Phare „Integrált helyi fejlesztési akciók

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható utak Jogi Bizottság. JOGI SZEMLÉLET KÖZGAZDASÁGI SZEMLÉLET MÉRNÖKI SZEMLÉLET.
Advertisements

11. tétel. Alaphelyzet: • Az ajánlatkérő a közbeszerzési eljárásában biztosítani kívánja, hogy az abban részt vevő ajánlattevők ajánlattételi szándékuk.
Közbeszerzési tudnivalók
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
13. tétel. • Egy költségvetési szerv jön létre, amelyre kiterjed a közbeszerzési törvény alanyi hatálya, mivel klasszikus ajánlatkérőnek minősül. Az ajánlatkérő.
Közbeszerzési tudnivalók.  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Beruházási projektek dokumentációja
Közbeszerzési eljárások
1 AZ „EGER, FELNÉMET VÁROSRÉSZ REHABILITÁCIÓJA” közbeszerzési eljárások ismertetése 2009.Szeptember 29.
Konzultációs rendezvénysorozat I október 24. Alkalmasság igazolása, alvállalkozók, kapacitást nyújtó szervezetek KÖZBE-SZERDA.
Közbeszerzési praktikák, tanácsok:
Közbeszerzési tudnivalók  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
A közbeszerzési törvény változásai
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
KÖZBESZERZÉSEK ÁTLÁTHATÓSÁGA Transparency International Magyarország Eger, szeptember 29. the coalition against corruption.
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
EKOP Elektronikus levéltár
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Tájékoztató az ÉÁOP vízrendezési pályázatainak szakmai véleményezéséről.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Közbeszerzési eljárások – esettanulmányok, aktuális változások
Közbeszerzési alapismeretek – Széchenyi István Egyetem Európa-tanulmányi Központ Ponácz György Márk © 2006 Közbeszerzés az Európai Unióban és Magyarországon.
Közbeszerzési eljárások Műszaki ellenőr megújító tanfolyam Pirossal kiemelve az új elemeket és az építési beruházásra vonatkozó részeket február.
Közbeszerzési eljárások – esettanulmányok, aktuális változások Közbeszerzéssel kapcsolatos információ elérhetősége ÉPÍTÉST érintő új közbeszerzési rendeletek.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
A KÖRNYEZETVÉDELEM TERÜLETÉN LEFOLYTATOTT KÖZBESZERZÉSEKKEL KAPCSOLATOS JOGORVOSLATI ELJÁRÁSOK SORÁN SZERZETT TAPASZTALATOK Hámori András közbeszerzési.
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
Az EU támogatásból megvalósuló közbeszerzési eljárások sajátosságai, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerepe a közbeszerzési döntési mechanizmusban Dr.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Tartalékkeret és Pótmunka engedélyezése, finanszírozása
Közbeszerzés tapasztalatai a 2002/2003 évi területfejlesztési Phare programban Tóth Erzsébet Programmenedzser, VÁTI Kht. Operatív Program Végrehajtó Igazgatóság.
Phare ellenőr feladata, szerepe a Programban Karlik Csilla Közbenső Fórum 2002/2003 évi területfejlesztési Phare program Február 1. Debrecen.
Közbeszerzési tudnivalók A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
BERUHÁZÁSOK A FŐMÉRNÖK SZEMÉVEL „Nyílt nap a beruházásokról” Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara november 27.
Záhony térsége széles nyomtávú vontatóvágány hálózat felújítása
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
LEADER közbeszerzési tájékoztató
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Közbeszerzési tudnivalók
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
VÁLLALKOZÓI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, március 26.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Tárgyalásos eljárások VII szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Általános eljárás IV szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Röviden a közbeszerzésről
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
Előzetes piaci konzultáció
A MINISZTERELNÖKSÉG ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI MÁTÉ GERGŐ (KFF)
Közbeszerzési tudnivalók
Közbeszerzési Hatóság
A Közbeszerzési Hatóság szerződésellenőrzési tapasztalatai
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Phare 2002-2003 „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” program Közbenső Fórum KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK TAPASZTALATAI PILDA KONZORCIUM ZSEBIK JUDIT (ÖTA Kft.) - FARKAS KRISZTINA (EUROUT Kft.) – NEMERE EDE (EUROUT Kft.)

KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK TAPASZTALATAI Amennyiben az ajánlati felhívás és a dokumentáció nem egyértelmű követelményeket fogalmaznak meg, úgy az ajánlattevők jogorvoslati eljárásokat indítanak. Javaslat: az ajánlati felhívás és a dokumentáció ne tartalmazzon eltéréseket, ellentmondásokat, lehetőleg egy követelményt csak egy helyen fogalmazzon meg az Ajánlatkérő. A szerződéstervezet beadása nem szükséges, elegendő annak elfogadása. A pénzügyi és szakmai alkalmassági kritériumokat egyértelműen fogalmazzuk meg. Néhány példa a fentiekre:

KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK TAPASZTALATAI Műszaki, szakmai alkalmassági kritérium: „Legalább 1 db meghatározott értékű középület kivitelezése fővállalkozóként”. Ajánlattevő egy társasházat középületként adott be, mint referenciát. Az értékelés során kiderült, hogy habár a középület fogalma a gyakorlatban ismert, ugyanakkor a jogszabályok nem definiálják a fogalmat. Helyette az építési törvény közhasznú építmény kifejezést használ. Fentiekből következik, hogy a viták elkerülése végett célszerű a jogszabályban definiált fogalom kiírása

KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK TAPASZTALATAI Értékelési szempont: „A teljesítés során az ellenszolgáltatás összegének hány %-ban használ beépített, igazoltan környezetbarát terméket” Ajánlattevő 66%-ot jelölt meg. Bíráló bizottság a Kbt. 87.§ (1) szerint indoklást kért (túlzottan magas mérték), majd érvénytelenné nyilvánította az ajánlatot Javaslat: már az ajánlati felhívásban az értékelési szempontok felsorolásánál (vagy az egyéb információk részben) jelezni kell, hogy mely termék, és milyen jogszabály alapján minősül környezetbarátnak.

KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK TAPASZTALATAI Értékelési szempont: „előteljesítés mértéke” (maximum 60 nap). A Kezdési Időpont azonban nem volt meghatározva. Ajánlatkérő ragaszkodott fenti bírálati szemponthoz. Ez azonban azt eredményezte, hogy mivel ajánlattevők más-más kezdési időpontot tételeztek fel, így az az ajánlattevő, amelyik a legkedvezőbb (60 napos) előteljesítést ajánlotta meg, valójában hosszabb idő alatt végezte volna el a munkát, mint az aki későbbi kezdési időponttal számolt. Tanulság: javasolt a megvalósítás (naptári napban számított, komplett) időtartamát meghatározni bírálati szempontként és nem az előteljesítés mértékét

KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK TAPASZTALATAI Építési beruházásoknál nem vált be az összességében legelőnyösebb ajánlat szempontja szerinti értékelés, mivel az ár melletti egyéb szempontokra (pl. kötbér, jótállási időtartam, megvalósítási időtartam) jellemzően az előírt maximum értékeket vállalták az Ajánlattevők, így legtöbb esetben az ár maradt az egyetlen eltérő vállalás és az döntött. Javaslat : Építés esetén bátran alkalmazzuk a legalacsonyabb ár szerinti értékelési módot, mert ily módon egyszerűsödik a bírálat és kevesebb támadási felület marad a jogorvoslat kezdeményezésre. Az egyéb szempontokat pedig szerződéses feltétellé kell tenni.

KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK TAPASZTALATAI Szolgáltatásoknál viszont mindenképpen az összességében legelőnyösebb ajánlat szempontja szerinti értékelést javasoljuk, mivel az ár alapú kiválasztás (pl. mérnök tender esetén) olyan veszéllyel jár, hogy egy szakmailag nem kellően felkészült cég nyeri el a megbízást alacsony áron, és az építési beruházás kivitelezése során jelentős összegek (a szolgáltatási közbeszerzési eljárás során megtakarított összeg többszöröse) mehetnek veszendőbe. Javaslat : Ne alkalmazzuk a legalacsonyabb ár alapú kiválasztást szolgáltatási tenderek esetén.

KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK TAPASZTALATAI Amennyiben egy jogorvoslati eljárás során a Döntőbizottság megállapítja, hogy a jogellenesen kialakult helyzet nem reparálható (nem állítható vissza), úgy majdnem biztosan magasabb bírságot szabnak ki. Javaslat : ahol a jogorvoslati eljárás megindításakor a vállalkozási szerződés megkötése elhalasztható a KDB határozat kiadásáig, ott ez feltétlenül javasolt.

EGY RÉGIÓ STATISZTIKAI ADATAIBÓL LEVONHATÓ ÁLTALÁNOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁS ESETÉN

MEGKÖTÖTT VÁLLALKOZÓI SZERZŐDÉSEK 2005. 2. NEGYEDÉVTŐL 2006. JANUÁRIG Következtetés: A projektek műszaki előkészítettsége nem volt megfelelő, a tervezési fázis elhúzódott. Javaslat: A jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő tervezői munkára, a beadott pályázattal azonos tartalmú részletes tervek (kiviteli tervek) készüljenek.

RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ÉS LESZERZŐDÖTT BERUHÁZÁSI ÉRTÉKEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA Következtetés: Az egyes projektek becsült értéke megfelelően került meghatározásra, a rendelkezésre álló keret 0,98 %-át leszerződték.