ft/GJ Paraméterek: A 3456 Ft/GJ-os érték költség plafon a vizsgált társaságok esetében, és benchmark költség a benchmarkolt társaságok esetében. Villamosenergia-ár: 19,5 Ft/kWh Megtérülés számítás: változatlan Benchmark eredmények: Gázmotort helyettesítő kazán költsége: 3998 Ft/GJ Meg nem térült kapcsolt termelő ára: 5224 Ft/GJ Megtérült kapcsolt termelő ára: 4950 Ft/GJ Kifizethető támogatás a szabályozási időszakban: ~ 41 Mrd Ft (fix paraméter)

További korrekciók (hangolás) 2012. január 1. Az inflációval megegyező végfogyasztói áremelés lehetőségének megteremtése a teljes szektorban A lakosságnak és a KKI-knak nyújtott távhőszolgáltatás hatósági díjai a 2011. március 31-i szinthez képest 4,2%-kal nőttek A távhőszolgáltatási támogatások ezzel összhangban csökkentek 2012. február 1. és május 1. Korrekció néhány városban a problémát később észlelő és jelző távhőszolgáltatók / távhőtermelők esetében, egyedi költség felülvizsgálatok eredményeképpen

Támogatások igénylése, ellenőrzési rendszer működtetése (1) A távhőszolgáltatók a támogatást a MAVIR-tól igénylik papír alapon, csatolva a szükséges bizonylatokat (számlák, nyilatkozatok), a tárgyhót követő hónap 22. napját követő első munkanapig A MEH utólagos ellenőrzést végez, melynek kiinduló pontja: A MAVIR által továbbított fenti dokumentumok A távhőszolgáltatók és távhőtermelők elektronikus havi adatszolgáltatása (MEH Adattár)

Támogatások igénylése, ellenőrzési rendszer működtetése (2) Jellemző anomáliák: A fajlagos támogatási értékek eltévesztése részben a rendeleti változások kapcsán (november hónapra vonatkozó decemberi igénylés!) Volumen értékek tévesztése, részben a kapcsolt termelőtől átvett hő korrekciós tényezőjének nem megfelelő alkalmazása miatt Eddig kiadott kapcsolódó határozatok: Jogosulatlan távhőszolgáltatási támogatás visszafizetésére kötelezés: 19 db MAVIR kötelezése további támogatás kifizetésére: 4 db Folyamatban lévő eljárások: 13 db

Támogatások igénylése, ellenőrzési rendszer működtetése (3) Határozatok (október-december időszak feldolgozva): Engedélyesek által visszafizetendő összeg: 416 MFt (Ebből 360MFt a novemberi igénylés anomáliái miatt) A MAVIR által az engedélyeseknek fizetendő összeg: 17 MFt Folyamatban lévő eljárások (január hónap feldolgozása): Engedélyesek által visszafizetendő összeg: 11 MFt A MAVIR által az engedélyeseknek fizetendő összeg: 58 MFt

Felkészülés a 2012. őszi fűtési szezontól érvényes távhő árszabályozásra (1) A MEH ajánlása a távhőszolgáltatók és távhőtermelők földgáz beszerzésére vonatkozóan Az alapvető cél a szektor földgáz költségeinek minél alacsonyabb szinten tartása a következő módon: Hirdetményi úton közzétett vagy minimum 5 kereskedő meghívásával lebonyolított nyílt pályáztatás; Ajánlatkérés spot árazású gáz „bekeverésével”, melynek arányára minimum érték előírása; Árlejtéses verseny. További cél az egyéb szerződéses feltételek definiálása, alapvetően a kisebb érdekérvényesítő képességgel bíró szereplők „védelme” érdekében: Minimum TOP sáv megadása; Fizetés időzítése, gyakorisága; Devizaárfolyam figyelembe vételének módja.

Felkészülés a 2012. őszi fűtési szezontól érvényes távhő árszabályozásra (2) Részletes adatszolgáltatás a 2011-es évre vonatkozóan A költségek és eszközök felosztása távhőrendszerekre, távhőtermelési telephelyekre és azokon belül különböző technológiákra Bevételek kategorizálása ügyfélszegmensenként „Beépített” kontrollok: Az összesítő táblázatok mindösszesen blokkja az auditált beszámoló eredménykimutatásában és mérlegében (tárgyi eszközök és immateriális javak) szereplő értékeket kell, hogy eredményül adja A táblázatokban több helyen átlagok, vagy fajlagosok számítására is sor kerül, melyek realitásának ellenőrzése segíti a helyes kitöltést Adatszolgáltatási felület: MEH Adattár illetve néhány összetett struktúrájú szolgáltató/termelő (számos távhőrendszer és/vagy telephely) esetében Excel Cél: Az azonos vagy hasonló rendszerek/technológiák összehasonlításának megteremtése  csoportok képzése  benchmark értékek meghatározása  a benchmarkok alkalmazása az árakra vonatkozó javaslat elkészítésekor

Felkészülés a 2012. őszi fűtési szezontól érvényes távhő árszabályozásra (3) Bottom-up modellezés A gázmotorok és földgáztüzelésű kazánok – mint legtipikusabb alkalmazott technológiák esetében – a karbantartási és üzemeltetési költségek (anyagjellegű és személyi) részletes számbavétele a karbantartási tervek (1000, 2000, …, 30000, stb. órás karbantartások) és az üzemeltetési naplók alapján Részletes egyedi vizsgálatok Az indokolt költségek megállapításához, helyszíni ellenőrzést is tartalmazó vizsgálatok lefolytatása MATÁSZSZ benchmark tanulmány

A 2012. őszi fűtési szezontól érvényes távhő árszabályozás nyitott kérdései (1) Földgáz költsége A Hivatal fel fogja dolgozni az összes földgáz beszerzési szerződést. Kérdés: mekkora lesz a szórás a beszerzési árakban? Értékcsökkenés Indokolt költség? (Megtérült vs. Meg nem térült beruházás) Mértéke? (Benchmark vs. Tényérték) Tőkeköltség Eszközérték? (Benchmark vs. Tényérték) Alapja? (Bruttó érték vs. Nettó érték) Mértéke (%) ? Annuitás alkalmazása? ( Értékcsökkenés és tőkeköltség összegének hosszabb távon azonos összegben történő figyelembe vétele.)

A 2012. őszi fűtési szezontól érvényes távhő árszabályozás nyitott kérdései (2) Megújuló beruházások (biomassza, geotermia) Nincs meghirdetett megújuló támogatási rendszer (a készülő METÁR is a villamosenergia-termelésre fókuszál). Ugyanakkor a hatósági hőár implicit módon támogatást tartalmaz(hat). A legfontosabb eldöntendő kérdések e körben: Mi az elfogadható megtérülési idő? Mi legyen a megtérülési ráta?

50 MW alatti termelők összesített termelési adatai Forrás: MEH

Köszönöm a figyelmüket. Dr. Grabner Péter elnökhelyettes grabnerp@eh Köszönöm a figyelmüket! Dr. Grabner Péter elnökhelyettes grabnerp@eh.gov.hu www.eh.gov.hu