A 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet változásai Nyíregyháza, 2009. október 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közlekedési igazgatás aktuális jogszabályváltozásai május 17.
Advertisements

2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezésről szóló 314/2005. ( XII. 25.) Korm. rendelet EU által megkövetelt változtatásai.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Általános környezetvédelmi jog – horizontális eszközök SKV, KHV, EKHE
KSZGYSZ Konferencia Budapest, április 20.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos jogszabályi háttér Sándor Edina Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi,Természetvédelmi és.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
Egyes eljárásfajták: elvi engedélyezési eljárások, telekalakítás,
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Környezetvédelmi vizsgálatok a KÖZOP beruházások vonatkozásában A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Készítette: dr. Hajdu Klára
Készítette: dr. Hajdu Klára
Környezetvédelmi engedélyezés. A környezetvédelmi törvény „66. § (1) A környezethasználat - a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel a)a környezeti.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
A Ket. tervezett módosítása
A települési önkormányzat jegyzőjének közreműködése a komplex környezetvédelmi hatósági eljárásokban Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és.
Környezeti hatásvizsgálati eljárás Kvt §, R §
1 Hirdetmények Dobogókő, január Laczikné Szatmári Csenge KvVM Hatásvizsgálati Osztály.
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Hatásköri jogszabályi változások hatása az engedélyezési eljárásokra
Némethy Tímea igazgató ATI-KTVF
Változások a környezeti hatásvizsgálatban A környezeti hatások jelentőségének vizsgálatával összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról szóló.
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
2014. november A vízügyi hatóságot érintő változások.
Környezetvédelmi engedélyezés
Natura 2000 hatásbecslés Szombathely, november 24.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Környezetvédelmi engedélyezés
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
. Jogszabályi változások az építésügyben Építésügyi hatósági rendszer Elsőfokú építésügyi hatóság Kijelölt települési önkormányzat jegyzője.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
A kommunális szennyvíziszapok mezőgazdasági kihelyezésének jogszabályi háttere, engedélyeztetése BAKA GYÖRGY Környezetvédelmi szakmérnök Öko-Eco Bt.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Környezetvédelmi engedélyezés
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Megjelent a végrehajtási rendelet!
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

A 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet változásai Nyíregyháza, október 2.

A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet módosításai 151/2009. (VII. 23.) Korm. rendelet 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet

Előzetes konzultáció Célja: hogy a környezeti hatástanulmány, illetve az egységes környezethasználati engedély iránti kérelem tartalmi követelményeiről a felügyelőség véleményt, a 12. számú mellékletben meghatározott közigazgatási szervek és a nyilvánosság észrevételt adjon. Mikor lehet kezdeményezni:

Előzetes konzultáció Igazgatási, szolgáltatási díja: Díjmentes Tartalmi követelmény: 4. számú melléklet Kifüggesztendő közlemény tartalma: a) a felügyelőség megnevezését, székhelyét, elérhetőségét; b) a konzultációs kérelem tárgyát, valamint rövid ismertetését; c) a közlemény közzétételének időpontját; d) a közvetlen hatásterület vélelmezett határait az érintett települések megnevezésével; e) felhívást arra, hogy a telepítés helyével kapcsolatos kizáró okokra, illetve a környezeti hatástanulmány, valamint az egységes környezethasználati engedélyezési dokumentáció tartalmára vonatkozóan a felügyelőség közleményének megjelenését követő huszonegy napon belül közvetlenül a felügyelőséghez észrevételt lehet tenni;

Előzetes konzultáció Közigazgatási szervek (12. számú melléklet) Mindig bevonandó: ÁNTSZ regionális intézete Bevonandó, ha hatáskörét érinti: Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OGyGyH) Kulturális Örökségvédelmi Hivatal érintett önkormányzat jegyzője Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal körzeti/megyei földhivatal Bányakapitányság Országos Atomenergia Hivatal Állami Főépítész

Előzetes konzultáció Eljárás lezárása: Vélemény, amely tartalmazza: a környezeti hatástanulmány és/vagy egységes környezethasználati engedély tartalmi követelményeit, az esetleges változatokat, amelyre vonatkozóan a létesítés lehetséges a további engedélyezés kizáró okaira való figyelemfelhívást Ha Natura 2000 területre jelentős hatást várható, akkor a hatásbecslés tartalmi követelményeit Határidő: 45 nap, melybe a közigazgatási szervek észrevételezési határideje beszámít Egyéb jogok és kötelezettségek: A környezethasználó a vélemény megadását követően két éven belül nyújthat be kérelmet környezetvédelmi, vagy az egységes környezethasználati engedély iránt A környezethasználó, ha a felügyelőség határidőben véleményt nem ad, ennek hiányában is benyújthatja a kérelmét a környezetvédelmi, vagy az egységes környezethasználati engedély iránt

