A kereszténység nem magánügy. Istenszeretet és az embertárs szeretete egybevág. (vö.: 1 Jn 4,20)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
„A törvény tökéletes teljesítése tehát a szeretet.” (Róm 13,10)
Folyamodjatok az Úrhoz,
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A CSALÁDPASZTORÁCIÓ KIHÍVÁSAI AZ EVANGELIZÁCIÓ ÖSSZEFÜGGÉSÉBEN
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A béke az élet alapfeltétele
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti.
Három szentszéki dokumentum jubileuma: VI
A katolikus Egyház szociális tanítása Dr. Kék Emerencia, SSzHF
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Negyedik előadás Március 11
A keresztény társadalmi tanítás
A felvilágosult abszolutizmus
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
1 Korporatizmus a két világháború között: az olasz eset © kurtán sándor 2011 Érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az Európai Unióban.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Várnai Péter: Hit – hivatás - hűség április
Ideológiák.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer AlkotmányAlkotmány – Rövid szövegRövid szöveg.
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
A TÉKOZLÓ FIÚ (Ötödik lecke) A döntés. Hogyan jutunk el a keskeny útra? Isten szentsége miatt lehetetlen, hogy a bűnnel közösségben legyünk mivel ez Isten.
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
„Az igazságosság békét terem, az igazságnak meg biztonság lesz a gyümölcse mindörökre.” (Iz 32, 17)
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
Egyház és a politika kapcsolata
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
2014. szeptember Az Élet Igéje „Fogadjátok el egymást, amint Krisztus is elfogadott titeket Isten dicsőségére.” (Róm 15,7)
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
1 Továbblépés - Az üzenet.
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Az Élet Igéje október.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
A NÁCI DIKTATÚRA
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
Az Élet Igéje szeptember.
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
II. Vatikáni Zsinat „Ecclesia semper reformanda”.
Kialakulása, nyugati és keleti
Theologia pastoralis Assisi Szent Ferenc mondása:
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Az elszenvedés kultúrája az egyház történetében
A teremtő és gondviselő Atya
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Előadás másolata:

A kereszténység nem magánügy. Istenszeretet és az embertárs szeretete egybevág. (vö.: 1 Jn 4,20)

Teológiai alapok Isten teremtő terve Isten szentháromságos szeretete Az üdvösségre meghívott ember természetfeletti hivatása A földi dolgok autonómiája

Embertani alapok Az ember istenképisége A bűn természetrajza Az emberi személy szabadsága Az emberi személy méltósága Az emberi jogok

Források A Szentírás kinyilatkoztatása A Szent Hagyomány A pápák társadalmi tanítása (1891-től napjainkig) II. Vatikáni Zsinat ( )

XIII. Leó: Rerum Novarum (1891) „A munkások helyzete tarthatatlan” „A szocialista köztulajdonba vétel rosszabb helyzetet szül” Osztályharc ellenesség Az evangélium 3. útja a járható út Az államnak kiegyenlítő szerepe van A közjó meghatározása Munkaadók-munkavállalók Szakszervezetek

A szakszervezetek A tőke és a munka kapcsolata Az igazságos munkabér Egy új társadalmi rend A totális (fasiszta) rend kritikája Hatalmi összjáték Az erkölcs és a hit szerepe XI. Piusz: Quadragesimo Anno (1931)

Mit Brennender Sorge enciklika (1932) Leleplezi a két ateista diktatúra – a nácizmus és a kommunizmus – közös természetét. (A kommunizmus a XX. szd-ban 100 millió áldozatot szedett.)

A zsidóság megmentése Rómában fő A magyar demokrácia érdekében A magyar szabadság érdekében 1956-ban

”Még mindig elborzadva emlékezik vissza az ember 1942 augusztusának arra a reggelére, amikor az újságból öles betűkkel hirdették azt a szörnyűséget, amit a holland püspököknek a zsidók érdekében, az ő embertelen üldözésük ellen tett hivatalos megnyilatkozásuk váltott ki. Hitler emiatt egyetlen éjszaka zsidót deportáltatott és küldött a gázkamrákba.” „Szeretném ezt a két lapot elégetni, ez a tiltakozás a zsidók szégyenletes üldözése ellen. Ma este kellett volna megjelennie az Osservatore Romano hasábjain. Ha a holland püspökök levele emberéletbe került, az én tiltakozásom talán emberéletbe is kerülhetne. Nem szabad, és nem is tudom vállalni ezt a felelősséget. Talán többet ér nyilvánosan hallgatni, és mint eddig, ezután is mindent megtenni ezekért a szerencsétlen emberekért.”

