Demokratikus iskola mozgalom International Democratic Education Conference (IDEC) 1993 European Democratic Education Community EUDEC 2008

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Önkormányzat és igazságszolgáltatás a Summerhill-i demokratikus iskolában.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Angol nyelvi kompetencia
Hatékony diáktanács – minőségi diákélet – felelős állampolgárok "Bartók Béla " Elméleti Líceum diákönkormányzata.
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Summerhill 1921-????. Az évek folyamán sok gyerek került Summerhillbe, akiknek az életkedvét elvették, akik az életben vereséget szenvedtek, akik be voltak.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Páros beszélgetés Keress egy párt 2-2 perc Kellemetlen élényem az iskolában  Megaláztatás  Igazságtalan értékelés  Kigúnyolás  Fizikai eröszak  Stb.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Karriertervezés.
A nevelés stílusa.
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
A játék A játékosság.
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Nevelési módszerek.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
A pedagógus.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Nevelés és nevelői attitűdök
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
ELŐZMÉNYEK Év Szakmai Napjai. Első félév Korrekciós csoport 10. csoport 6. csoport 5. csoport 4. csoport.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A közösségi részvétel lehetőségei Mit tanulnak a fiatalok a közösségben, avagy mi az önkormányzat felelőssége? Nyíregyháza, december 1. Kósa András.
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Tankönyvellátás
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Iskolakert.
Generációk és család.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A játék A játékosság.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
A diszfunkcionálisan működő család
Közösen a bántalmazás ellen
Előadás másolata:

Demokratikus iskola mozgalom International Democratic Education Conference (IDEC) 1993 European Democratic Education Community EUDEC

Kb.200 iskola van világszerte A legrégebbi, ma is működő demokratikus iskola, Leiston-ban kb. 160 km-re Londontól. Alexander Sutherland Neill alapította 1921-ben. Az iskola egy magániskola és nem kap állami támogatást. Az iskola épülete egy nagy telekkel és sok melléképülettel a Neill család tulajdona. Miért tesznek fel a tanárok kérdéseket, amikre maguk tudjak a választ? Ha egy iskolában kérdések hangzanak el, akkor azoknak tanulóktól kellene jönniük. A. S. Neill (A dominie in Doubt 1921)

Summerhill- képek DRÁMA

A demokratikus iskolák emberi közösségek, melynek a tagjai idejük jó részét együtt töltik, dolgoznak, tevékenykednek, játszanak, röviden: együtt élnek. Ezekben az iskolákban a gyerekek ennek a közösségnek a tagjává válnak. Tapasztalatokat szereznek, tanulnak, legfőképpen arról, hogyan is működhet egy emberi közösség. Megtanulják azt is, hogy hogyan befolyásolhatják a többieket, és hogyan változtathatják meg a közösség működését. És ezt a tapasztalatot vihetik tovább későbbi életükbe. A demokratikus iskolákban tanár - diák/felnőtt- gyermek kapcsolat alapja a bizalom, a tekintély alapja a megszerzett tisztelet.

gyűlés megbeszéli az iskolaközösség minden ügyét, többségi szavazással dönt a törvényekről és büntetésekről, egyforma szavazati és megszólalási joga van az iskola minden tagjának ( a hatéves gyerektől az igazgatóig) mindenkire érvényesek a meghozott törvények és büntetések is ugyanúgy. Működés Neill elvette a személyiség tervezett, direkt formálását, a nevelő itt nem konkrét utasításokat ad, de nem passzív közvetetten (indirekt módon) viszonyokat, helyzeteket épít, ez nem közvetlen állandó utasítgatással történik, hanem a részvételével, (aktivitásával, példájával ) a mindennapi eseményekben. Nevelés

Demokratikus életformák Azokban a közösségekben, a családban, az iskolában, a munkahelyen, ahol könnyen megoldható, hogy minden érintett személyesen találkozzon. Nincs szükség képviseletre, mert mindenki maga képviselheti önmagát. Felnőtt társadalomban is sikeresen alkalmazott szervezetépítési modell már.

Előny - valóban felnőtté válnak Amennyiben ilyen gyűlések működnek a személyes közösségekben, a kisebb közösségek demokráciájában való részvétel erősíti az egyes emberek kifejezési képességét, ezekben a gyűlésekben mérlegelniük, dönteniük kell számos fontos kérdésben, ami szintén előnyösen hathat karakterük fejlődésében. Ahhoz, hogy az emberek a nagyobb egységek demokráciájában is részt kívánjanak venni, meghatározó tapasztalat, hogy a közösség tagjai megéljék, hogy a demokrácia egy rendszer, ahol szavuknak súlya van. Ez egy fontos visszajelzés számukra. O O

a kisközösségi demokráciában megélt élmények alapján képes érvelni, képes elfogadni egy számára kedvezőtlen többségi döntést, képes magát ehhez a döntéshez tartani, de képes különvéleményét fenntartani is, és képes arra, hogy energiáit latba vesse azért, hogy megpróbálja meggyőzni a többséget, saját véleménye igazáról. Demokratikus karakter erősítés

Jogok - kötelezettségek Elidegeníthetetlen jog, amihez nem párosul kötelezettség és ezeket a jogokat senki nem is veszítheti el: véleménynyilvánítási jog tisztességes és pártatlan igazságszolgáltatáshoz való jog a gondolatszabadság elve Gyermekjogi ombudsman

Minden demokratikus iskolában működik, az iskolai életre vonatkozó szabályokat megalkotja egy ember egy szavazat elven. A szabályok mindenkire tanárra és gyerekre kötelezőek. A szabályok betartását az iskola minden tagja feladatának tekinti. A szabálysértések „bíróság” elé kerülnek, és biztosított, hogy a szabálysértés kivizsgálása és az ítélet pártatlan legyen. Közös diák-tanár önkormányzat Jogok - kötelezettségek Általában minden olyan kérdésben jogosult a közösség dönteni, ami csupán a közösséget érinti, és ahol a közösség minden tagja egyenlőnek tekinthető.