Felügyelőség döntésétől függően hatásvizsgálat köteles tevékenységek 3. számú melléklet 109. pont a) szennyvíztisztító telep 2 ezer lakosegyenérték kapacitástól (ha nem tartozik az 1. mellékletbe); felszín alatti vízbázis hidrogeológiai védőövezetén, védett természeti területen vagy annak védőövezetén, Natura 2000 területen méretmegkötés nélkül b) szennyvíz gyűjtőhálózat 2 ezer lakosegyenérték kapacitástól, felszín alatti vízbázis hidrogeológiai védőövezetén, védett természeti területen vagy annak védőövezetén, Natura 2000 területen méretmegkötés nélkül

Összevont és összekapcsolt eljárások 1.§ (4) bekezdése alapján a felügyelőség környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárást a környezethasználó kérelme szerint összevontan vagy összekapcsoltan folytatja le ha: a tevékenység az 1. és a 2. számú mellékletben egyaránt szerepel, a 2. és 3. számú mellékletben egyaránt szerepel, és a tevékenység várható környezeti hatásai jelentősek,

Szakértői jogosultság Az előzetes vizsgálati dokumentációt, a környezeti hatástanulmányt és az egységes környezethasználati engedélyezéshez szükséges dokumentációt, annak egyes részeit a tartalmi követelményeknek megfelelő részszakterületeken - a környezetvédelmi, természetvédelmi és tájvédelmi szakértői tevékenységről szóló jogszabály alapján - szakértői jogosultsággal rendelkező szakértő készíti el. Az előzetes konzultációhoz szükséges tervdokumentációt szakértői jogosultsággal rendelkező szakértő is elkészíthet. 378/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a környezetvédelmi, természetvédelmi és tájvédelmi szakértői tevékenységről

Dokumentációk példányszáma Minden egyes eljárásban kötelezően a kérelemmel együtt a mellékleteket 8 nyomtatott példányban, illetve + 1 példányban elektronikus adathordozón is be kell nyújtani

Eljárási határidők Előzetes vizsgálat: 33 munkanap, közmeghallgatás tartása esetén 45 munkanap (ktv. 67. § (6) bek.) Előzetes konzultáció: 45 nap (5/A. § (4) bek.) Környezetvédelmi hatásvizsgálat: 3 hónap (ktv. 91. (1) § bek.) Egységes környezethasználati engedélyezés: 3 hónap (20. § (10) bek.) Összevont eljárás: 4 hónap (24. § (13) bek.) Összekapcsolt eljárás: szakaszonként 3-3 hónap (25. § (11) bek.) Környezetvédelmi felülvizsgálat: két hónap (20. § (10) bek.)

Egyéb határidők Eljárás megindítása, közzététel: 3 munkanap, 3 munkanapon belül a jegyző tájékoztatást köteles adni a közhírré tételről (kivétel az előzetes konzultáció) Közmeghallgatás: közzététel 22 munkanappal korábban, jegyzőkönyv megküldése 10 munkanap Döntés közzététele: A felügyelőség a közzétételre a határozat megküldésétől számított ötödik munkanapnál korábbi időpontot nem határozhat meg

Egyéb változások Előzetes vizsgálat: nem kell tárgyalást tartani, megállapítja, hogy a tevékenység milyen engedélyek birtokában kezdhető meg Nemzetközi hatásvizsgálati eljárás: A Minisztérium által megszervezett (felügyelőség és a szakhatóságok bevonásával) egyeztetés lezárásáig nem kell felfüggeszteni az előzetes vizsgálatot, illetve előzetes konzultációt, de az eljárás időtartama az ügyintézési határidőbe nem számít bele Teljesítményértékelés: a felügyelőség a felmérés jóváhagyásakor egyszerűsített határozatot hoz Létesítmény megvalósítása: A létesítési (építési), illetve működési (használatbavételi) engedély a környezetvédelmi, illetve egységes környezethasználati engedélyben foglaltaktól nem térhet el

Köszönöm szíves figyelmüket! Rozinka Zsolt Illés Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség