A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Kimeneti periféria A monitor
Juszkó Anna AYSAP6 Informatikus könyvtáros I.évf.
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Az IBM kompatibilis PC perifériák
Képalkotás Vektoros képalkotás
A 4.CSOPORT MUNKÁJA.
Nyomtató.
Kiviteli perifériák Nagy Ferenc 6.b Felkészítő tanár:Salamon Róza
Vincze Alexandra Választott téma: Kiviteli perifériák Felkészítő tanár: Bartha Katalin Iskola: Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.
Nyomtatók Nem ütő nyomtatók.
Nyomtatók Kovács Nándor.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
A nyomtató.
A számítástechnika története
Készítette: Kecskés Imre
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Perifériák.
Készítette: Csintalan Viktória
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
NYOMTATÓK.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Hardver eszközök IV. rész
Perifériák.
Nyomtatók.
Monitorok.
Térképészet Színmodellek.
Nyomtatók A nyomtatók feladata, hogy egy számítógépről származó információt papíron vagy ritkábban más hordozón (boríték, írásvetítő fólia, stb.) megjelenítsenek.
Egerek, nyomtatók.
Nyomtatók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Monitor, billentyűzet Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Minden, amit a nyomtatókról tudni érdemes
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A színek szerepe a térképészetben
A számítógép perifériái
Monitorok.
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
A szg-es grafika alapjai Juhász Tamás.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
Készítette: Ulmann Ákos Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita Iskola neve és címe: Orosházi Vörösmarty Általános Iskola, 5900 Orosháza Vörösmarty u.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Nyomtatók.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
A számítógép felépítése
I/O perifériák.
Előadás másolata:

A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves (CRT) monitor.Az áruk alacsony. Nagy a színmélységük, gyors a képfrissítésük. Erősen károsíthatják a szemet!!!!! Az ún.VGA monitorok 640 pixelt tartalmaznak vízszintesen és 480-at függőlegesen. Az SVGA monitorok 800*600 v.1024 *768 képpontot tartalmaznak. A monitor két üzemmódban működhet: karakteres: a képernyőt 80 vízszintes karakterre és 25 függőleges karakterre osztja fel. grafikus: pixelekből építi fel a kívánt képet. A monitorok főbb paraméterei: képátló: A monitor egyik ellentétes sarkától a másikig terjedő távolság, col-ban (2,54 cm) mérik. fényerő: A monitor fényességét jellemzi. maximális felbontás megjeleníthető színek száma

A monitorok másik típusa folyadékkristályos (LCD) technológiával működik. Első változataikat hordozható számítógépeken - laptopokon, notebookokon - alkalmazták, de ma már számtalan asztali típus is létezik. Előnyük a vékonyságukból adódó kis helyigény és az alacsony energiafelhasználás, hátrányuk a kötött képfelbontás és a magasabb ár. Nem villódznak, nem sugároznak, ezért nem szükséges védőszemüveg használata! Hátrány még, hogy ha nem szemből nézzük őket, akkor a kép kevésbé élvezhető. Ma már léteznek háromdimenziós LCD monitorok is, a jobb és bal szembe érkező fénysugarak sztereó képpárt alkotnak (SHARP) Az LCD technika továbbfejlesztésével megjelentek az úgynevezett TFT technológiával készült kijelzők. Előnyük az LCD monitorokkal szemben, hogy a katódsugárcsöves monitorokhoz hasonló jó képminőséget garantálnak. Grafikus alkalmazások futtatására, mozgóképek szerkesztésére az LCD helyett TFT kijelzőt érdemes választani.

Nyomtatók: A mátrixnyomtató az írógép továbbfejlesztett változata. Minőségi nyomtatást nem tudunk vele végezni, de üzemeltetése olcsó. Nagyon zajos. A karakter kirajzolása több lépésben jön létre. A papír és a nyomtatófej között egy festékszalag mozog, az apró tűk a megfelelő pillanatban ráütnek a szalagra, amely hozzányomódik a papírhoz, és nyomot hagy rajta. A 9 vagy 24 tűt elektromágnesek mozgatják, igen gyorsan. A nyomtatás sebessége 8-120 karakter/másodperc. Lassú!Nemcsak karakterek, hanem rajzok nyomtatására is alkalmas, de a felbontása gyenge.

A tintasugaras nyomtató színes tintapatronokat használ. Az írófej kis fúvókákat tartalmaz tuk helyett. Nincs szükség festékszalagra, hiszen a festéket a fúvókák lövik a papírra. A nyomtatás felbontását az egységnyi felületre jutó pontok számával adjuk meg, egysége dpi (dot per inch, 200-700dpi). Többnyire négy vagy több különböző színű festéket használnak (ciánkék, bíborvörös, sárga és fekete). A nyomtatás sebességét lap/percben mérik (2-6 lap/perc). A sebesség megfelelő. Igen jó minőségű színes képek is nyomtathatók, így alkalmas fotónyomtatásra is. Elfogadhatóan halk. Hátránya: - a nyomtatott oldal víz hatására elmosódik - közepes vagy magas nyomtatási költség

Lézeres nyomtató: A lézernyomtatóban speciális, fényérzékeny anyaggal (általában szelénnel) bevont és elektromosan feltöltött henger található. Ezen egy lézersugárral jelölik meg a nem fehér pontokat: ahol a lézer a hengerhez ér, ott a henger ellentétesen lesz töltött a henger többi részéhez képest. Amikor pedig a henger a festékrésszel érintkezik, akkor az ellentétesen töltött részekre festék tapad. A papírra a festék a hengerről kerül: ráég, amikor áthalad a 200 °C-os hengerpár között. A színes lézernyomatóban lényegében négy közönséges lézernyomtató mechanikája épül egybe, és az egyetlen szelénhengerükre a világoskék (cián), lila (bíbor), sárga és fekete festékhengerekről egymás után kerülnek fel a színek. A négy színnel való átfestéshez a lézersugárnak négyszer kell végig futnia a szelénhengeren. Előnye: kiváló nyomtatási kép - nagy sebességű nyomtatás (6-12 lap/perc) Hátránya: - üzemeltetése viszonylag drága - drága festék - drága a nyomtató

A színes nyomtatás A fehér fény az alapszínekbõl állítható össze. Az összeállítás szerint beszélhetünk összegzõ (additív), és kivonó (szubtraktív) színkeverésrõl. Az additív színkeverés alapszínei: a vörös (Red), a zöld (Green), és a kék (Blue). RGB kódok! Ezek aktív fényforrások, összegük a fehér fényt eredményezi. Ezekbõl a színekbõl minden színt ki lehet keverni. Ezt a színkeverést alkalmazzák a monitoroknál. A szubtraktív színkeverés alapszínei: a ciánkék (Cyan), a bíbor (Magenta), és a sárga (Yellow) ehhez teszik még a feketét is. CMYK Ezekkel a színekkel szintén minden színt elõ lehet állítani. Ezek a passzív szinek, a színes nyomtatás alapszínei.