„Álmélkodni és elmélkedni”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Az iskolai dokumentumok
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Turbók Arnold Bertalan
Versenyképesség az Európai Unióban Winkler Gyula EP Képviselő SZORVÁNYKONFERENCIA 2008 február 16, Déva.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Az országos mérések megújult rendszere
Kompetencia alapú képzés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Drajkó László Microsoft Magyarország
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS ISKOLAI EREDMÉNYEI.
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
TIMSS 2007.
Informatika tanítása ea.
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Statisztika Érettségi feladatok
Még ma is – amikor szinte minden családban van számítógép, sokak számára még ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet.
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Kompetenciafejlesztés3
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Paradigmaváltás a magyar közoktatásban
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Projektzárás MARCALI Miért van szükség a magyar közoktatásban változásokra ? Összeállította: dr. Bertók Sándor Közoktatási szakért ő.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Kompetencia alapú képzés  Képességek, kézségek fejlesztése  9.C Közlekedési osztály  9.D Informatikai osztály.
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
Alapkompetenciák a munkadarabok tükrében
A pedagógus-továbbképzések helyzete és lehetőségei
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Harmadik matematikakönyvem
BEVEZETŐ.
Kompetencia -eredményesség
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban
Az országos mérések megújult rendszere
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Informatika tanítása ea.
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN ÁDÁM PÉTER NEMZETI PEDAGÓGUS KAR SZEPTEMBER 21.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Szegedi Tudományegyetem
Statisztika Érettségi feladatok
Statisztika Érettségi feladatok
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

„Álmélkodni és elmélkedni” PISA 2012 után – a természettudományos kompetencia fejlesztése „Álmélkodni és elmélkedni” 2014. Április 23.

Csapó Benő hangsúlyozta, a PISA-vizsgálatok abban segítik az országokat, hogy saját problémáikat megértsék, és megtalálják a helyi feltételekhez alkalmazható megoldásokat. Újabb PISA-sokk „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma” /Széchenyi István/ http://nol.hu/belfold/20131204-ujabb_pisa-sokk-1430343

Forrás:http://www. oktatas

Forrás: http://oktpolcafe

Forrás: http://oktpolcafe

Forrás: http://oktpolcafe

Kulcskompetenciák * – NAT 2012 Az Európai Unióban kulcskompetenciákon azokat az ismereteket, készségeket és az ezek alapját alkotó képességeket és attitűdöket értjük, amelyek birtokában az Unió polgárai egyrészt gyorsan alkalmazkodhatnak a modern világ felgyorsult változásaihoz, másrészt a változások irányát és tartalmát cselekvően befolyásolhatják. A tudásalapú társadalomban felértékelődik az egyén tanulási képessége, mert az emberi cselekvőképesség az élethosszig tartó tanulás folyamatában formálódik. http://www.kormany.hu/download/c/c3/90000/MK_12_066_NAT.pdf

Kulcskompetenciák * – NAT 2012 Anyanyelvi kommunikáció Idegen nyelvi kommunikáció Matematikai kompetencia Természettudományos és technikai kompetencia Digitális kompetencia Szociális és állampolgári kompetencia Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia Esztétikai – művészeti tudatosság és kifejezőkészség A hatékony, önálló tanulás (Kissé mások, mint NAT 2006-ban) * Az Európai Parlament és a Tanács ajánlása az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról, 2006. december 18. (2006/962/EK)

http://index.hu/tudomany/2013/12/07/okosabb_mint_egy_15_eves/ Okosabb, mint egy 15 éves? Index 2013. december 7., szombat 11:27 |  A frissen publikált 2012-es PISA-jelentés szerint a magyar diákok teljesítménye minden területen romlott az elmúlt években, ráadásul mindegyik vizsgált készségben alulmúltuk az OECD-országok átlagát. A nemzetközi felmérés a 15 évesek természettudományos, matematikai és szövegértési ismereteit vizsgálja, elsősorban a gyakorlati alkalmazás képességére kíváncsi. A mostani felmérésen a matematika kapta a legnagyobb hangsúlyt. Az Index minitesztjében megnézheti, mivel kellett szembenézniük a tesztet kitöltő diákoknak, és kiderítheti, hogy jobb-e matekból, mint a 15 évesek. A kérdések korábbi PISA-felmérésekből és a mintakérdések közül valók (vagyis nem a teljes teszt, csak egy kis ízelítő belőle).

1/13 kérdés Az Electrix vállalat video- és audiolejátszókat gyárt. A nap végén a termékeket tesztelik, és a hibás lejátszókat visszaküldik javításra. Az alábbi táblázat a két típusból napi átlagban előállított termékek számát és a hibás lejátszók napi átlagos százalékos arányát mutatja. Helyes a következő három állítás? A munkanap folyamán előállított lejátszók egyharmada videolejátszó.                                                                                                                                                                                                  Igaz Hamis ?

