1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Győr város szociális ellátórendszerének működtetése az önkormányzati, civil és egyházi szolgáltatók közreműködésével. Páternoszter Piroska főosztályvezető.
Szakmai monitorozás.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Alapfogalmak: pályázás A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány közötti években indított munkaerő-piaci programjairól, valamint.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
MTA Regionális Kutatások Központja Szociális gazdaság a gyakorlatban Dr. G.Fekete Éva főmunkatárs, osztályvezető MTA Regionális Kutatások Központja, Miskolc.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
A képzési és kimeneti követelmények kialakításának tapasztalatai az üzleti képzési ágban László Gyula április 27.
Minőségi szempontok a munkaerő-piaci szolgáltatások rendszerében A Munkaügyi Központ és a civil szervezetek kapcsolata a Dél-alföldi régióban, különös.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra és az akkreditációs eljárásra” Komáromi Róbert fejlesztési igazgató Pécs, november 20.

2 Az előadás struktúrája 1.Előszó 2.Egyes nemzetközi tapasztalatokról és a terminológiáról 3.Hazai tapasztalatokról 4.A TÁMOP és az első akcióterv 5.Zárszó: megoldandó feladatok

3 Előszó „hosszú és rövidtávú elképzelései” „forrásban van, de nem kiforrott” „ez a főáram”

4 Terminológia: milyen szerződések? „belső” szerződések / megállapodások (pl. MEV) „ügyfél” szerződések / megállapodások „külső” szerződések / megállapodások

5 Előnyök - A szolgáltatások és programok szerkezete, összetétele, tartalma rugalmasabban, a konkrét munkaerő-piaci igényekhez, szükségletekhez igazodóan alakítható. - A munkaerőpiacon átmenetileg jelentkező feszültségek feloldásához szükséges eszközök és eljárások kiépítése gazdaságosabban megoldható. - Az alulképzett, többnyire összetett hátrányokkal küzdő, aktív korú személyek számára a civil és egyéb nem állami szervezetek bevonásával célzottabb, nem hagyományos eszközök is kialakíthatók.

6 Mit vásárolnak? Szolgáltatást (folyamatot)  szolgáltatás folyamatát részletesen szabályozza és a végrehajtást ellenőrzi a vásárló Eredményt (kimenetet)  a szolgáltatás elvárt eredményét határozzák meg A folyamat-szabályozáson alapuló megközelítésben a minőségbiztosítás része a szolgáltató alkalmasságának előzetes ellenőrzése (akkreditáció). A kimeneti szabályozáson alapuló megközelítésben a folyamat minőségbiztosításáért maga a szolgáltató felel, a finanszírozó elsősorban az eredményességet monitorozza és értékeli.

7 Mi alapján szerződnek? Szakmai tapasztalat Létszám Eredmények Ár

8 Vegyes eredmények  Definiált /sztenderdizált szolgáltatások (UK)  Lefölözés  A kimenet nem mindenkinél elvárható  Verseny (de hasznos-e?)  Visszahatás a vásárlóra (Holland ÁFSZ)

9 Az ÁFSZ 2007-ben 40e főnek biztosított szolgáltatást külső szolgáltatóval – sok vagy kevés? létszámot „vásárol” ( ban közel 220 főt amely inkább jelent kapacitás bővítést, mint humánszolgáltatást) vagy szolgáltatásokat „vásárol” (konkrét egyéni és csoportos szolgáltatásokat) Hazai tapasztalatokról

10 Pályázat útján támogat vagy vásárol Hazai forrás vagy közösségi forrás Szolgáltatás vagy eredmény Hazai tapasztalatokról

11 A TÁMOP és az első akcióterv Az ÁFSZ fejlesztésének főbb elemei a következők: - a szolgáltatások kiszervezését (a nem állami szervezetek szolgáltatóként való bevonását) lehetővé tevő jogszabályi és intézményi feltételek kialakítása, a külső szolgáltatók minőségbiztosítását ellátó rendszer kifejlesztése; (TÁMOP 116. oldal) Akcióterv Kiemelt projekt „A munkaerőpiaci szolgáltatások kiszervezéséhez szükséges akkreditációs rendszer kialakítása” Projektgazda: Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Költségvetés: 600 millió Ft

12 Megoldandó  Diagnosztikai módszer hiánya visszahat a szolgáltatások vásárlására.  Nagyon hiányzik egy munkával kombinált szolgáltatási forma (nagyon nehéz egy ilyet finanszírozni és kevés ilyen gyakorlat van). A személyes fejlesztés fontos eleme a szolgáltatások mellett a munka.  Hiányzik ill. nagyon bonyolult a projektfinanszírozás lehetősége.

13 Megoldandó  Csoportos szolgáltatások finanszírozásának problémája (kevesebben jelennek meg, mint ahány főre a pályázati vagy közbeszerzési kalkuláció készült).  „Ne legyen drágább, mintha a saját létszámot növelnénk.”  A piac mozog – kettős értelemben is.

14 Megoldandó  Mi alapján szerződjünk?  Biztos, hogy versenyezni kell?  Ki és hol készíti el a keretrendszert?  Központi koordináció szükségessége?  Közös érdekképviseletei szervezet.