A szoftverhasználat jogi vonatkozásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Vírusok, vírusvédelem.
Az Autodesk szoftverek licencelési technikái, a jogtiszta használat új lehetőségei Eördögh Imre Business Development Manager AEC Eördögh Imre Business.
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
Rendszer Stabilitása Automatikus frissítés Irodai programcsomagok funkciói Irodai programcsomag támogatásának bemutatása Reményi György.
Szoftver Fogalma, típusai.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Informatika és etika. Jogi ismeretek
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
A szoftverek.
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek  Feladatok  Nógrádi PC-Suli  96/ Nógrádi PC-Suli  96/ Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek.
Hálózati architektúrák
A szoftverek csoportosítása
SZOFTVER.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Software Technology Forum, április 7., Budapest, BME Nyílt forráskód a vállalatnál: ingyenes gyógyír vagy pénznyelő divat? Szentiványi Gábor, PhD.
Informatika és etika §.
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
AD {RMS} Active Directory Rights Management Services
Windows Server 2012 Kiadások, licencelés, lehetőségek
Szoftverlicencek Takács Béla
SZOFTVEREK.
SZOFTVER.
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Az operációs rendszer.
Szoftverek.
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Fekete Vivien Galambos Edit
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Széchenyi István Általános Iskola Informatikai infrastruktúra bemutatása Tanár: Mohay Péter Cím: 1143 Budapest Telepes u.32.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Állományok le- és feltöltése az interneten Papp Szabolcs 2009.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Jogi kérdések Jogi kérdések. Szerzői jog Törvény – LXXVI./1999. Irodalmi, művészeti, tudományos alkotások Számítógépes programalkotás Dokumentáció Forráskód,
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Az operációs rendszer feladatai
Operációs rendszerek.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag
Készítette: Pető László
Szövegszerkesztő programok MS Windows XP operációs rendszer alatt
Letöltés az internetről
SZOFTVEREK (programok)
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

A szoftverhasználat jogi vonatkozásai

A szoftver fogalma, csoportosítása Szoftver: a számítógépes programok, adatok és a hozzájuk tartozó dokumentáció Csoportosítása felhasználás szempontjából: Operációs rendszerek: Windows, Linux Fejlesztői rendszerek (nem egyenlő a programozási nyelvvel): JBuilder 2005 (Javahoz) Alkalmazói szoftverek: Microsoft Office, Openoffice

A szoftver mint szellemi termék Szellemi tulajdon: A szoftver az azt készítő cég vagy személy tulajdona, aki rendelkezhet arról, hogy a szellemi termékét milyen feltételek mellett használhatják. Miért kell fizetni egy szoftverért? A szoftver fejlesztéséhez sok munka és tudás szükséges Egy komolyabb programon akár több száz szakember dolgozhat, akár több évig

Illegális szoftverhasználat Törvényt sért az, aki a szoftvert vagy annak dokumentumát a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül lemásolja vagy terjeszti a szoftvert több gépen használja, és csak 1 gépre szól a licence a szoftvert úgy adja kölcsön, hogy arról másolatot lehet készíteni olyan eszközöket készít, importál, birtokol, amelyek a szoftver védelmet szolgáló eszközök eltávolítására szolgálnak az a szervezet, aki ösztönzi alkalmazottait a szoftvermásolásra Az illegális szoftverhasználat 2-5 évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető.

A szoftverek csoportosítása jogi szempontból Szabad szoftverek: általában ingyenes, szabadon használható és terjeszthető, a forráskód megismerhető. Pl.: Linux Freeware: ingyenes szoftverek, de zárt forráskódúak. Pl.: IrfanView Shareware: ingyenesek, de korlátozottak (idő- vagy funkciókorlát) Pl.: Total Commander Oktatási licencelésű szoftverek: oktatási célra olcsóbb vagy ingyenes. Pl.: tisztaszoftver program Kereskedelmi szoftverek: az üzletekben megvásárolható szoftverek. Pl.: Nod32

Licencszerződés A szoftver vásárlásakor nem a szoftvert vesszük meg, csak a használati jogot! A licencszerződés tartalmazza, hogy milyen feltételekkel használhatjuk a szoftvert. Csak annyi példányban használhatjuk, ahányra megvettük a jogot Nem adható tovább Általában max. 1 biztonsági másolat készíthető belőle A licencszerződést hívják még végfelhasználói szerződésnek is (End Of User Licence Agreement EULA) Windows esetében ez megtalálható a C:\Windows\System32\eula.txt fájlban

A Microsoft licence A szerverek esetében (Pl.: Windows Server 2003) csak 1 számítógépre telepíthetjük a rendszert. A szolgáltatás használatához és a más gépről történő eléréshez ügyfél-hozzáférési licencre (CAL) van szükség. Nincs erre szükség web, FTP, SMTP szolgáltatásoknál

A Microsoft licence Alapértelmezésben 5 ügyfél-hozzáférési licenc-szel adnak el minden Windows 2003-at Ha Microsoft termékekből építünk hálózatot, fizetni kell: a munkaállomásokon futó operációs rendszerért (pl.: Windows XP) a kiszolgálón futó operációs rendszerért (pl.: Windows Server 2003) az ügyfél-hozzáférési licencekért

Tisztaszoftver program Ez a program lehetővé teszi, hogy a középiskolák, gimnáziumok, főiskolák és egyetemek ingyenesen használják a Microsoft termékeket. Azt azonban tudni kell, hogy ez nem a Microsoft jótékonysága, hiszen az állam ezeket a licenceket kifizeti. Erről bővebben itt lehet olvasni: http://www.tisztaszoftver.hu

Védekezés az illegális szoftverhasználat ellen Másolásvédelemmel látják el az adathordozót BSA (Business Software Alliance) Ez a civil szervezet felügyeli a szoftverek jogtisztaságát 1988-ban alapították meg A világ legnagyobb forgalmú szoftvergyártóit tömöríti Fő tevékenysége a jogosulatlan szoftverfelhasználás elleni küzdelem. A magyar leányszervezete az 1994-ben alakult BSA Magyarország