Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58."— Előadás másolata:

1 Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.

2 Tudtad-e? Napjainkban egy átlagos nyugati ember 6 órán át bámulja telefonja, számítógépe vagy tévéje kijelzőjét. Ennek akár súlyos problémája is lehet. A digitális eszközök által okozott szem problémának már nevet is adtak: számítógépes-látás szindróma. Tünetei homályos látás, szemszárazság, nyakfájdalom, szemfájdalom, kettős látás, szédülés, fókuszálási problémák stb… Mit tehetünk ez ellen? 1) Messzebbről nézd a képernyőt. 2) Ha CRT monitorod van akkor cseréld le LCD-re, mert az nem villog és káros sugarakat se bocsájt ki. 3) Tarts húszpercenként félperc szünetet, amelyben a távolba nézel, mert ez segít újra fókuszálni. Tudj meg többet itt.

3 Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata: Az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel való állandó kapcsolatot a felhasználó számára.

4 A monitor és a számítógép kapcsolata
A processzor a videókártyán keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. VGA kártya rajta VGA csatlakozó VGA kábel két végén monitor hátlapján alaplap rajta a processzor VGA csatlakozó VGA csatlakozó

5 Csoportosítása működési elv szerint
CRT - (Cathode Ray Tube) Katódsugárcsöves monitor LCD - (Liquid Crystal Display) Folyadékkristályos monitor PDP - (Plazma Display Panel) Gázplazmás monitor

6 CRT monitorok működési elve
Csoportosítás CRT monitorok működési elve A képernyő hátsó falán fénypor van. Az elektronsugár ide rajzolja a képet.

7 LCD monitorok működési elve
Csoportosítás LCD monitorok működési elve Két üveglap között vékony folyadékkristály molekulák vannak. Ezek a molekulák az elektromos térerősség* hatására elfordulnak. Minden képpontban változtatható az elektromos térerősség, és így szabályozható az átengedett fény mennyisége. * Az elektromos (villamos) tér által töltéssel rendelkező testekre kifejtett erő hatása és annak mértéke.

8 PDP monitorok működési elve
Csoportosítás PDP monitorok működési elve A gázt elektromos árammal plazmává alakítják, amely UV fényt bocsát ki. Az UV fény látható fényt gerjeszt a felületre felvitt foszforrétegen.

9 CRT monitorok jellemzői
A monitorok őskövületének is nevezik ezt a robusztus megjelenésű, hatalmas méretű és kiadós súlyú, ráadásul elavult megjelenítőket. Történelmileg a legelső monitorok még a televízióknál is használt megjelenítési metódust, a CRT-technológiát használták. Maga a CRT rövidítés is a technológiát jellemzi: „Cathod Ray Tube”, azaz katódsugárcső. A technika feltalálója Karl Ferdinand Braun volt.

10 LCD és PDP monitorok jellemzői
A folyadékristályos kijelzők őse a kvarcórákban fordult elő először. Folyadékkristállyal már 1911 óta kísérleteznek, működő LCD monitor az as években készült először. PDP: A PDP, egyszerűbb nevén plazmakijelzők első, monokróm típusát ben a Plató Computer System készítette el. Az első plazmatelevíziót a Pioneer mutatta be 1997-ben. Jelenleg is folyik a gyártók versenye a minél nagyobb képátlóért.

11 Monitorok jellemzői Képpontok Felbontás Képarány Képponttávolság
Képfrissítési frekvencia Színkeverés Színmélység

12 Képpontok A képernyőn megjelenő kép képpontokból, pixelekből áll.
Jellemzői Képpontok A képernyőn megjelenő kép képpontokból, pixelekből áll. Színes képernyő estén minden képpont 3 alképpontból áll össze. Egy-egy apró piros, zöld és kék pontból. Kis méretük miatt ezeket az apró pontokat az emberi szem nem képes külön érzékelni, és így a kevert színt érzékeli az agy.

13 Jellemzői Felbontás A grafikus felbontóképességet a függőlegesen és vízszintesen megjeleníthető képpontok alapján egy számpár határozza meg. A felbontás a monitor által megjeleníthető pixelek száma (szorzatként). Pl: 640x480, 800x600, 1024x768 A képet annál szebbnek látjuk, minél több képpontból áll egy képernyőkép. Minél jobb (minél nagyobb) a felbontás, annál élesebb, részletgazdagabb a kép. A felbontóképesség (a kép élessége) függ: - a monitor típusától, - a videókártya (grafikus kártya) típusától, - a videókártyán lévő memória nagyságától.