Mater et Magistra enciklika (1961) A szabályozott gazdaságról Az igazságos bérekről Az emberi méltóságról és a magántulajdonról Az iparivá váló mezőgazdaságról és a fejlődés korlátairól A népességnövekedésről Az államok együttműködéséről

Pacem in terris enciklika a világbékéről (1963) A lelkiismereti és vallásszabadságról A közjóról A kisebbségekről A békés megoldásokról A fegyverkezési versenyről

Populorum Progressio enciklika a fejlődésről (1967) A tulajdonról és a javak használatáról A munkáról, versenyről, a kapitalizmusról Az erőszakról és a forradalomról

A kultúra szerepéről és az írástudatlanságról A materializmus kísértéséről A kötelező segítségről

Laborem Exercens (1981) enciklika a munkáról Sollicitudo Rei Socialis (1988) enciklika a modern társadalomról Centesimus Annus (1991) összefoglaló enciklika száz évről Emlékezet és kiengesztelődés (2000) az Egyház és a múlt bűneiről Familiaris consortio (2002) apostoli buzdítás a keresztény családok feladatairól Lelki-szellemi alap: „Ahol az Úr Lelke, ott a szabadság” (2 Kor 3,17)

Lengyelországan a Szolidaritás Szakszervezettel Merénylet és ami utána jött A két totális diktatúra ellenA felszabadítás teológiája

Gaudium et Spes (Öröm és remény) kezdetű konstitúció a társadalmi, gazdasági és politikai kérdésekről Az Egyház és a világ kapcsolata Változások az emberiség életében Az ember transzcendens hivatása Keresztény antropológia Ateizmus Az emberi közösségek Ember a világban Egyház a világban A család A kultúra A gazdaság A politika és a béke

Igazságosabb és testvériesebb világért (1998) körlevél Boldogabb családokért ( 2001) körlevél Felelősség a teremtett világért (2009) körlevél

1. A szolidaritás elve 2. A szubszidiaritás elve 3. A szabadság elve 4. A közjó elve 5. A javak rendeltetése egyetemességének elve 6. Alapértékek elve (igazság, szabadság, igazságosság) 7. A demokratikus részvétel elve

A szolidaritás elve 1. A közösségben felelősek vagyunk egymásért. 2. Jézus az egész életével vállalta, egészen a kereszthalálig (Fil 2,8) 3. A megbocsátás, a kiengesztelődés, a teljes odaadás és a szeretet helye.

A szubszidiaritás elve 1. Amit az egyén, vagy a kisebb közösség meg tud oldani, azt nem szabad a nagyobb közösségre bízni! 2. Az atyáskodó (paternalista) állam, a bürokrácia, a korrupció, a központosítás burjánzása ellen. 3. De be kell avatkozni az egyének, vagy kisebb közösségek védelmében!

A szabadság elve a személy kibontakozása az erkölcsi jóban való növekedése természetfeletti hivatása betöltése

A közjó elve Kötelezettséget ró a közösség minden tagjára. A képességeit mindenki köteles hasznosítani. Minden ember és az egész ember javát szolgálja. Az állam a közösség java és az egyén java között biztosítsa az egyensúlyt!

A javak rendeltetése egyetemességének elve 1. A természet erőforrásai és az anyagi javak az emberiség kincsei. Használatuk joggal és kötelességgel is jár. 2. Az emberi méltóság: Transzcendens hivatás Társas kapcsolatok Kommunikáció Növekedés és fejlődés Táplálkozás JOGKÖTELESSÉG anyagi javak

Alapértékek elve (igazság, szabadság, igazságosság) 1. Létezik objektív igazság, ami nem a vélemények sokasága. 2. A szabadság a lét alapja, amellyel vissza tudja utasítani az erkölcsi rosszat. 3. A igazságossággal elismerem a másik ember személyi mivoltát és méltóságát. Csak a szeretettel együtt érvényes!

A demokratikus részvétel elve 1. Jogot kell adni a képviselethez! 2. Jog és egyben kötelesség is. 3. A mindenkit érintő kérdésekben mindenkit meg kell hallgatni! 4. Arányos és igazságos választásokat!