2/13 kérdés ? Minden 100-as adag videólejátszóból pontosan 5 hibás. Az Electrix vállalat video- és audiolejátszókat gyárt. A nap végén a termékeket tesztelik, és a hibás lejátszókat visszaküldik javításra. Az alábbi táblázat a két típusból napi átlagban előállított termékek számát és a hibás lejátszók napi átlagos százalékos arányát mutatja. Helyes a következő három állítás? Minden 100-as adag videólejátszóból pontosan 5 hibás.                                                                                                                                                                                              Igaz Hamis ?

3/13 kérdés Az Electrix vállalat video- és audiolejátszókat gyárt. A nap végén a termékeket tesztelik, és a hibás lejátszókat visszaküldik javításra. Az alábbi táblázat a két típusból napi átlagban előállított termékek számát és a hibás lejátszók napi átlagos százalékos arányát mutatja. Helyes a következő három állítás? A készülékeket tesztelő szakemberek egyike azt állítja: „Átlagosan több videolejátszót kell javításra visszaküldeni naponta, mint ahány audiolejátszót.” Igaza van?                                                                                                                                                                                                  Igaza van Nincs igaza ?

4/13 kérdés Olívia összeadta az MP3-lejátszó, a fejhallgató és a hangszóró árát a számológépén. Az eredmény, amit kapott, 248 lett. Olívia válasza helytelen. Az alábbi hibák közül melyiket követte el?                                                                                                                                                                                                  Kétszer adta hozzá az egyik árat Elfelejtette hozzáadni a három ár egyikét Lehagyta az egyik ár utolsó számjegyét Kivonta egyik árat, ahelyett, hogy hozzáadta volna ?

5/13 kérdés Az MP3-lejátszók normál vételára 37,5 százalékos nyereséget tartalmaz. A nyereség nélküli árat nagykereskedelmi árnak nevezzük. A nyereséget a nagykereskedelmi ár százalékaként számítják ki. Az alábbi képletek közül melyik mutat helyes összefüggést a nagykereskedelmi ár (n) és a normál vételár (v) között?                                                                                                                                                                             v = n + 0,375 n = v – 0,375v v = 1,375n n= 0,625v ?

6/13 kérdés Januárban a TelitoRock és a Kenguru-guruk nevű zenekarok új CD-t adtak ki. Februárban a Magányos Farkasok és az Üvöltő Brigantik adtak ki új CD-t. Az alábbi diagramon a zenekarok CD-inek eladási adatai szerepelnek januártól júniusig. Melyik hónapban adott el a Magányos Farkasok nevű zenekar először több CD-t a Kenguruguruknál?                                                                                                                                                                                                  Nem volt ilyen hónap Márciusban Áprilisban Májusban ?

Digitális írástudás, matematika és probléma megoldási feladatok PISA-mérés anyagai titkosak, de minden vizsgálat után néhány feladatot nyilvánossá tesznek, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek velük. NYILVÁNOS FELADATOK 2012 – csak matematikából http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/nemzetkozi_meresek/pisa/pisa2012_nyilvanos_feladatok.pdf Régebbi PISA feladatok – minden vizsgált területről (kivéve digitális ….) http://www.oktatas.hu/kozneveles/meresek/pisa/peldafeladatok_pisa http://www.oktatas.hu/kozneveles/meresek/pisa/pisa_2012_meres Digitális írástudás, matematika és probléma megoldási feladatok MAGYARUL http://erasq.acer.edu.au/index.php?cmd=home

„A tudós laboratóriumában nemcsak szakember: gyermek is a természet jelenségeivel szemben, amelyek olyan hatással vannak rá, mint valami tündérmese.” Marie Curie „A tudomány kísérlet arra, hogy a kaotikus, sokfajta érzéki tapasztalatunkat valamilyen egységes gondolatrendszerrel összefüggésbe hozza.” Albert Einstein

A TERMÉSZET-TUDOMÁNYOS GONDOLKODÁSMÓD Forrás: https://moodle.ofi.hu/mod/page/view.php?id=198

Inquiry Based Learning Kutatás Alapú Tanítás Inquiry Based Learning Felfedeztető tanulás (IBL - Inquiry Based Learning) Forrás: https://moodle.ofi.hu/course/view.php?id=15

Inquiry Based Learning Kutatás Alapú Tanítás Inquiry Based Learning Felfedeztető tanulás formái, módszerei Forrás: https://moodle.ofi.hu/mod/page/view.php?id=384

Köszönöm a figyelmet! 2014. Április 23.