14 Képarány A kijelző szélességének és magasságának aránya.
Jellemzői Képarány A kijelző szélességének és magasságának aránya. 5:4-től 16:9-ig terjed. A legáltalánosabb a 4:3-hoz arány, szélesvásznú képernyőnél pedig a 16:9 arány. Ha nincs megadva a képarány, akkor a sorok és oszlopok számából könnyen kiszámítható. Pl. 800*600 -as felbontás esetén 800/600=4/3.

15 Jellemzői Képponttávolság A képponttávolság (dot pitch) két szomszédos képpont közti távolság. Minél kisebb a képponttávolság, annál élesebb a kép. Azonos méretű monitorok esetén a legtöbb esetben igaz, hogy minél kisebb a képponttávolság, annál élesebb a kép.

16 Képfrissítési frekvencia
Jellemzői Képfrissítési frekvencia Minden monitor másodpercenként többször is megjeleníti a képet. Ezt nevezzük képfrissítésnek. A képfrissítési frekvencia megadja, hogy 1 másodperc alatt hányszor történik meg a képfrissítés. Pl. 60 Hz esetén 60-szor, 85 Hz esetén 85-ször. Minél nagyobb képfrissítési frekvencia értéke, annál jobb a monitor, annál kellemesebb a szemünknek.

17 Jellemzői Színkeverés A különböző hullámhosszú fénysugarakat különböző színűnek látjuk. A fekete szín a fény teljes hiányát jelenti. A fehér színnél a fénysugarak a spektrumon azonos intenzitásúak. A fény egy felületen való visszaverődéskor a felület a fénynyaláb bizonyos hullámhosszúságú összetevőit elnyelheti, ezért látjuk a fehér fénnyel megvilágított tárgyakat színesnek. Két fajta színkeverést különböztetünk meg egymástól az additív és a szubtraktív színkeverést: piros (Red), zöld (Green), kék (Blue) cián (Cyan), bíborvörös (Magenta), sárga (Yellow), fekete (blacK) Additív (összeadó) színkeverés Szubtraktív (kivonó) színkeverés

18 Jellemzői Színmélység A színmélység meghatározza, hogy a monitor hány színt használhat a kép megjelenítéséhez, vagyis hány biten tároljuk a színeket. A számítógép az egyes képpontok adatait az alapszínek (piros, zöld, kék) intenzitását meghatározó bináris számok formájában tárolja. Bitek száma Színek száma Elnevezés 1 2 Monokróm 4 16 16 színű 8 256 256színű 65 536 High color 24 True color

19 Monitorok összehasonlítása
Terméknév LG 29UM58-P 21:9 IPS LED Monitor LG 25UM58-P 21:9 IPS LED Monitor Ár Ft Ft Maximális felbontás 2560 x 1080 Pixel Látószög (H/V) 178º / 178º ordm Állvány levehető Látható képméret 29 " 25 " Panel típusa IPS, LED IPS Csatolófelület HDMI, DVI, 3,5 mm Jack HDMI, 3,5 mm Jack Méret 703 x 213,2 x 414,2 mm 609 x 188 x 383 mm Extrák Audio bemenet, Keskeny káva, Falra szerelhető, HDCP támogatás, Flicker-free technológia, Elmosódás csökkentő technológia, FPS üzemmód, 21:9-es képarány Keskeny káva, Falra szerelhető, HDCP támogatás, Eco mód, Flicker-free technológia, OSD menüsegéd, FPS üzemmód, 21:9-es képarány

20 Melyiket választanám? LG 25UM58-P 21:9 IPS típusú LED monitort választanám, mert bár a látható képméret kisebb, de az ára jóval kedvezőbb.

21 Cathode Ray Tube Katódsugárcsöves
Kérdések, feladatok Mi a legáltalánosabb képarány? A monitor a számítógép legfontosabb … perifériája. Milyen perifériája? Minek a rövidítése a CRT? 60 Hz esetén hányszor történik képfrissítés? Miből áll a képernyőn megjelenő kép? A mikroprocesszor min keresztül küldi a jeleket a monitor felé? 4:3 Kiviteli Cathode Ray Tube Katódsugárcsöves 60-szor Képpontokból videókártyán

22 Források Ingyenes elektronikus Tananyag – Monitorok: február 11. letöltés Monitor: február 11. letöltés Erre figyelj, ha sokat ülsz monitor előtt! sz_monitor_elott, február 11. letöltés Monitorok: február 11. letöltés Logo: február 12. letöltés Képek: február 12. letöltés Összehasonlítás: gs%5B%5D=p412912, február 12. letöltés


Letölteni ppt "Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58."

Hasonló előadás


Google Hirdetések