Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az."— Előadás másolata:

1 Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az évi LXXVI. évi törvény szabályozza a szerzői jogokat, védi az irodalmi, művészeti és tudományos alkotásokat, így a szoftvert is. A szerzői jog azt illeti meg, aki a művet alkotta. A szoftver jogi értelemben maga a program és a hozzá tartozó dokumentáció. A szoftverek védelme lehet jogi és technikai védelem. Jogi védelem maga a szerzői jog és a szoftverszerződés. A szoftverszerződés által nem tulajdonos lesz a vásárló, hanem felhasználó. Telepítőlemezeiről egy biztonsági másolatot készíthet. Technikai védelemről beszélünk akkor, mikor programunkat illetéktelen hozzáféréstől és másolástól.

2 Szerzői jog Szoftverfajták felhasználás-vásárlás szempontjából: kereskedelmi (mindig pénzbe kerül), freeware (szabadon felhasználható és terjeszthető), shareware (Ingyenesen, de csak korlátozott mértékben és/vagy ideig terjeszthető, birtokolható és felhasználható szoftver), béta (kipróbálásra adott programváltozatok) félig szabad szoftverek: kereskedelmiek, de bizonyos csoportok számára kedvezményesen biztosítottak. Szabad szoftverek: ingyenesen beszerezhető, szabadon használható, szabadon terjeszthető, szabadon módosítható, mivel forráskódja megismerhető

3 Szerzői jog Az interneten ma leggyakrabban a szerzői jogot sértik meg. A felderítési nehézségek és a digitális technika következtében a szerzői jogok megsértésének szinte minden elképzelhető fajtája megtalálható az interneten. Egyik jellegzetes megnyilvánulása a „warez”, amely illegálisan másolt programok hálózatról történő ingyenes letöltését jelenti. A másik ilyen jogsértő tevékenységet a crackerek végzik. Ők törik fel a szerzői jogok védelmét szolgáló eljárásokat, kódokat és digitális kulcsokat. Másik módszerük az ingyenesen letölthető, korlátozott ideig működőképes (shareware) vagy korlátozott funkcionalitású (demo) szoftverek teljesen működőképessé tétele. Sajátos jogsértést tesz lehetővé az interneten terjesztett zene, ha az alkotó tudta és beleegyezése nélkül, illetve akarata ellenére, a jogtulajdonosoknak anyagi kárt okozva történik.

4 Szerzői jog A Business Software Alliance (BSA) nemzetközi szervezet, a világ 65 országában küzd a szoftverkalózkodás ellen, a tájékoztatás és a jog eszközeivel. A BSA érveI a jogtiszta szoftverek használata mellett: garancia, HELPDESK továbbfejlesztett verzióihoz az eredeti ár töredékéért juthat hozzá. magyarra fordított szoftver, kézikönyvek részt vehet a szoftverfejlesztők tanfolyamain. A jogtiszta szoftver az igazi védelem a vírusok ellen. A szerzői jog tiszteletben tartása A jogtiszta szoftver megvásárlásával annak teljes jogú felhasználójává válik, elkerülheti a szoftver jogosulatlan másolásából származó súlyos jogi, erkölcsi és anyagi következményeket.

5 Az ergonómikus számítógép
A számítógép akkor nevezhető ergonomikusnak, ha lehetővé teszi a használatával együtt járó munkahelyi megterhelések, illetve baleset- és munkavédelmi veszélyforrások kiküszöbölését. A helyiségben az ablakok elhelyezése döntő jelentőséggel bír. A tűző, közvetlen napfény erősen rontja a képernyő láthatóságát Az irodai bútorok közül az állítható magasságú asztalok és székek a kedvezőek. A monoton tevékenység azokat az izomcsoportokat terheli, amelynek következtében állandósulhat a rossz tartás, izom-, hát-, nyaktájéki fájdalmak, izomgörcsök jelentkezhetnek. Súlyosabb esetekben vérkeringési zavarok, szívfájdalom, porckorongbántalmak léphetnek fel. 50 percenként álljunk fel, nyújtózkodjunk, sétáljunk, stb…

6 Az ergonómikus szoftver
A megbízhatóság alatt a feladat tökéletes ellátását értjük, beleértve az illetékes felhasználók hozzáférésének biztosítását és az illetéktelenek kizárását. A könnyű kezelhetőség követelményéhez hozzátartozik a képernyős súgók alkalmazása, valamint az áttekinthető képernyőképek: menük, az eszköztára. A felhasználóbarát adatbevitel elsőrangú szempont. Az ergonomikus adatbeviteli képernyőkön a mezők alapértelmezett értékekkel rendelkeznek. A téves adatbevitel csökkentése érdekében a mezőket szűrőkkel látják el. A könnyű karbantarthatóság és továbbfejleszthetőség a programozók feladatát könnyíti meg.


Letölteni ppt "Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések